LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upozorenje stručnjaka

Uslijed pandemije raste broj ovisnika!

 – Strah povećava unutarnju potrebu za užitkom pa tako ovisnik u vrijeme ove krize još lakše poseže za svojom drogom. – izjavio je dr. sc. Luka Maršić.

 – Strah povećava unutarnju potrebu za užitkom pa tako ovisnik u vrijeme ove krize još lakše poseže za svojom drogom. – izjavio je dr. sc. Luka Maršić.

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti Klinika za psihijatriju Vrapče i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba organizirali su okrugli stol o prevenciji i liječenju ovisnosti u vrijeme pandemije COVID-19.

– Iako su predviđanja bila da će se konzumacija opijata smanjiti u vrijeme prvog zatvaranja, stanje na terenu pokazalo je upravo suprotno. Najveći porast uzrokovan je ovisnicima o kokainu i amfetaminima, ali bilježi se i rast konzumenata o sintetskim kanabinoidima čiji su stvarni učinci nepredvidivi, a nerijetko i opasni po život. – poručili su organizatori.

Dr. sc. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, naglasio je:

– Kada smo uspoređivali broj ovisnika koji se prijavio u psihijatrijsku bolnicu Vrapče ove godine tijekom srpnja i kolovoza, s istim razdobljem prethodne godine, možemo zaključiti kako je riječ o porastu od 25 do 30%. Također, tendencija većeg broja prijavljenih ovisnika u kliniku nastavila se i nakon ljeta, uslijed otvaranja barova i noćnih klubova te brojnih zabava po obali. Kako svi tako smo se i mi morali prilagoditi novom načinu komuniciranja s našim pacijentima, pa smo samo one najteže oblike hospitalizirali, a s ostalima smo komunicirali online, telemedicinom. Pokrenuli smo i online program A+ namijenjen pacijentima u apstinenciji kao podršku u vrijeme pandemije.

Organizatori okruglog stola istaknuli su i da se s ovisnošću susreću i mlade generacije koje su do sada imale priliku pomoć zatražiti u Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba, no prilikom prvog zatvaranja i obustave gradskog prometa, onemogućen im je odlazak ondje.

– Zbog pandemije smo počeli razvijati različite programe za online-komunikaciju pa, iako je broj fizičkih dolazaka u centar pao, povećao se broj online-kontakata. U kratkom roku smo prebacili naša savjetovanja online i pripremili priručnik Radi na sebi koji se može pronaći na stranicama Grada Zagreba u cilju prevencije ovisnosti kod mladih ljudi. Ono što vidimo kao izazov kod ovog drugog zatvaranja jest kako spriječiti da dio stabilnih ovisnika ne poklekne i ponovno počne konzumirati droge. – istaknula je Mirjana Orban, dr. med., voditeljica Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar

U Zagrebu se već deset godina prate urinarni biomarkeri otpadnih voda iz kojih je vidljiv značajan porast konzumacije određenih vrsta droga.

– Kada uspoređujemo 2019. godinu s 2009. godinom koju uzimamo kao referentnu za ispitivane vrijednosti, srednji dnevni protoci biomarkera kokaina su viši 5,4 puta, kanabisa 7,6 puta, MDMA 14 puta, a amfetamina za čak 50 puta. Potrošnja kanabisa i kokaina okarakterizirana je jasnim rastućim trendom tijekom gotovo cijelog vremena istraživanja, posebice tijekom zadnjih nekoliko godina, dok se potrošnja sintetičkih stimulativnih droga stabilizirala. – izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Na okruglom stolu raspravljalo se i o ovisnosti o alkoholizmu, klađenju i kockanju kao vrlo važnim temama.  

 – Vanjski uvjetovane krize, poput koronakrize, samo dodatno povećavaju unutrašnje krize u ljudima. Kako se raspada društvo, raspadaju se i ovisnosti, a svaka mentalna ovisnost razlog je unutarnje krize. Iako su se kasina i kladionice fizički zatvorili, oni djeluju online, stoga su ovisniku o kocki i klađenju itekako dostupni. Strah povećava unutarnju potrebu za užitkom pa tako ovisnik u vrijeme ove krize još lakše poseže za svojom drogom, u ovom kontekstu kockom. – izjavio je dr. sc. Luka Maršić, prof. antropologije, Klinika za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice Zagreb. 

Ovisnost o alkoholizmu najčešća je ovisnost u mnogim društvima pa tako i u Hrvatskoj koja broji, kako je navedeno, više od 200 000 liječenih alkoholičara.  

– U životu svakog čovjeka razlikujemo očekivane i neočekivane događaje. S očekivanim događajima znamo se nositi, no kada je riječ o neočekivanim događajima poput gubitka voljene osobe, potresa ili pandemije, mi ne znamo kako ćemo reagirati. Nakon potresa u Zagrebu i s početkom pandemije koronavirusa neki naši građani su se odlučili prvi put u životu zatražiti psihijatrijsku pomoć. Sjetimo se samo snimaka pomahnitalog kupovanja alkohola prije prvog zatvaranja, kao da dolazi smak svijeta. Kupovali su ga i ljudi koji nisu ovisnici, no na taj način su liječili svoju anksioznost te došli u zamku da i sami postanu ovisnici. Ovisnost je vezana uz poremećaj nagrađivanja u mozgu – alkohol prvo uzimamo kao nagradu, a zatim da odgodimo negativne osjećaje, što već prelazi u ovisnost koja se mora liječiti. – naglasio je prim. Anto Orešković, dr. med., voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan.

Poruka je svih sudionika okruglog stola da niti jedna ovisnost nije rješenje problema te da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo uvijek postoji drugi način. Zaključili su da potražiti psihološku pomoć u izazovnim vremenima u kojima se trenutno nalazimo jest najbolja prevencija potencijalnih ovisnosti. 
FOTO: APLAUZ KOMUNIKACIJE