(Pret)premijerne izvedbe

„Poskočite anđeli”: nova ZPC-ova predstava naglašava ljepotu i snagu tijela u pokretu

Predstava "Poskočite anđeli"

– Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. – poručuju iz ZPC-a.

(Pret)premijera plesne predstave Poskočite anđeli  koreografa Rajka Pavlića, nastale u sklopu rezidencijalnog programa ZPC-a, održat će se 26. i 27. travnja 2019. u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.  

Predstava pokušava proslaviti tijelo koje pleše, posveta je njegovoj inventivnosti i sposobnosti da stvori izravnu komunikaciju između instinkta i djelovanja. U biti toga želja je da se postigne jaka fizičnost koja naglašava ljepotu i snagu tijela u pokretu.

– Improvizacija se na sceni izmjenjuje s napisanim koreografskim materijalom. Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf  projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. Njegov jedinstveni karakter potječe ne samo iz domene plesnog folklora nego i iz glazbe i pjesme kojom obiluje bogata hrvatska tradicijska baština, na čijoj poetici svaki plesač gradi vlastite konture kombinirajući je sa svojim originalnim plesnim habitusom, stvarajući time novi suvremeni plesni vokabular. Predstava nije pogled u prošlost, već preispitivanje nečega što odavno postoji i postavljanje toga u suvremeni kazališni kontekst. Epska atmosfera projekta u susretu s ritualnim pokretom i gotovo mitskim pjesmama fascinantno je djelovala na intenzitet, snagu i fluidnost pokreta plesača, koji ne samo da plešu već i pjevaju, dodatno motivirani minimalističkom glazbom temeljenom na folklornim elementima koju skladatelj i glazbenik svira na gotovo primitivnim instrumentima. – poručuju iz Zagrebačkog plesnog centra.

Skladatelj i glazbenik jest Mate Matišić, plešu Ema Crnić, Gendis Putri Kartini, Šimun Stankov, Una Štalcar Furač, pjevačica je Anita Huđek, a kostimografkinja Nikolina Ribarić.
 

Komentari na članak

Vezani članci

Teatar K. predstava

Vrijedni i kreativni

Pored brojnih fakultetskih obaveza, studenti Filozofskog fakulteta i ALU napravili predstavu

Teatar K. amaterska je kazališna skupina koja djeluje već 6 godina i svaku godinu obilježava novim kazališnim projektom. Ove godine okupila je 40-ak ljudi koji su stvorili predstavu „Sablasna sonata”.

HNK noću

Premijera u HNK-u Zagreb

Univerzalnim se problemima bavi „Kralj Lear” Janusza Kice

Ukoštac sa složenom unutrašnjom strukturom ispresijecanom emocijama drame „Kralj Lear” uhvatilo se zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište.

Predstava "Platform"

Gostovanje u Zagrebu

Plesni duet „Platform” iz San Francisca gostuje u ZPC-u

Plesnu predstavu koja istražuje odnos među ljudima, digitalnih prostora koje zauzimaju te odnos prema homogenosti koja nastaje iz komunikacije u takozvanim „jekosobama” na pozornicu ZPC-a donose Charles Slender White i Diana Burns.

Predstava "Muškarci.hr"

Kazališna izvedba

Prihod od 100. izvedbe predstave „Muškarci.hr“ ide u humanitarne svrhe

U sklopu jubilarne izvedbe UO Teatroman, kazalište Kerempuh i njegova glumačka ekipa sudjeluju u velikom humanitarnom projektu koji organizira Rotary klub Maksimir. Njegov je cilj prikupljanje sredstava za nabavu prijeko potrebnog endoskopskog stupa sa sondama za pedijatrijsku gastroskopiju, bronhoskopiju i kolonoskopiju za Kliniku za pedijatriju KBC-a Zagreb.

Predstava "Pijani"

Premijera predstave

Svi su pijani na Gavellinoj pozornici

Nova Gavellina predstava zaviruje u kolektivno stanje duha, lomnost svijeta Europljanina 21. stoljeća koje donose pijani likovi, zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni.