Održan susret mladih grada Splita

„Život je Božja odluka, nije na nama da odlučujemo tko će živjeti, a tko ne“

Održan susret "Život biraj"

Don Josip Mužić istaknuo je kako se uvelike promijenio odnos čovjeka prema spolnosti i životu. Tako neprirodne stvari postaju normalne i prihvatljive, sve više uranjamo u kulturu smrti, a rijetki su oni koji bez rezerve i zadrške uvijek biraju život.

Mladi Splita i okolice okupili su se 19. travnja na novom susretu Hrvatskog Nadzemlja. Nadzemljaši su ovaj mjesec kao gosta predavača pozvali profesora sa splitskog KBF-a don Josipa Mužića. Zajedno s njim, mladima su progovorili o životu – neprocjenjivom daru čiju dragocjenost današnje društvo, nažalost, sve više odbacuje.

Što je dovelo do toga da se kultura smrti toliko uvukla u ljudsku svijest, ljudske postupke i želje? Don Josip Mužić je istaknuo kako se uvelike promijenio odnos čovjeka prema spolnosti i životu. Tako neprirodne stvari postaju normalne i prihvatljive, sve više uranjamo u kulturu smrti, a rijetki su oni koji bez rezerve i zadrške uvijek biraju život. Naglasio je, također, kako se u svijetu godišnje izvrši ukupno 45 milijuna pobačaja, a mi na to ostajemo nijemi.

– Okruženi smo također nasiljem i navikli smo se na njega kao na nešto normalno. Činjenica da je pobačaj legalan itekako mijenja ljudsku svijest – objasnio je profesor Mužić te nastavio – Ljudi donose odluke sami. Bog je nešto što spada samo na nedjeljnu misu, nema prave vjere i predanja.

Don Josip Mužić je stoga pozvao na življenje vjere do kraja jer je potpuno predanje Bogu najveća avantura, a dok kad mu stavljamo ograničenja Bog ne može činiti čuda.

– Život je odluka Božja, na nama nije da odlučujemo tko će živjeti, a tko ne – istaknuo je Mužić.

Na pitanje što je s dušama pobačene djece, Mužić je odgovorio kako su oni mučenici vjere te ih je povezao s nevinom djecom koju je Herod ubio zbog mržnje prema Kristu. Predavač je još odgovorio na mnogobrojna pitanja prisutne publike sa zaključkom kako u našem društvu doista nedostaje revolucije za život, našeg angažmana kao jedine alternative u ovom svijetu smrti. Ulogu najmoćnijeg oružja daje molitvi kao najvažnijem sredstvu koje ima moć mijenjati srca naših neprijatelja.

Uz izvrsno predavanje gosta predavača, važnost života posvjedočio je bračni par Sanja i Frano svojom životnom situacijom u kojoj su odlučili zadržati svoje dijete sa sindromom Down, unatoč tvrdnjama mnogih liječnika da bi bilo bolje napraviti pobačaj.

Na susretu su također prikazana dva prigodna filma u produkciji Hrvatskog Nadzemlja. U prvom filmu nazvanom Davnik parodiran je Dnevnik u kojem se čitaju izvanredne vijesti iz perspektive kulture smrti. A najveću pozornost plijenio je film na samom kraju programa pod nazivom Ja sam Ivana. Film govori o djevojčici Ivani koja nije htjela biti pobačena, a njenu želju prepoznala je prisutna publika koja nije mogla ostati ravnodušna. Osim toga, za glazbeni ugođaj ovoga puta pobrinuli su se Darovi Duha iz sv. Dominika. Susret je priveden kraju obavijestima za naredni mjesec, pozdravnom riječju predstojnika Ureda za pastoral mladih don Mihaela Provića i završnom meditacijom.

Sljedeća tribina Hrvatskog Nadzemlja održat će se 17. svibnja na istom mjestu i u isto vrijeme na temu Kamo me šalješ?. U svijetu s puno mogućnosti teško je razabrati kojim putem krenuti. Postavljamo si pitanja: Što želim biti u životu? Jesam li za brak ili za svećenstvo i redovništvo? Kako razlučiti svoj poziv, postoji li samo jedan poziv ili više njih? Koliko to ovisi o meni i kolika je uloga onoga kojeg poziva? Na ta važna životna pitanja odgovore će nam dati don Jure Bjeliš.

Komentari na članak

Vezani članci

Žuti petak

Studentska večer kviza

Dobra zabava obilježila Žuti kviz

U centrifugi u kojoj su se zavrtila pitanja o imenu najstarijeg potomka Željka Keruma, ruskim skladateljima i boji pramenova legendarnih Hagijevih Rumunja, najbolje su se snašli dečki iz ekipe „Old Canadian“.

Bob Marley

Na današnji dan

Bob Marley – čovjek koji je proslavio reggae

– Love the life you live, live the life you love.

Queen live

Na današnji dan

25 godina od odlaska Mister Fahrenheita

Na današnji dan, 24. studenoga, 1991. godine svijet je izgubio jednoga od najkarizmatičnijih pjevača i performera svih vremena – Freddieja Mercuryja. Frontmen Queena toliko je duboko promijenio glazbu i cjelokupnu pop-kulturu da je nemoguće pobrojiti sve umjetnike kojima je i danas uzor.

Bozicni koncert Uciteljskog fakulteta

Zapjevajte s učiteljima!

Božićni koncert pjevačkog zbora Učiteljskog fakulteta

Pjevački zbor Učiteljskog fakulteta djeluje dvadesetak godina, redovno nastupa za potrebe Fakulteta, a na kraju svake akademske godine održava samostalni koncert.

Gentleman

Koncert u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Gentleman donosi Zagrepčanima ljubavne priče s natruhama „weltschmerza"

Intimne, nenapadne, žanrovski raznovrsne pjesme mladog i tajanstvenog glazbenika Gentlemana ove će srijede odjekivati zagrebačkim Arheološkim muzejom.