LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Civilno društvo

Vlada smanjila porez na menstrualne potrepštine, udruga PaRiter navodi kako to nije dovoljno

Unatoč pritisku Odbora za ravnopravnost spolova i raznih udruga, Vlada je odlučila porez smanjiti samo djelomično.

Unatoč pritisku Odbora za ravnopravnost spolova i raznih udruga, Vlada je odlučila porez smanjiti samo djelomično.

Udruga PaRiter napisala je otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom smanjenja porezne stope PDV-a na neke potrepštine.

Podsjećamo, Vlada je predstavila paket mjera kojim se smanjuje PDV na struju, plin, neke prehrambene proizvode, sportske i kulturne priredbe i higijenske uloške i tampone.

Upravo zadnja kategorija rezultat je napora udruge PaRiter, koja je dugo pokretala inicijative usmjerene smanjenju i konačnom ukidanju rodne neravnopravnosti i menstrualnog siromaštva. Njihov trud već je dao rezultate jer škole u Hrvatskoj kreću uvoditi besplatne uloške za djevojčice.

Iz udruge su naveli kako pozdravljaju odluku Vlade o smanjenju porezne stope od 25 posto na nužne potrepštine, ali su se zapitali zašto je Vlada umjesto na predloženih 5 stopu smanjila na 13%

― Zanima nas i na osnovu kojih podataka i istraživanja je dogovorena stopa od upravo 13 posto i radi li se o studiji koju je Vlada RH najavljivala provesti kako bi se utvrdio razmjer menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj ― poručuju iz udruge.

Naveli su i kako smanjenje stope upravo na 5% podržava i Odbor za ravnopravnost spolova koji, uz pritisak javnosti i ženskih udruga, već neko vrijeme zahtijeva taj postotak. Time je, kažu, odluka da se stopa smanji na 13% još nejasnija.
FOTO: UNSPLASH