Moderna bajka za odrasle

Krenite na putovanje prema promjeni s "Malenom" u Gavelli

naslovna

U zagrebačkom kazalištu Gavella već mjesec dana igra melodrama "Malena" autora Mislava Brečića. Saznajte zašto ne smijete propustiti ovu predstavu.

Prije nešto više od mjesec dana, točnije 22. siječnja održala se premijera predstave Malena u kazalištu Gavella. Riječ je o djelu Mislava Brečića koje je sam režirao, uz još desetak drama i više od sto radiodrama. Dojmovi izvedbe odjeknuli su među zagrebačkom publikom zbog čega ne začuđuje posjećenost izvedbi koje su uslijedile.

 

Foto: Kazalište Gavella

 

Malena je ljupka urbana epopeja u kojoj centralni likovi, Sin i Malena lutaju zbiljskim i izmaštanim prostorima. Prati ih Zbor kao predstavnik nezadovoljnog naroda. On odbacuje različite ideje i koncepte, kao što je to, recimo, terorizam. U temelje scenskog tkiva upisana je misao „Uzrok našeg nezadovoljstva trebamo potražiti u nama samima.“ Zbog toga je ova predstava poziv na unutrašnju promjenu koja se postiže isključivo ljubavlju lišenoj ukalupljenosti (malo)građanskih formi i nametnutih stereotipa.

Ono što Malenu čini (i) melodramom, ljubavna je priča. I to tragična, jer usprkos iskrenosti i čistoći čuvstava, ovoj ljubavi nije dano da se ostvari. Da se samo disalo, možda se i moglo, naslućujemo, no ovako, uz buku eksplozija žrtvovano je ono što pokreće svijet. U toj je misli iščišćen i sublimiran pacifizam i humanizam .

U predstavi igraju: Ozren Grabarić, Filip Križan, Anja Đurinović, Ksenija Pajić, Sven Medvešek, Dijana Vidušin, Jelena Miholjević, Perica Martinović, Živko Anočić, Barbara Nola i Ivana Bolanča. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografkinja  Tanja Lacko, kostimografkinja Marita Ćopo, koreograf Matija Ferlin, a autor glazbe Stanislav Kovačić.

 

Foto: Kazalište Gavella

Za izvedbe 2. i 3. ožujka kazalište Gavella nudi vrlo primaljivu ponudu studentima, zaljubljenicima u kazalište. Prvih 20 koji nam se jave na Facebook profilu Studentskog.hr, prije izvedbe besplatno dobivaju studentsku iskaznicu na blagajni  uz koju ulaznice za sve predstave iznose samo 35 kuna.

Komentari na članak

Vezani članci

Festival svjetskog kazališta

King Size zatvara 11. izdanje festivala

Pogledajte posljednju predstavu na Festivalu svjetskog kazališta

Nakon pet tjedana, Festival svjetskog kazališta zatvorit će svoja vrata predstavom King Size švicarskog redatelja Cristopha Marthalera.

Igor Kučević i Suzana Bliznac

Intervju: Suzana Bliznac – studentica i glumica kazališta slijepih Novi život

„Voljela bih da razbijamo predrasude, rušimo barijere i da svi surađuju.“

Ususret 8.BIT (Blind in theatre) festivalu, studentica novinarstva Suzana Bliznac izdvojila je nekoliko minuta svojeg vremena da nas uputi u rad najstarijeg kazališta slijepih na svijetu ''Novi život'', kao i u problematiku studenata s invaliditetom u Hrvatskoj.

Gavellini Glembajevi

Nova adaptacija starog klasika

„Glembajevi” stanuju u Gavelli

– Emotivne note Beethovenove „Mondschein” sonate probijaju se kroz gust dim koji se širi glembajevskim salonom. Baš je tako, posve realistično, dočaran ugođaj tog prostora, ali i nategnutih međuljudskih odnosa Glembajevih i svih onih koji s njima imaju posla.

foto

26. nagrada hrvatskog glumišta

Dodijeljeni hrvatski Oscari

Nagrada hrvatskog glumišta iliti hrvatski Oscar 2018. otišao je ove godine onim najboljim umjetnicima u subotu na svečanoj dodijeli u HNK u Zagrebu.

Plakat za festival Blind in theatre

Intervju: Vojin Perić

Počinje 8. BIT (Blind in Theatre) festival

U petak 11. listopada počinje osmo po redu izdanje festivala BIT (Blind in Theatre) kojemu je glavni organizator najstarije kazalište slijepih na svijetu – Novi život.