Umjetnička akcija u špilji Vindiji

Predstavljanje "Početka" u domu neandertalskog čovjeka

Vijesti

Špilja Vindija jedan je od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste. Stoga je odabrana za mjesto predstavljanja projekta "Početak".

Predstavljanje konceptualne izložbe radova/umjetničke akcije u sklopu projekta Početak održat će se u subotu 2. srpnja s početkom u 19 sati u špilji Vindija (Rijeka Voćanska). Govorit će Mario Periša, viši predavač na fotografskim kolegijima Sveučilišta Sjever i Robert Geček, predavač na kolegijima vizualne kulture, oblikovanja tiskarskog medija i prezentacije informacija.

Viši kustos Marijan Špoljar projekt najbolje dočarava svojom recenzijom:

 – Projekt Početak polazi od dosegnute, tehnološki sofisticirane, simbolički naglašene i artistički dominantne fotografije koju je Mario Periša učinio na Livanjskom polju snimajući čuvene divlje konje, životinje koje slobodne žive u ambijentu nalik onome u prethistoriji te se i vladaju kao da ih civilizacija nikada nije ni krotila.

Takve estetizirane, visoko kultivirane, ali i verističke prizore u kojima se naglašavaju ljepota, snaga, prirodnost i elementarnost i koje pripadaju vrhu mimetičko-reprezentacijske slike svijeta dekonstruiraju se u dva smjera: prema slici koja se pušta u internetski opticaj i kola neograničenim prostorima kao informacija, ali i kao supstitucija te prema slici koja se, složenim postupkom računalne manipulacije iz slikovnog pretvara u vektorski zapis te se reducira, zgušnjava i pojednostavljuje.

Tim drugim postupkom dobiva se sfumato fotografija, gotovo silueta motiva konja, neobično izvijena sjena položajem, stavom i uprošćenošću nalik pećinskim crtarijama konja. Takva, već preobražena, fotografija koristi se kao predložak za grafiku, kao motiv koji se, razložen kemijskim postupcima, prekriva gustom, katranskom masom (judejskim bitumenom, kakvim je i Niepce 1825. godine premazao staklenu ploču) i otiskuje na papir primarnim ručnim pritiskom.

Rezultat je gruba, neravna, elementarna, gotovo arheološka, reljefna površina koja, premda u načelu serijalna, ima karakter unikatnosti, a ne samo multioriginalnosti. Konceptualni štih i spektakularizirana forma pomiruju se tako u projektu koji ima karakter i izložbe i umjetničke akcije i eksperimentalne igre i ambijenta. Pokušavajući igrati ozbiljnu igru tako da sebe postave u paralelu s dihotomijskim odnosom Niepcea i Daguerrea, naš je dvojac – u drugom vremenu i drugom kontekstu – ponovno u središte pokušao postaviti neka od temeljnih pitanja vizualnosti, slike, fotografije i medija. 

Špilja Vindija, kao mjesto održavanja izložbe/akcije izabrana je jer je jedan od najznačajnijih lokaliteta u povijesti ljudske vrste – dom neandertalskog čovjeka čiji su ostaci glavni izvor DNA u projektu čiji je konačni cilj izrada genoma neandertalskog čovjeka.

Komentari na članak

Vezani članci

Moš mislit

"Filozofski je način života"

Izložba koja ruši predrasude i stereotipe

Pročitajte, poslušajte i istražite različite perspektive kojima se želimo oduprijeti jednoznačnim i predrasudnim mišljenjima.

Udruga studenata dentalne medicine

Udruga studenata dentalne medicine

DENTAKL: spektakl studenata dentalne medicine i potpora njihovim projektima

USDM će prikazati drugu stranu studiranja, dati prijedloge mladima kako organizirati ono malo slobodnog vremena te pozvati sve koji se boje stomatologa na ugodno druženje.

August Johna Williamsa

Recenzija romana „August“ Johna Williamsa

Zadivljujući prikaz prvog rimskog cara u komediji vlastitog života

Roman u pismima poslužio je Johnu Williamsu da podrobno prikaže kompleksan karakter Augusta koji iz krhkog mladića izrasta u nepokolebljivog vladara, a na kraju nas zadivljuje svojom ranjivošću i poniznošću.

Rad Laure Bobanac

Otvorenje u Klubu Zona

FOTO: Školarci pripremili izložbu „Goghovo uvo”; zavirite u radove

– Njihovi radovi nemaju zajedničke motive, tehniku ni temu, a povezuje ih jaka motivacija i ljubav prema vizualnom izražavanju. – napisala je kustosica Katarina Duplančić.

Fotograf

Otvorenje u Galeriji HDLU-a

Studenti Sveučilišta Sjever postavljaju izložbu „Tragom tragova”

– Terenska nastava iz kolegija Medijska fotografija studenata Multimedije sa Sveučilišta Sjever posjetom izložbi autorice Lile Herceg ostavila je trag zabilježen fotografskim postupkom. – ističe doc. art. dr. sc. Mario Periša.