Premijera u HNK-u u Zagrebu

Neiscrpna je ženska snaga za nove početke u drami "Tri zime"

Tri zime

Nakon što je drama "Tri zime" osvojila odlične kritike u londonskom National Theatru, premijerno će se izvesti na sceni središnje nacionalne kazališne kuće. Ne propustite ovu sentimentalnu izvedbu.

Posljednji ovosezonski dramski premijerni naslov u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu uprizorenje je međunarodno uspješne drame Tri zime nagrađivane spisateljice Tene Štivičić, u redateljskoj viziji ravnatelja Drame HNK-a u Zagrebu, Ivice Buljana, koja će se održati u subotu 30. travnja. Na scenu središnje nacionalne kazališne kuće tako stiže drama drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom.

Glumački ansambl predstave čine Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Alma Prica i Slavko Juraga. Nakon premijere slijede izvedbe 2., 4., 10., 12., 18. i 21. svibnja.

Drama Tri zime praizvedena je krajem 2014. u National Theatreu u Londonu, na jednoj od najznačajnijih europskih pozornica, a Tena Štivičić hrabro je predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti engleskoj publici koja ju je prepoznala na mnogo širemu planu od uskoga teritorijalnog konteksta, o čemu svjedoče odlične kritike i brojne preporuke. Drama Tri zime u New Yorku je osvojila The Susan Smith Blackburn Prize, uglednu nagradu s dugom tradicijom koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku.

Tena Štivičić ishodište za tekst pronašla je u priči vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Dalje se komad razvija u fikciji koja izvire iz čvrstoga tkanja povijesne zbilje, nastojeći prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira. U zimu 1945. majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije još jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu.

U zimu 1990. obitelj Kos okuplja se u kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova je država još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajem izviru i nova pitanja. U zimu 2011. priprema se vjenčanje i obitelj Kos ponovno je na okupu. Uoči ulaska u novu uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici, vođeni samo ideologijom kapitala, kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja.

Nestalnost i mijena trajna su obilježja našega prostora, pa je tako i dramaturška nit ovoga komada (za)vezana oko rođenja i smrti, nestanaka i nastanaka, kružeći obzorom neprekidnih transformacija. Sentimentalno, a dokumentarno, iskreno i nipošto patetično, dramski vješto prepletene, Tri zime uvlače nas u vlastite polemike kojih nije pošteđena ni jedna obitelj. Ono što preživljava i ostaje nad komadom jest vjera u život koja bdije nad svim događajima i neiscrpna ženska snaga za nove početke.

Ivica Buljan svoju bogatu karijeru gradi kao redatelj, dramaturg, kritičar, pedagog i umjetnički ravnatelj. Zadnjih godina najviše se bavi režijom, a njegove predstave prisutne su na mnogim svjetskim pozornicama. Za svoj rad osvaja brojne nagrade i priznanja, a nedavno je dobio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Asistent je redatelja Paolo Tišljarić, dramaturginja Mirna Rustemović, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dizajn svjetla SONDA4, a videodizajner je Toni Soprano.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Premijera u HNK-u Zagreb

Ujedinjeni zagrebački studenti stvorili zajednički operni projekt „Così fan tutte”

Devetu godinu zaredom gotovo 200 zagrebačkih studenata pod vodstvom svojih mentora na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja svoje umjetničko stvaralaštvo.

Dodjela nagrada u HNK-u 2018

Proglašenje najboljih

Dodijeljene nagrade HNK-a Zagreb za najbolja ostvarenja u operi, drami i baletu

Za najbolje dramsko ostvarenje nagrađeni su Nina Violić i Filip Vidović, za operne predstave Valentina Fijačko Kobić i Tomislav Mužek, a za baletnu kreaciju Edina Pličanić i Tomislav Petranović.

BluVinil

Premijera videospota

VIDEO: BluVinil, autorski bend petorice studenata, predstavlja singl prvijenac „Mili brat“

„Mili brat“ naziv je prvog singla novog autorskog benda BluVinil za koji je videospot snimljen u Francuskom paviljonu Studentskog centra. Prvu svirku bend priprema 26. travnja u Vinylu.

Živjele su sretno...?

Premijera u Sceni „Gorica“

Kakve je zabavne aktivnosti smislila Trnoružica, otkriva nova komedija

Svevremenske princeze u današnjem vremenu i starinskom ruhu prikazane su u novoj predstavi „I živjele su sretno...?“. Komedija će se izvoditi u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Predstava "Nevjerojatan događaj"

Kazališne izvedbe

Obnavlja se nagrađivana predstava „Nevjerojatan događaj”; uskoro u Teatru Exit

– Saznat ćete kak jedan taksist baš tog dana ni imal sreće... i kak se promotorica zdravog života našla na fasadi i skočila s trećeg kata... i kak je zaposlenica Zoološkog vrta liznula žabu... – stoji u najavi nove Exitove predstave.