LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Biennale hrvatske mlade fotografije

Prijavite se na natječaj za mlade fotografe i osvojite vrijedne nagrade

4. Biennale hrvatske mlade fotografije uključuje i natječaj za najbolja ostvarenja mladih hrvatskih fotografa, a otvoren je do 1. rujna ove godine. Osim što će steći iskustvo, autori fotografija imaju priliku osvojiti i brojne vrijedne nagrade.

4. Biennale hrvatske mlade fotografije uključuje i natječaj za najbolja ostvarenja mladih hrvatskih fotografa, a otvoren je do 1. rujna ove godine. Osim što će steći iskustvo, autori fotografija imaju priliku osvojiti i brojne vrijedne nagrade.

Velik broj ljudi nije ni svjestan važnosti likovnih manifestacija, no možemo reći da su one jednako bitne kao i sve druge i da se treba mlade poticati na razvijanje vlastitih potencijala i stjecanje iskustva u tom području. Mali je broj natječaja za mlade umjetnike, no od onih koji postoje Biennale hrvatske mlade fotografije svakako je jedan od značajnijih.

Sada već četvrti Biennale hrvatske mlade fotografije započeo je kao ideja studenata povijesti umjetnosti i njihovih profesora sa Sveučilišta u Zadru, a sve je počelo 2011. godine Od početka održavanja ove manifestacije na kojoj sudjeluje velik broj autora naglasak je na afirmaciji mladih fotografa, profesionalaca i amatera kako bi stekli iskustvo koje će im pomoći u daljnjem radu. Osim toga, održavanjem ove manifestacije želi se promicati kvaliteta nacionalne fotografske umjetnosti. 

Tema otvorenog natječaja, koji traje do 1. rujna ove godine, jest RefleksijeS obzirom na veliku važnost fotografije u današnje vrijeme upravo je ista odabrana kao medij za koji je otvoren natječaj kako bi se što bolje prikazala zadana tema. Objašnjenje teme, kako piše na službenim stranicama događaja, jest da je u psihologiji i filozofiji refleksija misaono, razumsko osvrtanje, razmišljanje i rasuđivanje te naknadno promišljanje zamijećenog osjetilnog sadržaja. 

Sudjelovati mogu isključivo građani Republike Hrvatske i to oni u dobi od 18 do 30 godina. Fotografije se šalju na sljedeću e-mail adresu: natjecajbhmf2018@gmail.com. Svatko može prijaviti najviše pet fotografija koje mogu biti povezane u jedinstven ciklus, ali navedeno nije uvjet. Prema Pravilniku poželjan minimum kvalitete fotografija koje se šalju digitalnim putem jest 300dpi, a minimalni format 900x1200. Također, poslane fotografije ne smiju biti obilježene vodenim žigovima ili bilo kakvom vrstom potpisa i oznaka. 

FOTO: Pixabay

Obvezno je uz fotografije priložiti kratku autobiografiju, kratko objašnjenje vlastitog koncepta odnosno statement o fotografijama koji mora biti gramatički ispravan jer će on biti izložen uz fotografije. Autori odabranih fotografija bit će obaviješteni deset dana nakon završetka natječaja, a stručni žiri čine: Sandra Vitaljić, Tjaša Kalkan, Ana Kovačić, Karla Lebhaft i Bojan Mrđenović.

Odabrane fotografije bit će izložene u prostorijama Kapetanove kule u Zadru od 5. listopada do 15. listopada 2018. godine, a prva tri rada po izboru stručnog žirija bit će nagrađena fotografskom opremom ili vaučerima te će dobiti i zajedničku izložbu tijekom 2019. godine  

Za više informacija možete posjetiti službene internetske stranice događaja. 

Osim svega navedenoga, ova manifestacija ima i humanitarnu notu te će se fotografije printati i kasnije će se naći i na aukcijskoj prodaji, a sva prikupljena sredstva bit će preusmjerena u Dječji vrtić Latica za djecu s poteškoćama u razvoju.

FOTO: PIXABAY