Spoj znanosti i umjetnosti

Znanstveni piknik dokazao da je znanost zabavna

Održan Znanstveni piknik

Znanstveni piknik se održava već pet godina zaredom kako bi se senzibilizirala javnost s ciljem da i Hrvatska dobije ZEZ – Znanstveno-edukativno-zabavni centar. Tema ovogodišnjeg izdanja bila je spoj znanosti i umjetnosti.

Pod sloganom Znanost je zabavna! od 23. do 25. rujna 2016. godine održan je peti po redu Znanstveni piknik u organizaciji Udruge profesor Baltazar i partnera Hrvatske akademske te istraživačke mreže – CARNet i Instituta Ruđer Bošković. Od petka do nedjelje u prostorima Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi posjetitelji su mogli uživati u sadržajima iz brojnih područja – od prirodnih znanosti, medicine preko robotike i 3D printa do živih slika kostima i automobila iz hrvatskih filmova. Posebna atrakcija za djecu bio je hodajući dinosaur T-Rex u prirodnoj veličini, a za tinejdžere električni automobil Tesla i simulator leta u MIG-u u organizaciji Ministarstva obrane.

Tema ovogodišnjeg Znanstvenog piknika, na kojemu je sudjelovalo preko 150 izlagača edukatora iz Hrvatske i inozemstva, bila je spoj znanosti i umjetnosti. Zemlja partner bila je Slovenija, a pikniku su se priključili gosti iz još sedam europskih zemalja. Koliko je djece i mladih zainteresirano za znanost, govori i činjenica kako je zabilježen rekordan broj organiziranih posjeta osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske i Slovenije.

Stručni dio Znanstvenog piknika ponudio je dva atraktivna okrugla stola – Picnic Business Studio na temu Zadružno poduzetništvo kao inovativan model spoja gospodarstva i znanosti i Picnic Science Studio s temom 4. industrijska revolucija – Hrvatska izgubljena u prijevodu. U diskusijama su sudjelovali ugledni hrvatski i slovenski znanstvenici i stručnjaci iz tih područja.

Znanstveni piknik se održava već pet godina zaredom kako bi se senzibilizirala javnost s ciljem da i Hrvatska dobije ZEZ – Znanstveno-edukativno-zabavni centar, u kojem bi se na zabavan način promovirala znanost. Ovogodišnji je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba, uz podršku brojnih društveno odgovornih tvrtki i pojedinaca iz poslovnog sektora.

Komentari na članak

Vezani članci

Škola bicikliranja

Europski tjedan mobilnosti

Škola bicikliranja 18+ besplatna, a na Fakultetu prometnih znanosti otvoreno pitanje unaprjeđenja biciklizma

U okviru Škole bicikliranja polaznici će biti upoznati s aktualnim stanjem sigurnosti biciklističkog prometa, a na Fakultetu prometnih znanosti održat će se okrugli stol posvećen značaju biciklističkog prometa u planovima održive urbane mobilnosti.

Ri

Doza umjetnosti

FOTO: Oslikanim riječkim ulicama

Dašak sreće ovog puta pronašli smo na zidovima ulica kojima svakodnevno prolazimo. Što smo sve zabilježili kroz objektiv sreće pogledajte u fotogaleriji.

Dužina penisa

Znanost o veličini penisa

Prosječna dužina muškog spolnog organa u pojedinim zemljama svijeta

Dužina muškog spolnog organa nepresušna je tema za razgovor kao i pitanje u kojoj državi muškarci imaju najveći penis. Otkrivamo vam što znanost kaže o toj temi i je li dužina ženama uopće bitna.

Umjetnica koristi tehnologiju 3D printanja kako bi očuvala sjećanje na izgubljeno kulturno blago

Umjetnost i aktivizam

FOTO: Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

Pogledajte kako jedna umjetnica pokušava sačuvati brojne izgubljene artefakte od zaborava koristeći tehnologiju 3D printanja.

šah

NA DANAŠNJI DAN

Kako je nastao šah i gdje ga možete naučiti igrati?

Šah za mnoge nije samo igra, nije samo jedan obični sport, za većinu je to umjetnost koja se treba svladati pomoću uma, kreativnog razmišljanja i otvorenosti prema novim izazovima i učenju različitih strategija kako bi se na kraju izrekle dvije pobjedničke riječi šah-mat.