LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Pret)premijerne izvedbe

„Poskočite anđeli”: nova ZPC-ova predstava naglašava ljepotu i snagu tijela u pokretu

– Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. – poručuju iz ZPC-a.

– Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. – poručuju iz ZPC-a.

(Pret)premijera plesne predstave Poskočite anđeli  koreografa Rajka Pavlića, nastale u sklopu rezidencijalnog programa ZPC-a, održat će se 26. i 27. travnja 2019. u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.  

Predstava pokušava proslaviti tijelo koje pleše, posveta je njegovoj inventivnosti i sposobnosti da stvori izravnu komunikaciju između instinkta i djelovanja. U biti toga želja je da se postigne jaka fizičnost koja naglašava ljepotu i snagu tijela u pokretu.

– Improvizacija se na sceni izmjenjuje s napisanim koreografskim materijalom. Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf  projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. Njegov jedinstveni karakter potječe ne samo iz domene plesnog folklora nego i iz glazbe i pjesme kojom obiluje bogata hrvatska tradicijska baština, na čijoj poetici svaki plesač gradi vlastite konture kombinirajući je sa svojim originalnim plesnim habitusom, stvarajući time novi suvremeni plesni vokabular. Predstava nije pogled u prošlost, već preispitivanje nečega što odavno postoji i postavljanje toga u suvremeni kazališni kontekst. Epska atmosfera projekta u susretu s ritualnim pokretom i gotovo mitskim pjesmama fascinantno je djelovala na intenzitet, snagu i fluidnost pokreta plesača, koji ne samo da plešu već i pjevaju, dodatno motivirani minimalističkom glazbom temeljenom na folklornim elementima koju skladatelj i glazbenik svira na gotovo primitivnim instrumentima. – poručuju iz Zagrebačkog plesnog centra.

Skladatelj i glazbenik jest Mate Matišić, plešu Ema Crnić, Gendis Putri Kartini, Šimun Stankov, Una Štalcar Furač, pjevačica je Anita Huđek, a kostimografkinja Nikolina Ribarić.
 

FOTO: NEVEN PETROVIĆ