350. obljetnica

U opticaj puštene kovanice od 25 kuna s motivima Sveučilišta u Zagrebu – pogledajte kako izgledaju

Pravni 2

Povodom obilježavanja 350. obljetnice osnutka najvećeg hrvatskog sveučilišta, u opticaj je puštena kovanica od 25 kuna s prigodnim motivima.

Uz ostale prigodne motive kojima se obilježava 350. obljetnica postojanja Sveučilišta u Zagrebu, kao što je prigodni tramvaj, izrađena je i obrazovno-numizmatička poslastica. Riječ je o kovanici od 25 kuna s motivima zgrade Rektorata.

U opticaju se nalazi 20 000 kovanica, a njihov idejni i likovni realizator akademski je kipar Damir Mataušić. Sveučilišna je kovanica iskovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, a može se nabaviti od 4. studenog 2019. Dodatne informacije o narudžbi i kupnji nalaze se na poveznici

Zagrebačko sveučilište, podsjetimo, osnovano je prije 350 godina, a njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu. Taj status prihvaćen je i na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga zbog čega se na taj datum obilježava Dan sveučilišta. 

FOTO: Hrvatska narodna banka

Komentari na članak

Vezani članci

Bitka kod Waterlooa

Na današnji dan

200. obljetnica bitke kod Waterlooa

Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, konačni poraz doživio je prije točno 200 godina.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu 2014

Ovaj vikend u Studentskom se centru održava

Smotra Sveučilišta u Zagrebu

U petak i subotu, 14. i 15. studenoga 2014. u Studentskom centru u Zagrebu (Savska 25) ne propustite 19. po redu Smotru Sveučilišta u Zagrebu. Detaljne informacije i program na linku!

Sveučilište u Zagrebu

Satelitska opažanja

Sveučilište u Zagrebu domaćin je Znanstvene konferencije regionalne SCERIN mreže

Temu konferencije SCERIN-6 u Zagrebu čine uzročnici promjena zemljišnoga pokrova u ovom dijelu Europe (klimatske promjene, socioekonomski i politički čimbenici) koji će se obrađivati kroz četiri tematske cjeline, i to na Sveučilištu te njegovim dvjema sastavnicama.

Predstavljanje rezultata istraživanja

Rezultati istraživanja HPB-a i portala Studentski.hr

Studenti o novcu i bankama: Novac je važan, znanje je važnije

HPB i portal Studentski.hr istražili su stavove studenata prema novcu i bankarskim uslugama te njihovo poznavanje financijskih pojmova. Istraživanje otkriva da su studenti bankarski klijenti s iskustvom.

Božićni pokloni

Mjesec blagdanskoga duha i razmjene darova

Najljepše doba godine prosi i daruje

Ovo je vrijeme kada ne samo da se može uživati, već i dodatno uštedjeti. Nedostaju ti savjeti kako skromno, a jednako efektno pružiti pažnju bližnjima? Uz našu pomoć trebaš još samo pustiti mašti na volju!