Dani satire Fadila Hadžića

Predstava koja balansira na rubu imaginarnog i dokumentarnog gostuje u Kerempuhu

Na kraju tjedna 1

Dani satire Fadila Hadžića jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz protekle kazališne sezone. U srijedu je na repertoaru Ječićeva predstava "Na kraju tjedna".

Nakon uspješne sezone u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, predstava Na kraju tjedna Bobe Jelčića gostovat će u srijedu 15. lipnja na Danima satire Fadila Hadžića. Riječ je o najvećemu domaćem i regionalnom festivalu specijaliziranoga teatra u organizaciji Satiričkoga kazališta Kerempuh koji se održava od 3. do 19. lipnja.

Predstava je praizvedena u studenom 2015. u zagrebačkom HNK-u, uz odličan prijem publike i kritike. Radi se o prvome dramskom projektu koji je ovaj uspješni i nagrađivani redatelj postavio na sceni središnje nacionalne kuće. Glumačku postavu čine: Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec.

Dani satire Fadila Hadžića jedinstven su festival u regiji koji u prvi plan postavlja najzanimljivija satirična ostvarenja iz protekle kazališne sezone različitih hrvatskih i regionalnih kazališta. Ovogodišnja izbornica festivala, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, za program jubilarnoga 40. izdanja festivala od ukupno 59 prijavljenih predstava odabrala je 14 naslova.

Foto: M. Bratoš

Na kraju tjedna bavi se proturječjima srednje klase današnjega, posttranzicijskoga društva kao impulsima mnogo šire društvene dinamike. Likovi izlaze iz svojih uobičajenih situacija i obrazaca, dok skriveni i potisnuti impulsi izbijaju na površinu. Izmjena i varijacija ciklusa struktura je ove predstave koja miješanjem fikcije i teatra balansira na rubu imaginarnoga i dokumentarnoga. Bobo Jelčić u dosadašnjem je radu kreirao poseban način rada s glumcima koji postaju i suautorima predstave.

Improvizacijama na zadani problem traži se posredna ili neposredna veza s izvođačima, a tako i s publikom koja ih prepoznaje kao ljude iz svoje svakodnevice, sebi bliske i razumljive. To se ne događa bez emocija i humora koji su sastavni dio kazališta ovog redatelja. Njegov rad odlikuje fokusiranje na detalje, on dramaturški krupnim planovima gradi totale predstave koja uvijek odražava neki trenutak pojedinca, a time i društva.

Vječito zapitan nad čudom svakodnevice i uobičajenim sitnicama, Jelčić stvara sadržaj s kojim se lako povezati i suosjećati kao s vlastitim. On kazališnim činom nenametljive, pritajene poetike transcendira do univerzalnih pitanja i bolnih mjesta na tijelu našega zajedništva.

Komentari na članak

Vezani članci

Kazaliste

Manifestacija u Pazinu

Kaotis Teatralis izborio plasman na Državnoj smotri amaterskih kazališta

Nakon predstavljanja na 15. Županijskoj smotri kazališnih amatera u Đurđevcu, predstava „Ispod površine” izvest će se na Državnoj smotri.

Predstava "Sound Of The Trap"

Gostovanje u ZPC-u

„Sound of the Trap” odzvanja suvremenom obradom songova iz mjuzikla „Moje pjesme, moji snovi”

Ostvarenje koje odzvanja Mozartovom simfonijom, suvremenom obradom songova iz mjuzikla „Moje pjesme, moji snovi”, „afro trapom” i „cumbijom”, 16. ožujka gostuje u ZPC-u.

"Mi smo kraljevi, a ne ljudi"

Predstava „Mi smo kraljevi, a ne ljudi"

Nagrađivana predstava koja koristi dječji jezik stiže u HNK

Višestruko nagrađivana predstava Matije Ferlina dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta. Izvrsne izvedbe možete pogledati 9. i 16. veljače.

Kazalište

Humanitarna akcija u Forumu

Don Quijote oživljava viteštvo, a bosanski studenti humanost

Predstava „Don Quijote”, prema romanu Miguela de Cervantesa, put je od parodije do travestije i natrag, a taj će put obradovati napuštenu djecu i djecu s posebnim potrebama u BiH jer će se sredstva prikupljena izvedbom u Forumu donirati upravo njima.

Predstava "Slikari rudari"

„Ako je mogao i Henry Moore, mogu i ja.”

Umjetnost nije samo za obrazovane!

Treba uvijek težiti višem jer će se jednog dana prilika ukazati. Treba je znati uhvatiti i iskoristiti. Potreban je samo naš čisti um i da zapitamo sebe je li to ono što zapravo želimo. Kasnije, ako propustimo priliku, tko zna hoće li nam druga pokucati na vrata. Jednom kada ju propustiš, gubiš mogućnost napredovanja. Prevlada osjećaj razočaranosti i budemo mirni baš kao i Oliver.