Festival mladih redatelja i producenata

„Loncima" i drugim nagradama okrunjeni radovi na Reviji studentskog filma

MM centar

Već treću godinu zaredom Udruga za promicanje studentskih aktivnosti organizira Reviju studentskog filma. Kratki filmovi proizvedeni studentskom rukom nizali su se tijekom tri dana, a oni najbolji za svoju su kvalitetu osvojili i nagradu.

MM Centar zagrebačkog Studentskog centra ugostio je 3. Reviju studentskog filma. Revija je okupila i prikazala radove iz svih hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, a ove su godine posjetitelji imali priliku prisustvovati i projekciji nekolicine kratkih filmova beogradske Akademije dramskih umjetnosti. Kolege iz susjedne Srbije pokazali su rezultate teškog rada koji su oduševili posjetitelje. Kratkim je filmovima dokazano da se mladi suočavaju s istim teškoćama neovisno o lokalitetu s kojeg dolaze.  

Tri dana projiciranja okupila su studente svih područja i pomogla ostvarivanju cilja Revije – podići svijest o aktualnim temama i ohrabriti mlade autore u njihovom stvaranju. Revijom koja se održavala od 27. do 29. listopada 2017. godine Studentski centar ispratio je listopad svečano, ali u radnom okruženju.

Sama ideja o manifestaciji ostvarena je 2015. godine kada ju je Udruga za promicanje studentskih aktivnosti (UPSA) u suradnji s Kinoklubom Zagreb osmislila i provela u djelo. Revija tako postaje prvi događaj takvog karaktera – koji prikazuje filmske uratke studenata neovisno o polju njihova studiranja, okuplja mlade autore u stvaranju, ali i mladim gledateljima pruža simpatičnu atmosferu za druženje te priliku da se uključe u stvaralaštvo svojih kolega.

Ovogodišnje nagrade dodijelio je tročlani žiri – Milena Zajović, Katerina Duda i Vedran Šuvar. Sve troje važna su lica hrvatske filmske scene. Zajović je večernjakova filmska kritičarka, selektorica programa Motovun film festivala te suradnica ZagrebDox-a. Nagrađivana redateljica Katerina Duda i predsjednik Kinokluba Zagreb te član Hrvatskog filmskog saveza Vedran Šuvar, zajedničkim su snagama odabrali najbolje studentske filmove i za to ih nagradili.

Filmovi su se natjecali unutar četiri kategorije:

  • Igrani film
  • Dokumentarni film
  • Eksperimentalni film
  • Animirani film

Dodatne tri, a ujedno i najvažnije nagrade su: Veliki lonac koji dodijeljuje žiri za najbolji film, Mali lonac o kojem odlučuje publika te nagrada za najbolji studentski kratkiš.

Veliki lonac pripao je filmu pod nazivom Precijenjena dramaturgija koji je režirala Sunčica Ana Veldić u produkciji Akademije dramskih umjetnosti. Mali lonac posjetitelji su dodijelili filmu Đaneri koji je nastao pod upravljačkom palicom redatelja Svebora Mihaela Jelića i producenta Jana Težaka u produkciji Blank filmskog inkubatora i Camera Eye of the FGI-a. Iz gomile studentskih radova ipak se jedan istaknuo pa je tako Underground Monopoly redatelja Marina Pavelića zaslužio titulu najboljeg studentskog kratkiša.

Ostale informacije o Reviji, kao i podatke o protekle dvije, moguće je pronaći na mrežnoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Završen SCool Fest 2018. 2

Koncerti u Studentskom centru

Poznata satnica 6. Sveučilišne brucošijade; SC otvara vrata u 21:30

Vrata Studentskog centra ove subote otvaraju se u 21:30, a nastupi traju sve do 4:00. Valja naglasiti da se u noći sa subote na nedjelju sat vraća unatrag, što znači da će se studenti još duže zabavljati.

SCZG dvorište

Glad ne pita

Nesvakidašnji prizor u SC-u: poznati nogometaš jede u menzi!

Filip Krovinović na svojem je Instagram profilu objavio story koji jasno prikazuje kako je ispraznio tanjur u menzi zagrebačkoga Studentskog centra.

Studentski Centar u Zagrebu

Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova

Dolazi kraj neisplatama studentskih plaća, studentski centri preuzimaju odgovornost

Uz propisanu minimalnu satnicu i rad izvanrednih studenata, prijedlog Zakona donosi i druge velike promjene – npr. studentski centri morat će isplatiti studentima zarađeni novac iz svojih sredstava ako to poslodavac ne učini.

SCZG izvana

Financijske nepravilnosti

Optužbe usmjerene zagrebačkom SC-u zbog pronevjere stotina tisuća kuna od – kolača

Tijekom izvanredne kontrole poslovanja SC-ovih menzi utvrđena je značajna financijska razlika između namirnica koje su naručene i onih koje su doista stigle do usta studenata. Priča je to o gorkim kolačima od nekoliko stotina tisuća kuna.

Filmski tjedan na temu ljudskih prava

Poslastica za sve ljubitelje filma

Alimentin Filmski tjedan

Studentska udruga Alimenta, koja djeluje pri Pravnom fakultetu u Zagrebu, četvrtu godinu za redom uspješno organizira Filmski tjedan na temu ljudskih prava.