LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturna baština

Uskoro kreće obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Očekuje se da će projekt obnove završiti krajem 2023. godine.

Očekuje se da će projekt obnove završiti krajem 2023. godine.

U ponedjeljak, 20. prosinca 2021, u 10 sati u Demetrovoj ulici 1, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju svečano se otvara gradilište trenutno najvećeg infrastrukturnog projekta u kulturi Grada Zagreba.

Početak radova odvija se u okviru EU projekta Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej povodom 35. godišnjice ujedinjenja triju muzeja u današnji Hrvatski prirodoslovni muzej.
 
Cjelovita obnova vrijedna preko 118 milijuna kuna uključit će građevinske radove, potpunu zamjenu svih instalacija, a poboljšat će se i toplinska izolacija, uz primjenu energetski učinkovitijih sustava. Osigurat će se i nesmetani pristup i kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Dodatni prostor za proširenje stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i brojne nove aktivnosti postići će se natkrivanjem središnjeg dvorišta Palače Amadeo čime će se bitno unaprijediti kapaciteti turističke ponude Grada Zagreba u rekonstruiranoj Palači Amadeo.
 
Sljedeća aktivnost projekta odnosi se na uspostavljanje novog stalnog postava, multimedijalne i multifunkcionalne dvorane, suvenirnice i muzejskog ugostiteljskog objekta. U novom stalnom postavu posjetitelji će moći vidjeti niz reprezentativnih eksponata iz niza zbirki s objašnjenjima, pripadajućim grafikama, kartama, ilustracijama i fotografijama, kao i multimedijalnim interaktivnim prezentacijama vezanim uz određenu tematsku cjelinu.

Svaki će posjetitelj moći izabrati interpretacijsku razinu kroz koju želi razgledavati određene teme u postavu, a novoopremljena multimedijalna dvorana omogućit će interaktivnu prezentaciju postojećih i novih multimedijalnih sadržaja na temu bogate hrvatske prirodoslovne baštine.
 
Ovaj, trenutačno najveći projekt u kulturi Grada Zagreba završit će krajem 2023. godine kada će građani i posjetitelji grada Zagreba moći uživati u novom sjaju potpuno obnovljene Palače Amadeo.
 
Na otvorenju će govoriti ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja prof. dr. sc. Tatjana Vlahović, glavni projektant prof. Goran Rako, d.i.a. te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a očekuje se i dolazak gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.
FOTO: UNSPLASH