LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Donesena konačna odluka

Vlada likvidira Brodarski institut, situaciju komentirao i profesor s FESB-a

Unatoč brojnim apelima hrvatskih i svjetskih stručnjaka, Vlada se oglušila na njih te odlučila da je od domaće industrije ipak važnije ― zemljište.

Unatoč brojnim apelima hrvatskih i svjetskih stručnjaka, Vlada se oglušila na njih te odlučila da je od domaće industrije ipak važnije ― zemljište.

Vlada RH donijela je konačnu odluku o likvidiranju društva Brodarski institut d.o.o. Zagreb za što se teren priprema već godinama, prenosi portal Novosti.

Naime, slovačka tvrtka NTE Development uplatila je Institutu 26 milijuna kuna te posjeduje zabilježbu na njegove nekretnine. Institut je ove godine zbog višegodišnjih gubitaka dospio pod blokadu, te je Vlada zbog toga odlučila likvidirati Institut i uzeti zemljište. Vrijednost zemljišta i nekretnina procjenjuje se na oko 300 milijuna kuna, a pokrivanje blokade i drugih troškova na 60.

Prije nekoliko dana tridesetak preostalih radnika objavilo je apel za spas Instituta koji je potpisala voditeljica istraživanja, Marta Pedišić Buča. Za Novosti je istaknula kako se u odluci Vlade ne spominje blokada računa, kao ni onemogućavanje normalnog financiranja i povlačenja EU fondova. Ovo je uzrokovano problemom statusa Instituta: on je državno trgovačko društvo, a da je javna ustanova kao npr. Institut Ruđer Bošković bilo bi mu znatno lakše opstati.

Sve vlade do sada oglušile su se na apele koji dolaze s Instituta i potrebe da ga se spasi, iako je ta ustanova bila uzor te djelatnosti u svijetu. Roko Markovina, umirovljeni profesor brodogradnje sa FESB-a u Splitu, smatra kako će Brodarski institut pojesti građevinski lobi koji je odavno bacio oko na hrvatske škverove.

― Više nije tajna, namijenjeno nam je da postanemo sluge, da prodajemo usluge. To vam je ono '5K', odnosno: konobari, kuhari, kockari, kurve, kriminalci. To je ekonomsko-političko samoubojstvo, ali i na tome prosperira jedan uži krug ljudi. Sutra će poput Brodarskog ugasiti i fakultete brodogradnje. Naši stručnjaci sad još nalaze posla barem u manjim privatnim pogonima koji niču i po kontinentalnom dijelu Hrvatske ili rade onlajn za strance. Privatluk je sve poklopio, ali tako nema razvoja znanosti ni nacionalne industrije. Do jučer smo radili izuzetne specijalizirane brodove, da bismo polako ugušili svu materijalnu proizvodnju, ne samo ovu. I bojim se da nam više nema spasa ― rekao je za Novosti Markovina.

FOTO: PIXABAY