Premijera u HNK-u u Zagrebu

Neiscrpna je ženska snaga za nove početke u drami "Tri zime"

Tri zime

Nakon što je drama "Tri zime" osvojila odlične kritike u londonskom National Theatru, premijerno će se izvesti na sceni središnje nacionalne kazališne kuće. Ne propustite ovu sentimentalnu izvedbu.

Posljednji ovosezonski dramski premijerni naslov u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu uprizorenje je međunarodno uspješne drame Tri zime nagrađivane spisateljice Tene Štivičić, u redateljskoj viziji ravnatelja Drame HNK-a u Zagrebu, Ivice Buljana, koja će se održati u subotu 30. travnja. Na scenu središnje nacionalne kazališne kuće tako stiže drama drami koja prati sudbine snažnih žena iz četiriju naraštaja povezanih jednom kućom.

Glumački ansambl predstave čine Ksenija Marinković, Dragan Despot, Jadranka Đokić, Luca Anić, Barbara Vicković, Mislav Čavajda, Bojan Navojec, Nina Violić, Franjo Kuhar, Siniša Popović, Mada Peršić, Silvio Vovk, Alma Prica i Slavko Juraga. Nakon premijere slijede izvedbe 2., 4., 10., 12., 18. i 21. svibnja.

Drama Tri zime praizvedena je krajem 2014. u National Theatreu u Londonu, na jednoj od najznačajnijih europskih pozornica, a Tena Štivičić hrabro je predstavila prijelomne trenutke svoje osobne i hrvatske povijesti engleskoj publici koja ju je prepoznala na mnogo širemu planu od uskoga teritorijalnog konteksta, o čemu svjedoče odlične kritike i brojne preporuke. Drama Tri zime u New Yorku je osvojila The Susan Smith Blackburn Prize, uglednu nagradu s dugom tradicijom koja se dodjeljuje dramatičarkama koje pišu na engleskome jeziku.

Tena Štivičić ishodište za tekst pronašla je u priči vlastite obitelji, nadahnuta teškim životom svoje prabake koja je za vrijeme Kraljevine Jugoslavije rodila izvanbračno dijete. Dalje se komad razvija u fikciji koja izvire iz čvrstoga tkanja povijesne zbilje, nastojeći prije svega ispričati životne priče svojih junakinja koje stoje ispred platna na kojemu se izmjenjuju prizori društvenih i političkih promjena, ratova i nepostojanoga mira. U zimu 1945. majka i kći s mužem i tek rođenom djevojčicom po partijskom ključu useljavaju u vilu endehaškoga emigranta. Kuća je naizgled prazna, ali ipak krije još jednu preostalu stanarku i majčinu staru poznanicu.

U zimu 1990. obitelj Kos okuplja se u kući na karminama. Vrijeme je uoči Domovinskoga rata, nova je država još u povojima. Nekadašnje podjele i stare polemike ponovno izlaze na površinu, dok s novim naraštajem izviru i nova pitanja. U zimu 2011. priprema se vjenčanje i obitelj Kos ponovno je na okupu. Uoči ulaska u novu uniju zatvaraju se neka obiteljska poglavlja i prekidaju duge šutnje, dok novi moćnici, vođeni samo ideologijom kapitala, kroje sudbinu kuće u kojoj se dalje talože godine i sjećanja.

Nestalnost i mijena trajna su obilježja našega prostora, pa je tako i dramaturška nit ovoga komada (za)vezana oko rođenja i smrti, nestanaka i nastanaka, kružeći obzorom neprekidnih transformacija. Sentimentalno, a dokumentarno, iskreno i nipošto patetično, dramski vješto prepletene, Tri zime uvlače nas u vlastite polemike kojih nije pošteđena ni jedna obitelj. Ono što preživljava i ostaje nad komadom jest vjera u život koja bdije nad svim događajima i neiscrpna ženska snaga za nove početke.

Ivica Buljan svoju bogatu karijeru gradi kao redatelj, dramaturg, kritičar, pedagog i umjetnički ravnatelj. Zadnjih godina najviše se bavi režijom, a njegove predstave prisutne su na mnogim svjetskim pozornicama. Za svoj rad osvaja brojne nagrade i priznanja, a nedavno je dobio francusko odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti. Asistent je redatelja Paolo Tišljarić, dramaturginja Mirna Rustemović, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, dizajn svjetla SONDA4, a videodizajner je Toni Soprano.

Komentari na članak

Vezani članci

HNK noću

Premijera u HNK-u Zagreb

Na kraju životnog puta Peer Gynt spaja Oslo i Zagreb

Umornog, zasićenog i istrošenog Peera Gynta zagrebačka će publika vidjeti u Hrvatskom narodnom kazalištu 20. travnja.

Opera Nikola Šubić Zrinjski naslova

HNK Zagreb

Posljednja izvedba najizvođenijeg djela hrvatske operne scene

Opera „Nikola Šubić Zrinjski" kontinuirano se izvodi već 140 godina i još uvijek je publika s velikim ushitom iščekuje. Posljednja ovosezonska izvedba održat će se 9. lipnja u zagrebačkom HNK-u.

Ususret premijeri "Ukleti Holandez"

Program HNK Zagreb

Besplatno upoznavanje s „Ukletim Holandezom” ususret premijeri

Ususret premijeri nove opere Hrvatsko narodno kazalište svim će zainteresiranim gledateljima besplatno predstaviti novu operu koja se događa u 17. stoljeću, a obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima.

Predstava "Orgija"

Kazališna izvedba

„Orgija" – rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća

„Orgija" je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Također je i društveni eksperiment.

Junak sa Save glumci

Kazališna predstava stanara studentskog doma

Junak sa Save se vraća na pozornicu nakon uspješne premijere

Predstava je utemeljena na događajima i likovima koji su poznati stanovnicima stundentskog doma na Savi. Od „tajnih" šifri pomoću kojih se preprodaje laka droga i guranja preko reda u menzi pa sve do ozbiljnih problema kao što su otvaranje vina ili pudinga.