LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s vlasnicom prvog psećeg vrtića u Zagrebu

„U psećem vrtiću psi uče socijalizaciju u sigurnoj, zdravoj i zabavnoj atmosferi punoj interakcije“

Razgovarali smo s vlasnicom psećeg vrtića Xena u Zagrebu, koja nam je opisali kako omiljeni kućni ljubimci provode dan kao dio zdravog i sretnog psećeg čopora.

Razgovarali smo s vlasnicom psećeg vrtića Xena u Zagrebu, koja nam je opisali kako omiljeni kućni ljubimci provode dan kao dio zdravog i sretnog psećeg čopora.

Pseći vrtić pod nazivom Xena, jedini je takav u Zagrebu, ali i u cijeloj zemlji. Otvorila ga je vlasnica Sanja Jergović na prijedlog Maje Hozjan i Zlatka Golubića, a sve zbog toga što su bili svjesni patnje kroz koju prolaze njihovi ljubimci dok su oni odsutni. Zbog obaveza svojih vlasnika, psi dosta vremena provode sami, što negativno utječe na njihovo ponašanje i zdravlje. Psi postaju nesretni, frustrirani, depresivni i anksiozni.

No u psećem vrtiću psi imaju priliku igrati se i družiti međusobno, ali i s ljudima. To je izrazito važno za njihovu socijalizaciju, što je i svrha psećeg vrtića. Riječ je o programu dog day care, koji je vrlo popularan diljem svijeta, a podrazumijeva dnevnu profesionalnu brigu o psima, dok su njihovi vlasnici na poslu. Vlasnica je vrtić nazvala po svojoj kujici Xeni, a nalazi se na Zagrebačkom velesajmu.

Kako je došlo do ideje za pseći vrtić?

Kao dugogodišnji vlasnik pasa i sama sam se susrela s problemom kako moji psi zbog mojih poslovnih obveza ostaju sami kod kuće više vremena nego što je to bilo u planu. Stoga sam krenula u potragu putem interneta da vidim kako u drugim zemljama rješavaju problem pasa, koji duže vrijeme ostaju sami kod kuće zbog zaposlenih vlasnika. Tako sam pronašla rješenje koje već dugi niz godina funkcionira u mnogim zemljama od Amerike do Japana. Oduševljena tom idejom krenula sam u izazov da tako nešto ponudimo našim zaposlenim sugrađanima, vlasnicima pasa i tako je došlo do otvaranja našeg vrtića.

Pseći vrtić Xena, Foto: Facebook

Kako funkcionira pseći vrtić?

Koncept psećeg vrtića, tzv. dog day care osigurava vlasnicima da svoje pseće ljubimce ostave na čuvanju svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 7:30 do 18 sati. Psi vrijeme u vrtiću provode prema dnevnom rasporedu u kojem se smjenjuju dnevne aktivnosti poput igranja, spavanja i odmaranja. Ako postoji potreba, vlasnici pasa mogu tražiti da se njihov ljubimac nahrani u određeno vrijeme. Prvi je dolazak gratis i može trajati do pet sati, što je odlično za privikavanje vlasnika i psa kao i upoznavanje psa s vrtićem i nama, a i nas s njim. Ako pas na prvom dolasku pokaže da je socijaliziran i ne pokazuje znakove agresije, postaje naš korisnik.

O kakvom je programu riječ i što sve sadrži pseći vrtić?

Psi se mogu zabavljati u igraonici, grickati omiljene igračke, igrati se s loptom, družiti se s ljudima ili samo ljenčariti, odnosno odmarati se na ugodnim krevetićima. Mi planiramo svaki dan kako bi psi dobili što više društvene interakcije i zabave s ostalim psećim prijateljima u vrtiću te da pružimo svakom psu najveću korist koju može dobiti pod našom skrbi. Drugim riječima, psi će provesti dan kao dio zdravog i sretnog psećeg čopora. Dok je vlasnik odsutan, ako želi, šaljemo slike, kratki video i poruke putem svih aplikacija (SMS, Viber, WhatsApp, Facebook, Instagram, Twitter, mail).

Tko će se brinuti za pse i na koji način?

Brigu oko pasa vodit ću osobno, uz pomoć sina. Uzgajateljica sam dalmatinskih pasa od 1995. godine, kinolog koji je obilježio povijest Hrvatske osvojivši titulu svjetske prvakinje davne 1997. godine u Puerto Ricu te autorica prve hrvatske knjige o dalmatinskim psima Pjegava. Stoga imam veliko iskustvo i znanje o psima svih dobi, od štenaca do starih pasa. U dogledno vrijeme planiramo i zaposliti nove ljude. Uz dnevno čuvanje pasa, psi dobivaju i poslastice u više navrata te učimo lijepo ponašanje (sjedi, lezi, mjesto, čekati, hop, nosi, NE!, bravo i slično).

Psi u pješčaniku – pseći vrtić Xena, Foto: Facebook

Što će psi naučiti u vrtiću?

Samim boravkom u vrtiću psi uče socijalizaciju jer dan provode u igranju s ostalim psećim prijateljima, ali i s ljudima u sigurnoj, zdravoj i zabavnoj atmosferi punoj interakcije. Socijalne vještine pasa povećati će se te će psi naučiti kako se igrati i komunicirati s drugim psima na siguran, zabavan i osmišljen način.

Kako će boravak u psećem vrtiću utjecati na zdravlje i ponašanje pasa?

Psi su društvene životinje i trebaju svakodnevnu interakciju s drugim psima i ljudima kako bi ostali sretni i zdravi. Bez obzira na to koliko im ljubavi, zagrljaja i poljubaca dajemo, ne možemo izbjeći tugu u njihovim očima kada ostaju sami kod kuće. Zbog samoće i dosade, nakon nekog vremena psi postaju frustrirani i nesretni. Mogu početi pokazivati destruktivno ponašanje ili plakati i lajati satima te mogu čak patiti od anksioznosti uzrokovane samoćom. Oni trebaju društvo i zabavu radi njihove dobrobiti.

Kakav je odaziv te kakve su reakcije vlasnika pasa?

Odaziv je u skladu s našim poslovnim planom, a broj pasa ograničen je na 30. Reakcije vlasnika pasa oduševljavajuće se. Nakon što pas dođe kući iz vrtića, ne skače, ne divlja, ne laje, ne traži van, a vlasnik ima sve slobodno vrijeme za uživanje sa svojim psom bez stresa.

FOTO: FACEBOOK/XENA