Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Novi nastavak Star Warsa izazvao veliku raspravu: Tko je misteriozni "posljednji jedi"?

Episode VIII: The Last Jedi

Nakon nedavno objavljenoga naslova novoga nastavka Ratova zvijezda svi se pitamo: "Tko je to?"

Na službenim stranicama sage Ratovi zvijezda objavljen je naslov novoga filma. Nastavak na Epizodu VII nosit će naslov "Posljednji Jedi." Taj će nas naslov 15. prosinca ove godine ponovno odvesti u drugu galaksiju. Scenarist je i režiser filma Rian Johnson, a producenti su J.J.Abrams, Jason McGatlin i Tom Karnowski. Da se radi o nekome drugom filmu, ovaj podatak ne bi izazvao toliko pažnju. Ratovi zvijezda nisu samo još jedna filmska saga pa tako ni obožavatelji nisu samo još jedna fan-baza. Već u prvih nekoliko sati nakon objave novoga naslova, internetom su kružile mnogobrojne teorije obožavatelja.

Goruće pitanje broj jedan: "Tko je posljednji Jedi?". Goruće je pitanje broj dva, svakako: "Zašto je posljednji?" ​Priznajemo, imali smo i mi svojih prijedloga. Za sada najpopularnija teorija drži se najpoznatijega imena i prezimena -  Lukea Skywalkera. 

Finn (Episode VII), PHOTO: imgur

Prethodni film, Epizoda VII: Sila se budi, završio je kratkim prikazivanjem Skywalkera i mlade Rey. Junak originalne trilogije u prethodnome je filmu nazvan "posljednji Jedi". Preočita teorija? Na ovu teoriju postoji i reakcija. Naime, mnogi obožavatelji ovdje upliću pitanje koje je također bilo diskutirano nebrojeno puta. Pitanje glasi: "Je li Luke Skywalker uopće pravi Jedi?". Prisjetimo se da nikada nije prošao stručni trening i nije dobio titulu Jedi Mastera. Ali, sila je bila jaka. Skywalker je neslužbeno postao Jedi Master u trenutku kada je odbio ubiti Dartha Vadera.

Yoda, PHOTO: Imgur
 

Druga se teorija bavi tvrdnjom da je posljednji jedi mlada Rey. Glavna junakinja prehodnoga nastavka na kraju se filma sastala s Lukeom Skywalkerom. Pojedini su obožavatelji uvjereni da je Luke njezin otac. Podsjetimo se da Rey ima sposobnosti koje su se dosad pokazale karakterističnima za obitelj Skywalker. Ne zna tko su joj pravi roditelji, samostalna je učenica, a svjetlosni mač joj pristaje potpuno prirodno. Pored toga, živi na izoliranome pustinjskom planetu i izvrstan je pilot. Zvuči poznato? Iz ovih je razloga trenutno mnogo pažnje usmjereno na Rey.

Rey, PHOTO: favim
 

Jedna od teorija koja je svakako zanimljiva bazira se na imenici jedi. Službeni prijevod riječi jedi u hrvatskome jeziku ne postoji. Jedi u engleskome jeziku predstavlja imenicu koja se odnosi i na jedninu i na množinu. Trenutno je vruća teorija i da "Posljednji jedi" predstavlja skupinu ljudi koja će izići u borbu kao zajednica posljednjih jedija. U svakome slučaju, novi se nastavak Ratova zvijezda očekuje s nestrpljenjem i s mnogo, mnogo gorućih pitanja. Imate li vi svoju teoriju? Jer pitanja zasigurno ne nedostaje.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Never judge a book

Čitaj prije nego gledaš!

16 knjiga koje dobivaju filmsku adaptaciju ove godine

Knjiški moljci će reći da se uvijek čita knjiga prije nego se gleda film, a s obzirom na to da su neki od najočekivanijih filmova ove godine adaptacije knjiga, nadopunite svoju listu čitanja.

Henry Rollins

Na današnji dan

Rođendanska čestitka mišićavom „punk” intelektualcu

Henry Rollins, jedna od najvećih ikona „hardcore punka”, nevjerojatna je kombinacija tjelesne snage, intelektualnosti i duboke emotivnosti koja urađa izrazito kreativnim plodovima na svakom umjetničkom području koji se ovaj slavljenik dotakne.

Nemeček i Rens Argoa u VIB-u - Revija studentskog filma

Revija studentskog filma u Vintage Industrial Baru

Nemeček i Rens Argoa otvaraju Reviju studentskog filma

U petak, 13. studenog, otvara se Revija studentskog filma koncertima grupa Nemeček i Rens Aroga u Vintage Industrial Baru.

8. FMFS

Glavne lokacije: ljetno kino "Bačvice" i kinoteka "Zlata vrata"

8. izdanje Festivala mediteranskog filma Split

Online prodaja ulaznica za pojedine filmove, ostvarena u suradnji s AgentCASH-om, počinje 25. svibnja, kada će biti objavljen i kompletan program.

Steven Spielberg

Na današnji dan

Rođendan „kralja blockbustera“ zaslužnoga za poznate filmske ekranizacije

Na današnji je dan rođen jedan od najpoznatijih i najuspješnijih filmskih redatelja svih vremena koji je osvojio brojne nagrade za svoje prepoznatljive ekranizacije.