HNK Ivana pl. Zajca

Premijera „Michelangela“ – predstave o kojoj će se pričati

Predstava "Michelangelo"

Predstava Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, nastala prema drami Miroslava Krleže, prva je premijerna predstava u novoj sezoni riječkog Zajca. Dan nakon prve izvedbe svoje će mišljenje o njoj s publikom podijeliti i kritičari.

Začudna, drska i maštovita predstava; Srčano i suvremeno, puno mudrosti i kazališne hrabrosti; Najvažnija premijera ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara – tako je o predstavi Michelangelo, ostvarenoj u prvoj, povijesnoj koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, pisala kazališna kritika nakon premijere u Dubrovniku. U Zajcu će se premijerno izvesti u petak, 21. rujna 2018, s početkom u 19:30. Reprize su na programu 22. rujna u 18 sati te 1, 2. i 3. listopada. 

Predstava Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa prema drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, prva premijerna predstava u novoj sezoni riječkog Zajca, okupila je sjajnu umjetničku ekipu koja je, prema riječima redatelja Sebastijana Horvata, ostvarila zanimljiv posao, pun kreativnosti i iznenađenja. U naslovnoj je ulozi Rakan Rushaidat, a sjajnu glumačku ekipu uz njega čine i članovi riječke Hrvatske drame: Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić uz člana Talijanske drame Giuseppea Nicodema te Jerka Marčića. U predstavi sudjeluju i članovi zbora Opere.

Autorski tim pak, uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja Belinda Radulović, suradnica za scenski pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te oblikovatelj tona Saša Predovan.

Michelangelo Buonarroti drama je iz ciklusa Legende Miroslava Krleže, nastala 1918. godine Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predjele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovom djelu koncentrira na iskušenja i tragiku Michelangela Buonarrotija koji, nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima, ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Michelangelo rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike. A Sebastijan Horvat jedan je od danas rijetkih redatelja u regiji koji ne bježi od barda hrvatske književnosti – Miroslava Krleže.

KRITIČKI GLAS U ZAJCU

Prva ovosezonska premijera istodobno je i dokaz da riječki HNK ne izvodi samo, nego i misli kazalište zajedno sa svojom publikom. Naime, u subotu, 22. rujna, u 20:30 bit će prvi put u kazališnom foyeru upriličen Kritički glas na kojem će svoje mišljenje o predstavi s publikom podijeliti pozvani gosti: kazališne kritičarke Nataša Govedić i Kim Cuculić te književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković. Pozvani su i svi kazališni posjetitelji da sudjeluju u razgovoru i izraze svoje dojmove. Ulaz je, naravno, slobodan.

Komentari na članak

Vezani članci

Ćiro i Tarik

Predstava o Treneru Svih Trenera

Zanimljive crtice iz Ćirina života u novoj predstavi u Kerempuhu

Tarik Filipović utjelovio je Trenera Svih Trenera u monodrami „Ćiro“. Predstava donosi zanimljive crtice iz Ćirina života u mnogim gradovima, iz trenerske karijere, o različitim poslovima koje je obavljao te se navode njegove životne poruke.

Chaillot, Pariz

Teatar K.

Psi lutalice neće biti gladni nakon studentske predstave na Savi

Kazališna sekcija zagrebačkih studenata komparativne književnosti priprema premijeru predstave "Chaillot, Pariz". Prikazat će priču o zlikovcima i konačnom trijumfu ljubavi.

Predstava "Ružni"

Kazališne izvedbe

„Ružni” su prva ovosezonska premijera Teatra &TD

Prva ovosezonska &TD-ova premijera, koju ravnopravno nose četvero mladih glumaca – Josip Ledina, Lucija Barišić, Ivan Čuić, Goran Zelić – otvara pitanje pozicije čovjeka unutar korporativne ljestvice.

premijera drame "Žena"

Premijera drame "Žena"

Kosor nakon 82 godine ponovno na repertoaru zagrebačkog HNK

U pripremi je nova dramska predstava "Žena" nastala prema dramskim tekstovima Josipa Kosora, a u režiji Paola Magellija. Premijerno će biti izvedena u petak 4. ožujka 2016. u 19,30 sati. Reprizne izvedbe slijede 5., 16. i 21. ožujka.

Seks

Premijera u Art kinu Grič

Tko je koga, kako i zašto – teme su renesansne „Mušice“

„Mušica“ je lascivna komedija u čijem se središtu nalaze novac i seksualnost. Priča o muškarcima koji žele tuđe žene i o ženama koje vole više muškaraca.