LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Rendez-vous“ – Festival Francuske u Hrvatskoj

Izložbe remek-djela Augustea Rodina u Zagrebu i Splitu

Vrhunska djela francuskog kipara Augustea Rodina bit će predstavljena hrvatskoj publici u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj.

Vrhunska djela francuskog kipara Augustea Rodina bit će predstavljena hrvatskoj publici u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj.

François Auguste René Rodin prozvan je jednim od najvećih umjetnika svoga vremena i često je uspoređivan s Michelangelom. Ovaj francuski kipar rođen je u Parizu 1840., a umro je u njegovoj okolici 1917. godine Neka od njegovih najvećih djela su: „Poljubac”, „Mislilac”, „Balzac”, „Vrata pakla” i „Brončano doba”. Upravo njih će u Zagrebu moći vidjeti svi posjetitelji novootvorene izložbe.

Izložba „Rodin u Meštrovićevu Zagrebu” otvorena je u utorak, 5. svibnja, u Umjetničkom paviljonu. Uz djela izložena u Umjetničkom paviljonu, jedna Rodinova skulptura, „Spomenik Victoru Hugou”, zbog svoje visine postavljena je u atrij Atelijera Meštrović. Ukupno će na izložbi biti izloženo sedamdesetak radova ovog umjetnika. Radi se o skulpturama u bronci, kamenu i gipsu te o dvadesetak crteža, a bit će izložene i povijesne fotografije iz Rodinova vremena i života. Autori izložbe su Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin u Parizu, te povjesničar umjetnosti Andro Krstulović Opara, dok su kustosice Veronique Mattiussi iz Muzeja Rodin te Barbara Vujanović iz Atelijera Meštrović.

Ova izložba dio je festivala „Rendez-vous” kojim će se francuska kultura predstaviti u Hrvatskoj. U sklopu festivala bit će održano više od 150 događanja u 22 hrvatska grada, a festival će trajati pet mjeseci. Tijekom 2012. i 2013. godine hrvatska umjetnost i kultura predstavljene su u Francuskoj. Tada su Meštrovićeve skulpture bile izložene u Parizu, a sada su Rodinova djela izložena u hrvatskim gradovima.

Upravo s time na umu osmišljen je i naziv izložbe, a i ona je koncipirana tako da su se u prvi plan stavili prijateljstvo i suradnja između Meštrovića i Rodina. Osim u Zagrebu, Rodinova djela bit će izložena i u Splitu. U Galeriji Meštrović 9. svibnja otvara se izložba Rodinova 'Meditacija' u Splitu”. „Meditacija” je jedno od najznačajnijih Rodinovih djela koje je poslužilo kao inspiracija Ivanu Meštroviću za izradu skulpture „Psihe”. Publici u Splitu bit će predstavljena oba djela te će posebno biti upoznati s prijateljstvom između ta dva velika umjetnika, Rodina i Meštrovića.

Obje izložbe bit će otvorene do 20. rujna 2015. godine Dodatne informacije o njima možete pronaći na mrežnim stranicama Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Galerije Meštrović u Splitu.

FOTO: FLICKR/DAN MCKAY