Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

Izvor: Pixabay

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih teoretičara Hrvoje Turković i ugledni filmski kritičar Janko Heidl gostuju u MM centru na programu Filmske (pri)povijesti, inspiriranom istoimenim Godardovim videoesejom o prirodi i povijesti filmskog medija. Godardove Histoire(s) du cinéma nastajale su 10 godina, sastoje se od 8 epizoda i sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije. On konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata.

U epizodi 3B, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti, čiji je i sam jedan od glavnih predstavnika. Epizoda govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine, ali i evocira filmove iz 40-ih i 50-ih koji su utjecali na sam razvoj novog vala kao što su Anđeli grijeha R. Bressona, Ivan Grozni S. Eisensteina, Paisa R. Roselinija, Ludi za oružjem J. H. Lewisa.

Nakon odgledane epizode s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Filmske (pri)povijesti održavaju se svakog prvog petka u mjesecu u 20 sati u MM centru, a ulaz je besplatan. Sve se dodatne informacije mogu pronaći na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

LSPR day Osijek

LSPR Day u Osijeku

„Već prve godine na LSPR Day privukli smo prave 'face'"

LSPR Day vrhunski je edukativni događaj koji će studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima predstaviti stvarna iskustva uspješnih poslovnih ljudi. Uoči događaja porazgovarali smo s voditeljicom Londonske škole za odnose s javnošću, organizatoricom LSPR Dayja.

Slavoljub Penkala

NA DANAŠNJI DAN

Penkala patentirao prvu mehaničku olovku

Na današnji dan, 24. siječnja 1906. godine, Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

Razgovor; izvor: https://unsplash.com/photos/-Xv7k95vOFA

Edukacija u Kući ljudskih prava

Prijave za besplatnu radionicu komunikacijskih, prezentacijskih i facilitacijskih vještina moguće još danas!

– Radionica je namijenjena predstavnicima udruga mladih i za mlade te općenito mladima (15 do 30 godina, s područja grada Zagreba) koji vjeruju da im komunikacijske vještine mogu pomoći u pronalasku (boljeg) posla.

Radionica izrade svijeća

Događanja u Klubu Zona

Zbog velikog interesa ponavlja se radionica izrade svijeća

– Sudionici radionice naučit će kako samostalno izraditi svijeću, obojiti vosak, ali i dodati mirise i reciklirati stare svijeće i tako stvoriti korisnu dekoraciju u domu. – objašnjava voditeljica radionice.

Starac i more

Na današnji dan

Ernest Hemingway dovršio svoj roman „Starac i more”

Na današnji dan 1952. godine Ernest Hemingway dovršio je jedno od svojih najznačajnijih djela.