Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

Izvor: Pixabay

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih teoretičara Hrvoje Turković i ugledni filmski kritičar Janko Heidl gostuju u MM centru na programu Filmske (pri)povijesti, inspiriranom istoimenim Godardovim videoesejom o prirodi i povijesti filmskog medija. Godardove Histoire(s) du cinéma nastajale su 10 godina, sastoje se od 8 epizoda i sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije. On konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata.

U epizodi 3B, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti, čiji je i sam jedan od glavnih predstavnika. Epizoda govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine, ali i evocira filmove iz 40-ih i 50-ih koji su utjecali na sam razvoj novog vala kao što su Anđeli grijeha R. Bressona, Ivan Grozni S. Eisensteina, Paisa R. Roselinija, Ludi za oružjem J. H. Lewisa.

Nakon odgledane epizode s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Filmske (pri)povijesti održavaju se svakog prvog petka u mjesecu u 20 sati u MM centru, a ulaz je besplatan. Sve se dodatne informacije mogu pronaći na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Ivana Orleanska

Na današnji dan

Francuska narodna junakinja i svetica prije gotovo 6 stoljeća spaljena na lomači

Francuska narodna junakinja Ivana Orleanska sa samo 17 godina dobila je zadatak vođenja odreda vojske, pritom oslobodivši Orleans i pobijedivši Engleze kod Pataya. Život joj je okrutno oduzet spaljivanjem na lomači uz optužbu da je vještica. Katolička je crkva prepoznala njezinu plemenitost te ju je 1920. godine proglasila sveticom.

 Festival 25 FPS

Internacionalni festival

Uranjanje u budućnost filma na predfestivalskom druženju 25 FPS-a

Ususret novom izdanju festivala 25 FPS, održat će se zagrijavanje s dokumentarcem „Budućnosti filma“ u zagrebačkom MM centru.

ured slika

Prijave traju još kratko

Besplatna radionica pripreme projektnih prijava za Erasmus+ program

Sudionici će na radionici biti informirani o načinu prijave na program te će im biti predstavljene mogućnosti projekta. Na radionici će pričati korisnici sa sada već uspješnim prijavama i kroz rad u manjim grupama bit će moguće raspravljati o raznim projektnim idejama. Radionica je besplatna, no broj sudionika je ograničen.

http://www.fazanamediafest.com/images/sampledata/fazana.jpg

Multimedijalni novinarski festival

Na Fažana Media Festu niz novinarskih radionica, izložbi fotografija i okruglih stolova, među organizatorima i Đelo Hadžiselimović

U Istri ove godine imate priliku besplatno sudjelovati u nizu aktivnosti iz novinarskoga svijeta. Posjetitelji će učiti o istraživačkom novinarstvu i putopisnim dokumentarcima, slušati okrugli stol o satiri u medijima, dobro se nasmijati na stand-up večeri te plesati uz Đavole i Edu Maajku.

Film "Poezija i revolucija"

„Kratke slike”

Sjećanje na revolucionarne prosvjede i zatvaranje studentskih vođa iz 1971. u MM centru

U domaćoj povijesti presudne 1971. tada mladi redatelji Zoran Tadić i Branko Ivanda snimali su dokumentarni film o revolucionarnim studentskim prosvjedima u Zagrebu. Snimljeni je materijal završio na policiji te ostao zaboravljen, a sada ga Ivanda donosi u MM centar.