Svjetski naslovi

Karta svijeta prema najpoznatijim knjigama

Knjige

Uz mnoge poznate i nepoznate naslove, izbor knjiga za čitanje nakon ove karte postat će znatno bogatiji.

Jedan je od razloga zbog kojega su knjige tako moćne što na temelju njih možemo upoznati kulture i običaje koje nikada nismo iskusili u svome životu. Imajući to na umu, želite li proširiti vaš svijet čitanja? Uronite u kartu svijeta ispunjenu knjigama koju je izradio korisnik Reddita Backforward24.

Karta svijeta prema knjigama, FOTO: Imgur

Kartu možete pobliže pogledati na poveznici te vidjeti da je svaka zemlja na njoj predstavljena po najpoznatijoj ili najvažnijoj knjizi. Naravno, ovaj način izbora može izazvati polemike. Na primjer, za Rusiju je odabran Tolstojev Rat i mir, dok je na tom mjestu također moglo biti neko djelo Dostojevskog.

Ujedinjeno Kraljevstvo tako predstavlja knjiga Ponos i predrasude, dok bi se opet neki složili da bi ih trebao predstavljati William Shakespeare ili Charles Dickens. Španjolsku predstavlja djelo Sjena vjetra, čiji je autor Carlos Ruiz Zafón, dok bi tu ulogu možda trebalo prepustiti mnogo poznatijem Don Quijotu, autora Miguela de Cervantesa.

SAD je prepoznatljiv po romanu Ubiti pticu rugalicu autorice Harper Lee. Ova se knjiga nalazi na brojnim listama najboljih i najprodavanijih knjiga na svijetu. Kolumbiju krasi klasik Sto godina samoće, djelo nobelovca Gabriela Garcíje Márqueza.

Iako su neka djela na prvu prepoznatljiva i čuli smo za njih iako ih još možda nismo pročitali, neka djela iz dalekih zemalja imaju neobične nazive. Boliviju tako predstavlja knjiga I am a Taxi, autorice Deborah Ellis. Sudan se istaknuo knjigom Lyrics Alley Leile Aboulele, dok državu na jugu Afrike, Botswanu, predstavlja knjiga zanimljiva naziva The No.1 Ladies Detective Agency, čiji je autor Alexander McCall Smith.

U nastavku donosimo ostale zanimljive naslove s karte svijeta:

 • Alžir: Stranac – Albert Camus
 • Pakistan: Ja sam Malala – Malala Yousafzai, Christina Lamb
 • Afganistan: Gonič zmajeva – Khaled Hosseini
 • Kina: San u crvenom paviljonu – Cao Xeuqin
 • Japan: Ljetopis Ptice Navijalice – Haruki Murakami
 • Australija: Cloudstreet – Tim Winton
 • Kanada: Anne od zelenih zabata – L.M.Montgomery
 • Srbija: Hazarski rječnik – Milorad Pavić
 • Grčka: Ilijada – Homer
 • Turska: Zovem se Crvena – Orhan Pamuk
 • Austrija: The man without qualities – Robert Musil
 • Njemačka: Preobrazba – Franz Kafka
 • Francuska: Les Miserables – Victor Hugo
 • Švicarska: Heidi – Johana Heusser-Spyri

Ako vas zanima koja je knjiga izabrana da bi predstavila Hrvatsku, s mape se jasno ne vidi te smo na prvu pomislili da smo ovoj karti poslužili isključivo kao jedno od mjesta za označavanje europskog kontinenta. Ali, radi se o knjizi Slavenke Drakulić Cafe Europa koja opisuje život u postkomunističkim, tranzicijskim zemljama te je prevedena na dvadesetak jezika.

Komentari na članak

Vezani članci

Afrička Unija

Diplomatski skandal u nastajanju

Afrička unija ne prihvaća Haški sud

„Odlučeno je da se ni jedan afrički predsjednik države, predsjednik vlade, ili bilo koja osoba koja u tom trenutku obnaša izvršnu dužnost u državi ne treba odazvati na poziv bilo kojeg međunarodnog suda."

More knjiga na Zrinjevcu 2015 – plaža

More knjiga na Zrinjevcu

Bestseleri nadohvat ruke na najzabavnijoj i najljepšoj zagrebačkoj plaži

U parku Zrinjevac prostiru se pješčana plaža, udobne ležaljke, suncobrani i pregršt knjiga. Doživljaju prave morske atmosfere doprinijet će bogata gastronomska ponuda te ugodna glazba.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

Mjesto za učenje

Sve što je potrebno za članstvo u NSK-u

Kako se učlaniti u najveću knjižnicu u Hrvatskoj, koji su vam dokumenti potrebni te koliko iznosi godišnja članarina, saznajte u članku.

naslovna

Za čitanje na plaži

Preporuke ljetnog štiva u koje ćete se zaljubiti

Ako vam je ponestalo ideja što čitati, donosimo popis naslova za koje smo sigurni da će vas oduševiti.

Pokrenut čitalački val u Splitu

Sastanci književnog kluba

Pokrenut čitalački val u Splitu

Klub mladih Split organizira niz zanimljivih sastanaka književnog kluba pod nazivom „Između redaka”.