Osvrt na predstavu

Priča o Rijeci i njezinim ljudima uz pomoć studenata doživjela premijeru na sceni riječkog HNK-a

Leica format

„Leica format" predstava je o kojoj se govorilo još i prije premijere, a nakon nje govorit će se još i više. Napravljena prema romanu Daše Drndić, u izvedbi riječkog dramskog ansambla privlači pozornost i zadržava je još dugo na sebi.

Nepresušno blago HNK-a Zajc u Rijeci zasigurno je njegov dramski ansambl koji i iz romana može napraviti dojmljiv dramsko-scenski izraz. Leica format predstava je o kojoj se govorilo još i prije premijere, a nakon nje govorit će se još i više.

Leica format roman je Daše Drndić, nekadašnje profesorice na riječkom Filozofskom fakultetu, koja je došla u Rijeku iz Beograda, pa u romanu prenosi svoje doživljaje o gradu u kojem živi iz perspektive jedne Srpkinje. Autorica komentira odnos ljudi u gradu prema raznim stvarima, što ponekad dovodi do poljuljanog mota Luka različitosti.

Autoričin glas preuzela je glumica Tanja Smoje, dok je oko nje raznolik spektar likova iz svakodnevnog života. U jednom je glumcu splet uloga, no oni ne djeluju kao kolektiv, iako se po njihovom broju čine kao gomila. Svaki se lik ponaša kao individua, svaki nosi u sebi svoju priču, što je jedna od ideja koju predstava nosi.

Tek onaj tko je pročitao roman shvaća koliki je posao trebala preuzeti i dramaturginja Nataša Antulov, a i redateljica Franka Perković. Fabulativni oblik fuge iz romana raspoređen je tako da je krajnji rezultat jasnoća na pozornici: svaki od likova i fabulativnih rukavaca zauzima pravo mjesto na sceni te zaokuplja pozornost jer odudara od rutine. U mnoštvu elemenata ipak nije moguće na svaki obratiti pozornost, posebice tijekom cijele izvedbe u trajanju od 2 i pol sata.

Uz Tanju Smoje svaku od uloga na drugačiji su način prenijeli ostali glumci: Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo.

Ipak, predstava ne bi bila potpuna bez studenata glume koji su bili sastavni i nikako sporedni dio cijele izvedbe. Marta Čaržavec, Ana Maria Štefanac, Nataša Veselinović, Tonka Mršić, Ivona Bulešić, Ena Jagec, Mario Jovev, Petar Baljak, Martin Grđan, Aleksandar Filo, Toni Kukuljica i Ivan Raffaelli, da se nas pita, nisu studenti, već profesionalni glumci.

Studenti glume u predstavi Leica format; FOTO: Facebook

Dojmljiva priča o Rijeci, ljudima koji su kroz povijest prošli kroz nju te ljudima koji su iz nje otišli nastavit će se prikazivati kroz svibanj, stoga nije kasno uhvatiti priliku i pogledati Leica format.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Kako život"

Kastafsko kulturno leto

Pitanje „Kako život“ vodi nas u dom za umirovljenike gdje se voli i vodi ljubav

– Drama „Kako život“ u svojoj srži nosi pitanje: Kako živjeti život na pravi način? Mogu li se izbjeći žaljenja i jesu li strahovi ono što nama upravlja? Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu, mladosti i starosti, životu i smrti. – riječi su Nine Mitrović.

Kaotis teatralis na Festivalu festivala

Smotra kazališnih amatera

„Festival festivala": Kaotis teatralis među najboljima na međunarodnoj razini

Na najeminentnijem skupu dramskih amatera bivše Jugoslavije predstava „Ispod površine“ Kaotis teatralisa nagrađena je Zlatnom maskom za kolektivnu igru.

LOGO; Zagrebačko kazališta mladih

Zekaem predstavlja

Gostovanje američkog kazališta ''PS 122'' u Zagrebu

Poznati autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni oko teatra „PS 122“ obnovili su suradnju nakon dužeg vremena i krenuli na jednomjesečnu europsku turneju te će nakon Toulousea, Pariza i Strasbourga gostovati i u Zagrebu.

Predstava "Pluća"

Nagradni natječaj

Vodimo vas na predstavu „Pluća” u Teatar Exit

Poklanjamo dvije ulaznice za predstavu Aide Bukvić koju na Exitovu scenu donose Amar Bukvić i Jadranka Đokić.

https://z-upload.facebook.com/events/535809286918606/

Kazališni osvrt

Riječka publika oduševljena gostovanjem ZKM-a s predstavom „Črna mati zemla”

Žamor tijekom pauze i ispunjeno kazalište za vrijeme izvedbe „Črne mati zemle” pokazatelji su kako riječka publika žudi za novim sadržajima i različitošću.