LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klasična glazba

Festival Anabasis na Muzičkoj akademiji: studenti izvode orguljsku „auroru borealis”

Festival već šestu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka.

Festival već šestu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka.

Peti po redu koncert Orguljskog festivala Anabasis pod neobičnim naslovom Orguljska aurora borealis održat će se u utorak, 22. veljače, u 19 sati, u dvorani Huml Muzičke akademije. 

Studenti orgulja izvest će djela baroknih majstora sjevernonjemačke orguljske škole: D. Buxtehudea, V. Lübecka, G. Böhema i N. Bruhnsa popraćena esejističkim tekstom red. prof.  dr. art. Ljerke Očić u kojem će se moćna prirodna pojava aurore borealis na metaforički način povezati s isto tako moćnom glazbom sjevernonjemačkog baroka na području orguljaštva.
 
Orgulje u dvorani Huml Muzičke akademije koje je sagradila tvrtka Eisenbarth iz Passaua, od samog postavljanja u rujnu 2016. zaživjele su kroz Orguljski festival Anabasis. Prekrasan instrument zaokružena, uravnotežena i topla homogenog zvuka te rafiniranih solo-registara ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe u dvorani Huml. Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu.
 
Festival već šestu akademsku godinu donosi osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Teme koncerata obuhvaćaju različita stilska razdoblja te obrađuju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest.
 
Ulaz na koncert je slobodan, uz predočenje EU COVID-potvrde ili važećeg antigenskog ili PCR testa.
FOTO: UNSPLASH