LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Religiofonija

Jedinstveni znanstveno-umjetnički projekt Muzičke akademije u Zagrebu

Muzička akadmija u Zagrebu pripremila je jedinstveni znanstveno-umjetnički projekt. Kroz "Religiofoniju" održat će se koncert i nekoliko predavanja o ulozi glazbe u različitim religijima.

Muzička akadmija u Zagrebu pripremila je jedinstveni znanstveno-umjetnički projekt. Kroz "Religiofoniju" održat će se koncert i nekoliko predavanja o ulozi glazbe u različitim religijima.

Povodom 120. obljetnice rođenja velikog hrvatskog skladatelja Josipa Štolcera Slavenskog, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod pokroviteljstvom Grada Zagreba organizira jedinstveni znanstveno-umjetnički projekt pod nazivom Religiofonija.

Nakon više od 30 godina solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka nastupit će u subotu, 9. travnja u 19:30 sati u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Lisinski subotom. Izvest će dva velebna djela J. Š. Slavenskog, Chaos za orgulje i orkestar te Religiofonija oratorij ili suitu za soliste, zbor i orkestar u kojem se predstavljaju religije svijeta sa završnim stavcima posvećenim glazbi i radu.

Bit će to poseban multimedijalan događaj u kojem će se između stavaka oratorija čitati tekstovi svetih knjiga religija svijeta i prikazivati vizualne animacije inspirirane religioznom tematikom. U projektu sudjeluju i studenti Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Arhitektonskog fakulteta čime se nastavlja uspješna suradnja sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

Kao uvod u ovaj posebni kulturni događaj, Odsjek za muzikologiju Muzičke akademije organizirao je osam besplatnih predavanja kroz deset dana prije samog koncerta, na temu kulture, kaosa, umjetnosti i čovjeka te uloge glazbe u pojedinim religijama i liturgijama. Gosti predavači bit će dr. sc. Hrvoje Jurić s Filozofskog fakulteta, književnica Jasminka Domaš iz Židovske vjerske zajednice Bet Israel, Mihajlo Pažanin iz Budističkog društva Shechen, jerđakon Jerotej Petrović iz Srpske pravoslavne crkve, dr. sc. Katarina Koprek s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu te mr. sc. k. hfz. Aziz Alili iz Islamske zajednice u Hrvatskoj. Završno predavanje J. Š. Slavenski, skladatelj na marginama održat će studentice muzikologije Tea Kulaš i Daniela Perković.

FOTO: PRODUCENT MUZA