Umjetnička akcija u špilji Vindiji

Predstavljanje "Početka" u domu neandertalskog čovjeka

Vijesti

Špilja Vindija jedan je od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste. Stoga je odabrana za mjesto predstavljanja projekta "Početak".

Predstavljanje konceptualne izložbe radova/umjetničke akcije u sklopu projekta Početak održat će se u subotu 2. srpnja s početkom u 19 sati u špilji Vindija (Rijeka Voćanska). Govorit će Mario Periša, viši predavač na fotografskim kolegijima Sveučilišta Sjever i Robert Geček, predavač na kolegijima vizualne kulture, oblikovanja tiskarskog medija i prezentacije informacija.

Viši kustos Marijan Špoljar projekt najbolje dočarava svojom recenzijom:

 – Projekt Početak polazi od dosegnute, tehnološki sofisticirane, simbolički naglašene i artistički dominantne fotografije koju je Mario Periša učinio na Livanjskom polju snimajući čuvene divlje konje, životinje koje slobodne žive u ambijentu nalik onome u prethistoriji te se i vladaju kao da ih civilizacija nikada nije ni krotila.

Takve estetizirane, visoko kultivirane, ali i verističke prizore u kojima se naglašavaju ljepota, snaga, prirodnost i elementarnost i koje pripadaju vrhu mimetičko-reprezentacijske slike svijeta dekonstruiraju se u dva smjera: prema slici koja se pušta u internetski opticaj i kola neograničenim prostorima kao informacija, ali i kao supstitucija te prema slici koja se, složenim postupkom računalne manipulacije iz slikovnog pretvara u vektorski zapis te se reducira, zgušnjava i pojednostavljuje.

Tim drugim postupkom dobiva se sfumato fotografija, gotovo silueta motiva konja, neobično izvijena sjena položajem, stavom i uprošćenošću nalik pećinskim crtarijama konja. Takva, već preobražena, fotografija koristi se kao predložak za grafiku, kao motiv koji se, razložen kemijskim postupcima, prekriva gustom, katranskom masom (judejskim bitumenom, kakvim je i Niepce 1825. godine premazao staklenu ploču) i otiskuje na papir primarnim ručnim pritiskom.

Rezultat je gruba, neravna, elementarna, gotovo arheološka, reljefna površina koja, premda u načelu serijalna, ima karakter unikatnosti, a ne samo multioriginalnosti. Konceptualni štih i spektakularizirana forma pomiruju se tako u projektu koji ima karakter i izložbe i umjetničke akcije i eksperimentalne igre i ambijenta. Pokušavajući igrati ozbiljnu igru tako da sebe postave u paralelu s dihotomijskim odnosom Niepcea i Daguerrea, naš je dvojac – u drugom vremenu i drugom kontekstu – ponovno u središte pokušao postaviti neka od temeljnih pitanja vizualnosti, slike, fotografije i medija. 

Špilja Vindija, kao mjesto održavanja izložbe/akcije izabrana je jer je jedan od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste – dom neandertalskog čovjeka čiji su ostaci glavni izvor DNA u projektu čiji je konačni cilj izrada genoma neandertalskog čovjeka.

Komentari na članak

Vezani članci

Muzička akademija

Koncert u KD „Blagoje Bersa”

Muzička akademija priča priču o Ivani Lang

Ivana Lang samozatajna je glazbenica, samohrana majka, pedagoginja i autorica zadivljujućeg opusa od preko stotinu djela, a upravo će o njoj pričati novi koncert u sklopu ciklusa „Vivat Academia”.

Izložba Tatjane Politeo

Izložba u galeriji Vasko Lipovac

Snove dalekih prostranstava oslikava Tatjana Politeo

Otvorenje izložbe održat će se u utorak, 29. kolovoza u 19 sati. Posjetitelji će je moći pogledati do 10. rujna 2017.

umjetnost

Red Carpet Croatia 2017.

Prestižna nagrada za studente umjetničkih akademija i diplomirane umjetnike

Nagrada Crveni tepih za mlade umjetnice i umjetnike omogućuje mladim umjetnicima promociju radova na međunarodnoj razini te sudjelovanje na izložbama diljem svijeta.

Anka, recenzija

Recenzija bajke Dejana Aćimovića

Eric Cantona i Anđelka Ramljak spasili film „Anka” od katastrofe

„Anka” je dječja bajka o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. U filmu glumi slavni nogometaš Eric Cantona koji je „ukrao show” ispred sjajne Anđelke Ramljak i potencijalne zvijezde u nastajanju Cvite Viljac.

Posljednja ljubav babe Dunje

Recenzija knjige „Posljednja ljubav babe Dunje“

Srčanost babe Dunje začinjena crnim humorom potaknut će vas na djelovanje

„Posljednja ljubav babe Dunje“ živopisan je roman koji vrijedi pročitati. Snažan lik babe Dunje nalazi se u svakome od nas te ga samo trebamo probuditi.