Za ljubitelje filma

Prijavite se na radionicu za kinooperatere

Filmovi - kamera

Zaljubljenici u kinematografiju od 23. do 25. rujna moći će naučiti nešto više o teoriji i praksi rada kao kinooperateri. Osim početničke, tu je i napredna radionica, a moguće je pohađati obje ili samo jednu.

Svi zaljubljenici u kinematografiju mogu se prijaviti na radionicu za kinooperatere koja će se održati u MM centru (Savska cesta 25, Zagreb) od 23. do 25. rujna. Polaznici će imati priliku raditi s 35 mm filmskom vrpcom i 35 mm projektorom te digitalnim formatima i reprodukcijskim uređajima. Cilj radionice je proširiti znanje o zanimanju kinooperatera te upozoriti na važnost te struke u današnje digitalno doba u kojemu se zatvaraju mnoge kino dvorane, a uporaba filmske vrpce odlazi u zaborav.

Broj kinooperatera postupno se smanjuje, dok je zanimanje filmskog projekcionista gotovo u potpunosti izumrlo. Današnji digitalni projektori pretvorili su filmske projekcije u tehnički posao kojemu nedostaje stručnosti. Dobra stara filmska kultura može se spasiti od propadanja samo informiranjem ljudi o njenoj važnosti i o nužnosti opstanka kinooperatera u modernom vremenu.

Radionicu će voditi Christian Zagler, austrijski projekcionist koji je iskustvo skupljao radom na mnogim filmskim festivalima, a neki od njih su Rotterdam Film Festival, Filmfest Dresden, Transylvania Film Festival i Festival austrijskog filma Diagonale.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a cijene radionica kreću se od 350 kn za pojedinačnu do 600 kn za obje. Radionica analognih projekcija je početnička, a digitalnih napredna.

Prijaviti se možete na e-mail kinooperatermm@gmail.com do 7. rujna (s naznakom: Radionica). Prijava treba sadržavati kratki životopis na hrvatskom ili engleskom jeziku, u kojem se trebate osvrnuti na svoje dosadašnje iskustvo rada s tehnikom i filmskom projekcijom, motivacijsko pismo i kontakt (broj telefona i e-mail).

Polaznici će do 12. rujna biti obaviješteni o tome jesu li primljeni. Broj polaznika je ograničen. Radionica će se održati na engleskom jeziku. Program možete pronaći na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Stara kino dvorana

Festival u SC-u

O prenamjeni prostora kino dvorana na Velesajmu kulture

Izložba, dvije tribine, filmski program i Kviz promjene očekuju nas ovoga listopada u zagrebačkom Studentskom centru tijekom 14. izdanja Velesajma kulture koji je ovoga puta posvećen kino dvoranama.

Bundestag (njemački parlament)

Međunarodna parlamentarna stipendija

Stipendija od 500 eura za upoznavanje rada Njemačkog parlamenta u Berlinu

Mađunarodna parlamentarna stipendija omogućuje mladima sudjelovanje u Njemačkom parlamentu s ciljem upoznavanja njemačkog političkog sustava i ideja za oblikovanje demokratske budućnosti svoje zemlje.

Bugs Bunny: What`s up doc?

Na današnji dan

Najpoznatiji crtani zec osvojio srca publike

Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu, ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji.

Unizg

Programi znanje i otkruiće, stvaralaštvo, ekologija, baština i dobrota

Prijavite se na natječaj za dodjelu sredstava Zaklade Adris

Zaklada Adris i ove godine dodjeljuje stipendije najboljim učenicima i studentima.

88. Oscari

Tko će pokupiti najprestižniju filmsku nagradu?

Oscarovske nominacije: Lady Gaga i Sam Smith prvi puta nominirani za prestižnu nagradu

Objavljene su nominacije za ovu najprestižniju filmsku nagradu koju dodjeljuje Akademija. Pristojno su ih objavili mjesec dana unaprijed kako bismo stigli pogledati filmove koje još nismo! Neka uživanje započne!