Kazališna izvedba

„Orgija" – rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća

Predstava "Orgija"

„Orgija" je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Također je i društveni eksperiment.

Riječka premijera koprodukcijske predstave Orgija Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za ponedjeljak, 20. studenog 2017., dok je premijerno u Ljubljani odigrana 4. studenog. Važno je napomenuti da se odigrava u prostoru na adresi Delta 5 (zgrada Ivexa). Ne preporučuje se mlađima od 20 godina, a rezervacija ulaznica je obavezna jer je broj gledatelja ograničen. 

– Jedino pravilo Orgije je požuda. Jedina prepreka vlastita mašta. – kažu autori i izvođači Katarina Stegnar, Jure Novak i Urška Brodar. U autorskom timu se nalaze Toni Soprano za scenografiju i oblikovanje svjetla, Dajana Ljubičić za kostimografiju, Uroš Buh za glazbu.

Orgija je predstava o prekoračivanju granica. Granica u odnosima i obitelji. U javnosti i politici. Orgija je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Orgija je također društveni eksperiment. Rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća. Na Orgiji ćete se osloboditi i zavesti, ugostiti i konzumirati.

Trilogija Jure Novak: Zato sam sretan / Katarina na narudžbu / Orgija slovenskih autora Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar nastaje od 2011. godine Unutar nje Brodar, Novak i Stegnar razbijaju klasičnu kazališnu hijerarhiju podjele autorstva. U prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti sve troje: redatelj, dramaturg i glumica. Formalno se trilogija bavi poigravanjem granicama fikcije i stvarnosti te preispitivanjem pozicije gledatelja i izvođača; sadržajno se pak prvi dio trilogije bavio depresijom, drugi dio agresijom, dok će se treći uhvatiti u koštac s transgresijom.

Ovo će biti prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame. Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić rekla je kako se radi o programu zamišljenom „kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea, čiji projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa."

Komentari na članak

Vezani članci

Umjetnički projekt "Pogledajme"

Premijera umjetničkog projekta

Arterarijev „Pogledajme” razbija staklene stropove

Novi umjetnički projekt udruge Arterarij progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Premijerno će se prikazati 18. siječnja.

Premijera plesne predstave "Tijela bez."

PLESNA PREDSTAVA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA

PREMIJERA PREDSTAVE "TIJELA BEZ"

Tema predstave je ljudsko tijelo u prostoru. Tijelo koje zapravo oblikuje prostor svojim pokretima. Na sceni su se našle tri izvođačice: Ana-Maria Bogdanović, Deana Gobac i Maja Katić koje su vrhunski odradile svoj zadatak.

Predstava "Poskočite anđeli"

(Pret)premijerne izvedbe

„Poskočite anđeli”: nova ZPC-ova predstava naglašava ljepotu i snagu tijela u pokretu

– Kombinirajući korijene iz folklora s iznimno osobnim suvremenoplesnim rječnikom, autor i koreograf projekta Rajko Pavlić pokušava stvoriti pokret koji je istodobno jedinstven i iznimno komunikativan. – poručuju iz ZPC-a.

Predstava "Put oko svijeta u 80 dana"

Premijera u HKD-u

„Put oko svijeta u 80 dana“ u kazalište vraća sve generacije, posebno mlade

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – očekivanja su glumice Sabina Salamon.

Monodrama "Majstor Jura"

Monodrama u Sceni Ribnjak

"Majstor Jura" zamjenjuje studij renoviranjem stanova

Jelena Hadži-Manev režirala je monodramu o djevojci koja napušta studij komparativne književnosti i filozofije. Iduća izvedba "Majstora Jure" održat će se 10. prosinca.