LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gavellina priča na četiri kata

Iza zidova malog teatra u Frankopanskoj

U posljednjoj smo blagdanskoj nagradnoj igri nagradili sudionike posebnim obilaskom. Ovako to izgleda kad gradsko dramsko kazalište Gavella otvori svoja vrata studentima.

U posljednjoj smo blagdanskoj nagradnoj igri nagradili sudionike posebnim obilaskom. Ovako to izgleda kad gradsko dramsko kazalište Gavella otvori svoja vrata studentima.

Gradsko dramsko kazalište Gavella, prelijepo lice teatra u Frankopanskoj ulici, već dugi niz godina ulijeva poseban duh u taj djelić grada. Gotovo da ne postoji zagrebački stanovnik koji ne zna za teatar iza skromne žute fasade. Ma koliko na prvi pogled skromna, posjetitelje ondje očekuje pravo bogatstvo dramske umjetnosti. Ono ne čini samo obilje predstava i prepoznatih kazališnih komada, već se u gotovo bilo kojoj prostoriji osjeti posebnost toga duha i predanost radu svih zaposlenika. Da je tako, neki su se uvjerili ovoga tjedna.

Suradnja Studentskog.hr i Gavelle nastavila se zanimljivom božićnom nagradnom igrom u kojoj su pobijedile studentice Željka Jeličanin, Barbara Tolić i Ananda Kiš te osvojile Gavellinu karticu plus. Utješna je nagrada za ostale sudionike bio posjet teatru u Frankopanskoj. Ipak, ne može se nazvati tek običnom utješnom nagradom.

Nagrađena fotografija; foto: Željka Jeličanin

Posjetitelje je pri dolasku dočekala Sonja Kovačić, izvršna producentica kazališta, a zatim ih je provela kroz Gavellinu priču na četiri kata. Dobrodošlicu su osjetili u samome atriju kazališta, toplome prostoru gdje je čak i mala pozornica pronašla svoje mjesto među stolovima i stolcima. Popevši se stubama na gornje gledalište nad pozornicom, ova im je stara zgrada imala što pokazati: od iznimno ugodnog interijera do ispunjenih svih potreba jednog pravog ljubitelja kazališta – izvrstan pogled, kvalitetna akustika, osvjetljenje po mjeri, udobni stolci i nadasve mirna i intimna atmosfera.

I kad pomislite da vas Gavella malo čime još može oduševiti, dokazala je da je to tek djelić njezina bogatstva. Kroz brojne hodnike i čudne puteve Gavelline posjetitelji su imali priliku upoznati radionice u kojima marljivi majstori izrađuju sve što je potrebno za jednu predstavu, krojačnicu iz koje izlaze unikatni odjevni predmeti za glumce, prostore u kojima se čuvaju svi predmeti i postave scene, glumačke garderobe te sve okolne prostorije pozornice kojima se glumci i tehničari kreću. Na tim su putevima susreli iznimno drage ljude koji sa smješkom ulažu trud u mnoge stvari koje u gotovoj predstavi možemo vidjeti. One ne spadaju u samu izvedbu, i  nikad ne bismo pomislili da je toliko ljudi i posla zapravo potrebno za jednu predstavu.

Čitav obilazak upotpunjen je toplim pićem u prizemlju i razgovorom s producenticom. Ispijati kavu okružen poznatim glumačkim figurama sudionicima je bila velika čast, kao i njima susresti mlade ljude koje objeručke dočekuju u svome kazalištu. Dokaz su za to brojni događaji namijenjeni upravo mlađoj populaciji. Primjer je prošlogodišnji Gavella Fair, jedinstveni kazališni festival u kojemu je i Studentski.hr imao prilike sudjelovati. Potaknut dobrim iskustvima naš se portal veseli novoj suradnji i ponovnom posjetu daskama u Frankopanskoj.

FOTO: FACEBOOK/GAVELLA.HR