Osvrt na kazališnu premijeru

Inovativni baletni izričaj „Rossini Cards“ pridobio riječku publiku

Balet Rossini Cards

Na scenu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca stigao je balet „Rossini Cards“. Svojom inovativnošću zadobio je naziv modernog baleta, a sudeći prema zadovoljnim licima, balet je kao takav publika vrlo dobro prihvatila.

Riječko narodno kazalište već se prije moglo pohvaliti svojim baletnim timom i njihovim izvedbama, no premijerom baleta Rossini Cards okrenula se sasvim nova strana baletnog izričaja.

Na temelju svih inovacija unesenih u balet, o Rossini Cardsu može se govoriti kao o modernom baletu. Taj je epitet ovaj baletni nastup zadobio zbog miješanja baleta s drugim oblicima scenskog performansa: pokreti baletnog plesa bili su pomiješani s imitacijom opere; humorističan monolog umetnuo se između baletnih slika. Kad je riječ općenito o modernom umjetničkom izričaju, obično se podrazumijeva prikaz golog ljudskog tijela. Stoga se u ovom baletu nije isključila i ta značajka.

Upečatljive su bile kolektivne scene kojima je, uz igru svjetla i sjene, postignut izvrstan vizualni dojam. Svih 16 plesača u većini scena nosi jednaku odjeću, što upućuje na kolektivnu svijest ljudi. Na takvu interpretaciju nadovezuju se uzastopna ponavljanja određene radnje jednoga plesača za drugim. No u kolektivu se ipak može naći jedan pojedinac koji će odstupiti od pravila grupe. Kad se svi bacaju u provaliju, dolazi posljednji koji se predomišlja i odustaje od nakane kolektiva.

Rossinijeva glazba i klavirske izvedbe vrsnog pijanista Filipa Faka daju točku na i cijeloj izvedbi. Premijera je prošla popraćena izrazito velikim odazivom, dugim pljeskom i još dužim izmjenjivanjem dojmova publike.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Jesenja sonata"

Premijera intimne drame

Riječki HNK započinje novu godinu vrtlogom prešućivanih emocija „Jesenje sonate“

Bergmanova „Jesenja sonata“ govori o potrebi za ljubavlju, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. Premijerno će se izvesti 12. siječnja u riječkome HNK.

Film "Tvornica ničega"

Projekcije u MM centru

Besplatno na premijere filmova nagrađenih u Cannesu i Locarnu

U narednim nas danima u MM centru očekuju hrvatske premijere filmova nagrađivanih svjetskim filmskim nagradama, i to potpuno besplatno.

Glumačka postava

Intervju sa Sendi Bakotić

Iz života studenata glume: „Mi se učimo biti skromni u tom jednom procesu, mi smo samo jedan mali dio slagalice“

Mladi entuzijastični studenti glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci već sklapaju suradnje s profesionalcima, a planiraju i osnovati svoje kazalište u Rijeci. Donosimo intervju u kojem su otkrili pojedinosti iz života klase i glumačkog svijeta.

Predstava "Najtužniji komad. Ikad."

Multimedijalna predstava

Premijera „najtužnijeg komada” u nekad impresivnoj dvorani Kina SC

– U nekad impresivnoj dvorani Kina SC, danas tužnoj ostavštini tih boljih vremena u kojima je umjetnost bila vrednovana kriterijima mimo onih tržišnih, nalaze se izvođači Najtužnijeg komada. Ikad. Njihova tijela, uronjena u opustjelost prostora, iščekuju Vaša. – riječi su autorskog tima.

Predstava "Julije Cezar u Egiptu"

HNK Ivana pl. Zajca

Povratak neobičnog baroknog užitka, Händelovog Julija Cezara, na riječku opernu scenu

Prije gostovanja u čuvenom ljubljanskom Cankarjevom domu povijesna predstava "Julije Cezar u Egiptu" izvodi se dva puta pred riječkom publikom u HNK Ivana pl. Zajca.