350. obljetnica

U opticaj puštene kovanice od 25 kuna s motivima Sveučilišta u Zagrebu – pogledajte kako izgledaju

Pravni 2

Povodom obilježavanja 350. obljetnice osnutka najvećeg hrvatskog sveučilišta, u opticaj je puštena kovanica od 25 kuna s prigodnim motivima.

Uz ostale prigodne motive kojima se obilježava 350. obljetnica postojanja Sveučilišta u Zagrebu, kao što je prigodni tramvaj, izrađena je i obrazovno-numizmatička poslastica. Riječ je o kovanici od 25 kuna s motivima zgrade Rektorata.

U opticaju se nalazi 20 000 kovanica, a njihov idejni i likovni realizator akademski je kipar Damir Mataušić. Sveučilišna je kovanica iskovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, a može se nabaviti od 4. studenog 2019. Dodatne informacije o narudžbi i kupnji nalaze se na poveznici

Zagrebačko sveučilište, podsjetimo, osnovano je prije 350 godina, a njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu. Taj status prihvaćen je i na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga zbog čega se na taj datum obilježava Dan sveučilišta. 

FOTO: Hrvatska narodna banka

Komentari na članak

Vezani članci

Pravni fakultet/Sveučilište

Predstavljanje na Sveučilištu u Zagrebu

Poslijediplomski studij Konferencijsko prevođenje otvara vrata širom EU-a; saznajte sve o njemu

Institucije Europske unije već nekoliko godina osjećaju nedostatak vrhunskih simultanih i konsekutivnih prevoditelja za hrvatski jezik, što specijalistički studijski program Konferencijsko prevođenje čini dodatno atraktivnim.

Anksioznost; izvor: https://unsplash.com/photos/fZ2hMpHIrbI

PATKICA

Pusti me da nemam novaca

Sredina mjeseca je, a ja opet nemam para. Nije da nemam para za izlazak, novu torbicu ili komad obleke iz Zare. Nemam para za režije, hranu i nove tenisice. Jedine tenisice koje trenutno imam su se raspale jer sam ih kupila za 60 kuna. Jer nisam imala para.

Promet

Fakultetska obljetnica

Prometni fakultet slavi svoj dan

Danas se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj svečano obilježava 30 godina postojanja Fakulteta prometnih znanosti.

Pravni fakultet/Sveučilište

Kapitalne aktivnosti

Sveučilište u Zagrebu predstavlja zahvate kojima rješava nedostatak prostora

U razdoblju od 2003. do 2016. godine Sveučilište u Zagrebu realiziralo je dva velika ciklusa ulaganja u izgradnju novih sadržaja te u rekonstrukciju i sanaciju postojećih zgrada, a sada će predstaviti široj javnosti daljnje korake u jačanju prostorno-infrastrukturne osnove.

Studentska diploma

Istraživanje QS World University Rankings

Sveučilište u Zagrebu nije niti među 600 najboljih na svijetu

Zagrebačko sveučilište bilježi kontinuirani pad posljednjih godina. Sada se svrstava u pretposljednju skupinu sveučilišta, samo jednu kategoriju od najlošijih na svijetu.