LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poziv CROK-a

Volontiraj sa štićenicima domova za djecu i olakšaj im pripremu za samostalan život!

Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava prima volontere koji će kroz druženja sa štićenicima, organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, radionice, savjetovanja i ostale oblike rada pružati im podršku i jačati njihove kompetencije.

Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava prima volontere koji će kroz druženja sa štićenicima, organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, radionice, savjetovanja i ostale oblike rada pružati im podršku i jačati njihove kompetencije.

U tijeku je projekt Volontiranjem do razvoja osobnih kompetencija štićenika i volontera vol. 2 koji provodi Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava uz potporu Grada Zagreba, a koji je nastavak istoimenog uspješnog projekta iz 2018. godine. U njegovu sklopu volonteri svojim angažmanom pomažu štićenicima domova za nezbrinutu djecu pri tranziciji iz alternativnih oblika skrbi u samostalan život.

– Štićenici punoljetnošću gube pravo na boravak u domu i prisiljeni su vrlo naglo postati samostalni i odrasli članovi društva. U nekim slučajevima omogućen im je boravak u stambenim zajednicama koje predstavljaju svojevrstan prijelazni oblik. Unatoč stručnoj podršci koja im je pružena unutar ustanova, najčešće im nedostaje socijalna mreža i podrška bližnjih kako bi se osjećali dovoljno osnaženi i sposobni za savladavanje životnih zadaća. Upravo tu se prepoznala potreba za volonterima koji će kroz druženja sa štićenicima, organizaciju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, radionice, savjetovanja i ostale oblike rada pružati im podršku i jačati njihove kompetencije. – ističu iz Centra za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava.

Pojašnjavaju da će volonteri štićenicima pomoći u planiranju samostalnog života na raznim područjima – stambenom, obrazovnom i poslovnom.

– Motivirat će ih na obrazovanje i zapošljavanje, podržavati razvoj ambicija, poticati razvoj različitih vještina te približavati i osvještavati razne mogućnosti. Na taj način im se omogućava potpuna integracija u društvo koja potom zadovoljava i njihove potrebe i želje i stvara preduvjete za ispunjavanje njihovog potencijala. Također, osim u kompetencije štićenika, ulaže se u njihov osobni razvoj, samopouzdanje i samopoštovanje, vjerovanje u sebe i pozitivan odnos prema vanjskom svijetu. – dodaju.

Iz CROK-a napominju kako je proces dvosmjeran, što znači da i volonteri osjećaju dobrobit od ovakvog oblika rada te se i njihove kompetencije razvijaju i jačaju. Nastavkom projekta nastoji se uključiti što više volontera koji su uglavnom mladi, većinom studenti iz različitih sektora ili pak stručnjaci pomagačkih zanimanja te ih se poziva da se prijave za volontiranje na e-mail adresi volonteri@crok.hr ili ispunjavanjem prijavnice objavljene na web-stranici www.crok.hr/volonteri-zagreb.

FOTO: PIXABAY