Osvrt na predstavu

Priča o Rijeci i njezinim ljudima uz pomoć studenata doživjela premijeru na sceni riječkog HNK-a

Leica format

„Leica format" predstava je o kojoj se govorilo još i prije premijere, a nakon nje govorit će se još i više. Napravljena prema romanu Daše Drndić, u izvedbi riječkog dramskog ansambla privlači pozornost i zadržava je još dugo na sebi.

Nepresušno blago HNK-a Zajc u Rijeci zasigurno je njegov dramski ansambl koji i iz romana može napraviti dojmljiv dramsko-scenski izraz. Leica format predstava je o kojoj se govorilo još i prije premijere, a nakon nje govorit će se još i više.

Leica format roman je Daše Drndić, nekadašnje profesorice na riječkom Filozofskom fakultetu, koja je došla u Rijeku iz Beograda, pa u romanu prenosi svoje doživljaje o gradu u kojem živi iz perspektive jedne Srpkinje. Autorica komentira odnos ljudi u gradu prema raznim stvarima, što ponekad dovodi do poljuljanog mota Luka različitosti.

Autoričin glas preuzela je glumica Tanja Smoje, dok je oko nje raznolik spektar likova iz svakodnevnog života. U jednom je glumcu splet uloga, no oni ne djeluju kao kolektiv, iako se po njihovom broju čine kao gomila. Svaki se lik ponaša kao individua, svaki nosi u sebi svoju priču, što je jedna od ideja koju predstava nosi.

Tek onaj tko je pročitao roman shvaća koliki je posao trebala preuzeti i dramaturginja Nataša Antulov, a i redateljica Franka Perković. Fabulativni oblik fuge iz romana raspoređen je tako da je krajnji rezultat jasnoća na pozornici: svaki od likova i fabulativnih rukavaca zauzima pravo mjesto na sceni te zaokuplja pozornost jer odudara od rutine. U mnoštvu elemenata ipak nije moguće na svaki obratiti pozornost, posebice tijekom cijele izvedbe u trajanju od 2 i pol sata.

Uz Tanju Smoje svaku od uloga na drugačiji su način prenijeli ostali glumci: Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo.

Ipak, predstava ne bi bila potpuna bez studenata glume koji su bili sastavni i nikako sporedni dio cijele izvedbe. Marta Čaržavec, Ana Maria Štefanac, Nataša Veselinović, Tonka Mršić, Ivona Bulešić, Ena Jagec, Mario Jovev, Petar Baljak, Martin Grđan, Aleksandar Filo, Toni Kukuljica i Ivan Raffaelli, da se nas pita, nisu studenti, već profesionalni glumci.

Studenti glume u predstavi Leica format; FOTO: Facebook

Dojmljiva priča o Rijeci, ljudima koji su kroz povijest prošli kroz nju te ljudima koji su iz nje otišli nastavit će se prikazivati kroz svibanj, stoga nije kasno uhvatiti priliku i pogledati Leica format.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Platform"

Gostovanje u Zagrebu

Plesni duet „Platform” iz San Francisca gostuje u ZPC-u

Plesnu predstavu koja istražuje odnos među ljudima, digitalnih prostora koje zauzimaju te odnos prema homogenosti koja nastaje iz komunikacije u takozvanim „jekosobama” na pozornicu ZPC-a donose Charles Slender White i Diana Burns.

Predstava "Pečat"

Kazališne izvedbe

Proslavljeni Goran Grgić i dvoje mladih glumaca igraju „Pečat” na Velikom Brijunu

Tekst Borne Vujčića umjetničko je propitivanje društvenih vrijednosti i prirode ljudske naravi u antiutopiji postdemokratskog sustava u kojemu ljudsko tijelo postaje predmetom u vlasništvu države, a u 18. sezoni kazališta Ulysses odigrat će ga Goran Grgić, Katarina Strahinić i Silvio Mumelaš.

ništa

Kazališni osvrt

„Hajdemo skakati po tim oblacima”: najljepše ljubavi uvijek su komplicirane

Prvi seks, prvi ozbiljan razgovor, prve velike odluke. Oko toga se zapliče svaki odnos, pa tako i onaj glavnih protagonista ove priče.

KSET

Dramska sekcija KSET-a

Intrigantna predstava o kultu muškaraca

Duhovita predstava pruža suosjećanje svim muškarcima koji se iz dana u dan trude udovoljiti svojim ženama, a ipak su, često, daleko od toga nekoliko svjetlosnih godina.

Nora

Kratka povijest jednog braka

Lutkina kuća u HNK

Nora večeras u zagrebačkom HNK.