Humorna drama za sve

Očekuje nas premijera predstave „Sjećanje vode”, koju mogu pratiti i slijepe i slabovidne osobe

Sjećanje vode, Teatar Ludens

Koprivnica ugošćuje prvu predstavu namijenjenu i slijepim i slabovidnim osobama. Teatar Ludens 11. studenoga postavlja predstavu o tri sestre i njihovim ljubavima, problemima, životima.

Teatar Ludens jedanaestu sezonu počinje predstavom Sjećanje vode. Oživljena je prema tekstu Shelagh Stephenson, nagrađivane britanske dramatičarke koja je najviše priznanje, nagradu Oliver, stekla upravo ovim djelom.

Predstava će se premijerno prikazati u Koprivnici i to u subotu, 11. studenoga ove godine Već sljedećeg dana otvorena je za širu javnost, a za potrebe prikazivanja osigurano je mjesto u Domu mladih. Njena je specifičnost posebna prilagodba za slijepe i slabovidne osobe. Partner i sponzor dm-drogeriemarkt osigurao je uređaje za audio deskripciju i time omogućio ostvarenje projekta Uključi me kulturno udruge Alternator.

Predstava je još jedno u nizu ostvarenja redateljice Franke Perković Gamulin, koja je prikazuje kao žanrovski drugačiji komad, humornu dramu – predstavu u formatu komedije, koja pršti od humora, no dotiče toliko duboke teme da tjera ljude da se zapitaju.

– Pred nama stoji jedna jako dobra premijera, jedna zaista kvalitetna predstava. Publici predstavljamo komad koji ne samo da će ih zabaviti, nego će se zaista moći identificirati s tim likovima, moći će prepoznati vlastite obiteljske situacije i neke vlastite probleme. Radi se o fantastično kvalitetnom materijalu, s kakvim se vrlo rijetko susrećem. Taj je tekst toliko kvalitetan da nudi predivan materijal za rad, a s druge strane pred nas se stavlja jednu veliku odgovornost. – ističe redateljica.

Glumački ansambl obuhvaća velika imena hrvatske kazališne scene. Stari glumački dvojac, Bojana Gregorić Vejzović i Goran Grgić, po prvi puta glumi s uspješnom Ivanom Krizmanić, Iskrom Jirsak i Ivanom Grčićem.

– Tekst će od aktera tražiti da se razigraju. Puno toga jest taj tekst, ali puno toga još ima i u toj međuigri, mi ćemo to otkrivati i bit će zanimljivo, ja se nadam i publici jer je to izuzetan tekst. To je na prvi pogled lijepo napisana humorna drama, ali što više probavamo, nove detalje, nove mogućnosti otkrivamo i za komične elemente, ali i za izvrsne dramske elemente. – objašnjava Goran Grgić.

Predstava govori o tri sestre koje se sastaju zbog majčine smrti. Mračna ih atmosfera potiče da se prisjete pojedinih životnih situacija, što publici pruža priliku da ih upozna kao likove. Svaka od sestara ima drugačiju, kompleksnu osobnost, ali i tajne koje ih prate. Karaterističnan je osjećaj usamljenosti koji se ponavlja kod likova, kako kod najstarije sestre koja pati zbog tereta brige koji joj se nametao, tako i kod najmlađe sestre koju prate samovolja, pomalo dječje ludiranje i nikad zadovoljen apetit za muškarcima. Glumačka ekipa predstavu vidi kao situaciju u kojoj se svatko može prepoznati, situaciju tragikomičnog obiteljskog ozračja – ispunjenog s malo ljubavi i zrncem patnje.

FOTO: Teatar Ludens

Komentari na članak

Vezani članci

Predstavljena nova sezona središnje nacionalne kazališne kuće

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Predstavljena nova sezona središnje nacionalne kazališne kuće

„HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru“, ističe Dubravka Vrgoč.

Tuborg Open Fair - Kandžija

Tuborg Open Fair i Kandžija kreću

Prva postaja turneje jesenskog Tuborg Open Faira - Koprivnica!

Od četiri sretna grada kroz koje će TOF protutnjati u svom prepoznatljivom stilu Koprivnica je najsretnija i prva – 2. listopada Kandžija & Gole žene uz domaćine - odličnu Chew The Fat! CRO ekipu - stižu u MMC Kuglu.

Ufuraj se i pukni u KSET-u

Play@KSET

KSET domaćin komedije „Ufuraj se i pukni“ u izvedbi Kerekesh Teatra

Nakon što im na pamet padne pitanje „Što studirati i zašto?“, braća se odlučuju za studij glume, a u njihovoj nemogućoj misiji pomaže im Črček, njihov nadglednik i susjed koji ujedno voli malo više popiti.

Vitez slavonske ravni 1

Recenzija predstave

Gdje je sada „Vitez slavonske ravni”?

Kad se slavonski vitez pojavljuje, saznala sam vraćajući se u vrijeme razbojničkih bandi u Slavoniji, i to u hit predstavi osječkog HNK-a.

plesna haljina gdina. Ž. Maslačka

HNK Zadar

„Plesna haljina gdina Ž. Maslačka”

Iako proljetnog karaktera, ova je vesela priča pravi izbor za uvertiru događanja koja se zbivaju u veljači!