HNK Ivana pl. Zajca

Premijera „Michelangela“ – predstave o kojoj će se pričati

Predstava "Michelangelo"

Predstava Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, nastala prema drami Miroslava Krleže, prva je premijerna predstava u novoj sezoni riječkog Zajca. Dan nakon prve izvedbe svoje će mišljenje o njoj s publikom podijeliti i kritičari.

Začudna, drska i maštovita predstava; Srčano i suvremeno, puno mudrosti i kazališne hrabrosti; Najvažnija premijera ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara – tako je o predstavi Michelangelo, ostvarenoj u prvoj, povijesnoj koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i riječkog HNK Ivana pl. Zajca, pisala kazališna kritika nakon premijere u Dubrovniku. U Zajcu će se premijerno izvesti u petak, 21. rujna 2018, s početkom u 19:30. Reprize su na programu 22. rujna u 18 sati te 1, 2. i 3. listopada. 

Predstava Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa prema drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, prva premijerna predstava u novoj sezoni riječkog Zajca, okupila je sjajnu umjetničku ekipu koja je, prema riječima redatelja Sebastijana Horvata, ostvarila zanimljiv posao, pun kreativnosti i iznenađenja. U naslovnoj je ulozi Rakan Rushaidat, a sjajnu glumačku ekipu uz njega čine i članovi riječke Hrvatske drame: Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić uz člana Talijanske drame Giuseppea Nicodema te Jerka Marčića. U predstavi sudjeluju i članovi zbora Opere.

Autorski tim pak, uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja Belinda Radulović, suradnica za scenski pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te oblikovatelj tona Saša Predovan.

Michelangelo Buonarroti drama je iz ciklusa Legende Miroslava Krleže, nastala 1918. godine Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predjele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovom djelu koncentrira na iskušenja i tragiku Michelangela Buonarrotija koji, nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima, ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Michelangelo rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike. A Sebastijan Horvat jedan je od danas rijetkih redatelja u regiji koji ne bježi od barda hrvatske književnosti – Miroslava Krleže.

KRITIČKI GLAS U ZAJCU

Prva ovosezonska premijera istodobno je i dokaz da riječki HNK ne izvodi samo, nego i misli kazalište zajedno sa svojom publikom. Naime, u subotu, 22. rujna, u 20:30 bit će prvi put u kazališnom foyeru upriličen Kritički glas na kojem će svoje mišljenje o predstavi s publikom podijeliti pozvani gosti: kazališne kritičarke Nataša Govedić i Kim Cuculić te književnik i sveučilišni profesor Nikola Petković. Pozvani su i svi kazališni posjetitelji da sudjeluju u razgovoru i izraze svoje dojmove. Ulaz je, naravno, slobodan.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Proces"

Premijera predstave

Kafkin „Proces” zaigrat će na Gavellinoj pozornici

U režiji Renea Medvešeka „Proces” se ukazuje kao priča koja neće ostati (tek) na simbolici, već će se zagledati u lica naših ovodobnih nemira i napetosti.

Predstava "Slikari rudari"

Premijera u Gavelli

I „Slikari rudari” postavljaju pitanja o izobrazbi

– Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ uključivanje. – zapisala je engleska kritika.

Opera "Figarov pir" nakon 25 godina premijerno u zagrebačkom HNK

Obilježavanje 260-e obljetnice Mozartovog rođenja

Opera „Figarov pir" nakon 25 godina premijerno u zagrebačkom HNK

Opera „Figarov pir" jedno je od najuspješnijih Mozartovih djela. U novoj interpretaciji premijerno se izvodi u zagrebačkom HNK.

Opera "Žena s jezera"

Premijera opere u HNK-u

„Žena s jezera” prvi put u Zagrebu, i to 200 godina poslije Napulja

Kao koprodukcijski projekt Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Opere iz Lausanne nastaje „Žena s jezera”, koju prvi put imamo priliku vidjeti kod nas 12. travnja.

Premijera plesne predstave "Tijela bez."

PLESNA PREDSTAVA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA

PREMIJERA PREDSTAVE "TIJELA BEZ"

Tema predstave je ljudsko tijelo u prostoru. Tijelo koje zapravo oblikuje prostor svojim pokretima. Na sceni su se našle tri izvođačice: Ana-Maria Bogdanović, Deana Gobac i Maja Katić koje su vrhunski odradile svoj zadatak.