Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

Izvor: Pixabay

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Jedan od najvažnijih hrvatskih filmskih teoretičara Hrvoje Turković i ugledni filmski kritičar Janko Heidl gostuju u MM centru na programu Filmske (pri)povijesti, inspiriranom istoimenim Godardovim videoesejom o prirodi i povijesti filmskog medija. Godardove Histoire(s) du cinéma nastajale su 10 godina, sastoje se od 8 epizoda i sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije. On konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata.

U epizodi 3B, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti, čiji je i sam jedan od glavnih predstavnika. Epizoda govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine, ali i evocira filmove iz 40-ih i 50-ih koji su utjecali na sam razvoj novog vala kao što su Anđeli grijeha R. Bressona, Ivan Grozni S. Eisensteina, Paisa R. Roselinija, Ludi za oružjem J. H. Lewisa.

Nakon odgledane epizode s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Filmske (pri)povijesti održavaju se svakog prvog petka u mjesecu u 20 sati u MM centru, a ulaz je besplatan. Sve se dodatne informacije mogu pronaći na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Oops znak

Zanimljive prognoze

Najveće pogreške u predviđanju o napretku čovječanstva

„Zafrkavanje s izmjeničnom strujom je gubljenje vremena. Nitko je nikada neće koristiti.“

Luj XVI

Na današnji dan

Giljotiniran Luj XVI.

'I die innocent of all the crimes laid to my charge; I pardon those who have occasioned my death; and I pray to God that the blood you are going to shed may never be visited on France' – Luj XVI.

Fitness

Mo Farah vam neće biti ravan

Najbolje besplatne aplikacije za tjelovježbu

Ništa ne nedostaje ugodno popunjenim ljepoticama i ljepotanima, ali za sve koji su si obećali skinuti višak kilograma, donosimo popis aplikacija koje bi mogle pomoći u ostvarivanju tog cilja.

Putovati svijetom za 0 kuna

Besplatna putovanja

Urbana mladež otkriva kako putovati svijetom za 0 kuna

Na prezentaciji „How can I travel for free? CRO – EU – PLANET EARTH“ Urbana mladež predstavit će ideje i načine kako putovati besplatno te podijeliti svoja iskustva s vama.

Markov trg 2

Na današnji dan

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Tim povodom danas se u Zagrebu održavaju brojna zanimljiva (i besplatna) događanja.