Star Wars Episode VIII: The Last Jedi

Novi nastavak Star Warsa izazvao veliku raspravu: Tko je misteriozni "posljednji jedi"?

Episode VIII: The Last Jedi

Nakon nedavno objavljenoga naslova novoga nastavka Ratova zvijezda svi se pitamo: "Tko je to?"

Na službenim stranicama sage Ratovi zvijezda objavljen je naslov novoga filma. Nastavak na Epizodu VII nosit će naslov "Posljednji Jedi." Taj će nas naslov 15. prosinca ove godine ponovno odvesti u drugu galaksiju. Scenarist je i režiser filma Rian Johnson, a producenti su J.J.Abrams, Jason McGatlin i Tom Karnowski. Da se radi o nekome drugom filmu, ovaj podatak ne bi izazvao toliko pažnju. Ratovi zvijezda nisu samo još jedna filmska saga pa tako ni obožavatelji nisu samo još jedna fan-baza. Već u prvih nekoliko sati nakon objave novoga naslova, internetom su kružile mnogobrojne teorije obožavatelja.

Goruće pitanje broj jedan: "Tko je posljednji Jedi?". Goruće je pitanje broj dva, svakako: "Zašto je posljednji?" ​Priznajemo, imali smo i mi svojih prijedloga. Za sada najpopularnija teorija drži se najpoznatijega imena i prezimena -  Lukea Skywalkera. 

Finn (Episode VII), PHOTO: imgur

Prethodni film, Epizoda VII: Sila se budi, završio je kratkim prikazivanjem Skywalkera i mlade Rey. Junak originalne trilogije u prethodnome je filmu nazvan "posljednji Jedi". Preočita teorija? Na ovu teoriju postoji i reakcija. Naime, mnogi obožavatelji ovdje upliću pitanje koje je također bilo diskutirano nebrojeno puta. Pitanje glasi: "Je li Luke Skywalker uopće pravi Jedi?". Prisjetimo se da nikada nije prošao stručni trening i nije dobio titulu Jedi Mastera. Ali, sila je bila jaka. Skywalker je neslužbeno postao Jedi Master u trenutku kada je odbio ubiti Dartha Vadera.

Yoda, PHOTO: Imgur
 

Druga se teorija bavi tvrdnjom da je posljednji jedi mlada Rey. Glavna junakinja prehodnoga nastavka na kraju se filma sastala s Lukeom Skywalkerom. Pojedini su obožavatelji uvjereni da je Luke njezin otac. Podsjetimo se da Rey ima sposobnosti koje su se dosad pokazale karakterističnima za obitelj Skywalker. Ne zna tko su joj pravi roditelji, samostalna je učenica, a svjetlosni mač joj pristaje potpuno prirodno. Pored toga, živi na izoliranome pustinjskom planetu i izvrstan je pilot. Zvuči poznato? Iz ovih je razloga trenutno mnogo pažnje usmjereno na Rey.

Rey, PHOTO: favim
 

Jedna od teorija koja je svakako zanimljiva bazira se na imenici jedi. Službeni prijevod riječi jedi u hrvatskome jeziku ne postoji. Jedi u engleskome jeziku predstavlja imenicu koja se odnosi i na jedninu i na množinu. Trenutno je vruća teorija i da "Posljednji jedi" predstavlja skupinu ljudi koja će izići u borbu kao zajednica posljednjih jedija. U svakome slučaju, novi se nastavak Ratova zvijezda očekuje s nestrpljenjem i s mnogo, mnogo gorućih pitanja. Imate li vi svoju teoriju? Jer pitanja zasigurno ne nedostaje.

 

Komentari na članak

Vezani članci

E.T.

Na današnji dan

Simpatični izvanzemaljac stigao u kina

Prije 34 godine prvi je put u kinima izašao film „E.T.: The Extra-Terrestrial". Redatelj je bio Steven Spielberg, a film je osvojio četiri Oskara te je uvršten među pet najprofitabilnijih filmova u povijesti.

lav

Filmska umjetnost

Sedam zanimljivih činjenica o „Kralju lavova”

Jedan od najpoznatijih crtića u povijesti promijenio je svijet animacije, a ove je godine doživio novo izdanje. Saznajte nekoliko iznenađujućih činjenica o Kralju lavova.

https://pixabay.com/en/book-read-old-literature-pages-1659717/

Knjiga ili film?

Autori koji su mrzili filmske adaptacije svojih djela

Svi smo se zasigurno barem jednom u životu našli u situaciji kada smo ostali razočarani filmskom adaptacijom omiljenih nam književnih djela, a s tim se najbolje nisu nosili ni autori čija su djela ekranizirana.

Alan Turing-skulptura

Na današnji dan

Umro Alan Turing, matematički genije i jedan od najzaslužnijih znanstvenika za dešifriranje poruka Enigme

Smatra se da je Alan Turing svojim radom doprinio skraćivanju Drugog svjetskog rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života.

How to lose a guy in 10 days

Jelena Duvančić: Jedan od tih života

Kako osvojiti frajera u 10 dana

Svim curama koje plačljivim glasom kažu „Nikad se neću udati”: iskreno se nadam da ste u pravu. Za slučaj da niste, evo vam nekoliko savjeta.