LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjednica u Osijeku

U narednom periodu Koordinacija županijskih savjeta mladih uspostavit će suradnju s Hrvatskom zajednicom županija

„Uvjereni smo kako će se potpisivanjem navedenog sporazuma znatno doprinijeti poboljšanju uključenosti mladih u procese donošenja odluka te posredno rješavanju problema mladih.” – poručili su predstavnici županijskih savjeta mladih.

„Uvjereni smo kako će se potpisivanjem navedenog sporazuma znatno doprinijeti poboljšanju uključenosti mladih u procese donošenja odluka te posredno rješavanju problema mladih.” – poručili su predstavnici županijskih savjeta mladih.

U sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku održana je 6. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske kojom predsjeda Savjet mladih Osječko-baranjske županije na čelu s Donnom Šimatić, koja je prilikom svečanog otvorenja istaknula važnost međusobnog umrežavanja savjeta kako bi mogli razmijeniti dobre prakse savjeta mladih koje se mogu primijeniti u vlastitoj lokalnoj sredini. Također, ovom prilikom zahvalila je županu Ivanu Anušiću, Županijskoj skupštini te svim upravnim tijelima Osječko-baranjske županije na stalnoj podršci u radu Savjeta mladih.

Članove Koordinacije na svečanom otvorenju sjednice pozdravio je i poželio im uspješan rad župan Ivan Anušić. Istaknuo je važnost ambicije mladih ljudi da budu aktivni dionici društvenih događanja te im dao svoju podršku u svim aktivnostima koje provode na području Županije.

Na sjednici je sudjelovalo 10 županijskih savjeta, i to predstavnici Dubrovačko-neretvanske, Karlovačke, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske županije, Grada Zagreba, kao i domaćina iz Osječko-baranjske županije. Sudjelovali su i predstavnici upravnih tijela Osječko-baranjske županije, Savjet mladih Grada Osijeka, Savjet mladih Grada Belišća, predstavnica Grada Valpova te Mario Žuliček ispred Udruge gradova u Republici Hrvatskoj koji je naglasio da se Udruga gradova rado uključuje u sve aktivnosti afirmiranja i uključivanja mladih u procese kreiranja politika.

Članovi Koordinacije na sjednici su izabrali novog međunarodnog tajnika Romana Radonića – predsjednika Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije, a pobjednikom natječaja za izradu vizualnog identiteta Koordinacije, koji je organiziran uz potporu Hrvatske zajednice županija, proglašen je Dalibor Šumečki. Izglasan je i program rada za narednih 6 mjeseci, a uključuje potpisivanje Sporazuma o suradnji Koordinacije i Hrvatske zajednice županija, provođenje njihovih zajedničkih projekata te aktivnosti kojima će se motivirati predstavnike vlasti na osnivanje savjeta mladih.

– S obzirom da Koordinacija okuplja sva županijska savjetodavna tijela mladih koja svojim preporukama i ostalim mogućnostima rada djeluju prema županijama i njihovim institucijama s ciljem zagovaranja prava, potreba i interesa mladih te poboljšanja njihova položaja, uvjereni smo kako će se potpisivanjem navedenog sporazuma znatno doprinijeti poboljšanju uključenosti mladih u procese donošenja odluka te posredno rješavanju problema mladih – poručili su predstavnici županijskih savjeta mladih.

Nakon službenog dijela uslijedio je obilazak Županije, pa su tako sudionici sjednice posjetili Kopački rit i Državnu ergelu Lipicanaca u Đakovu.

Koordinacija županijskih savjeta mladih osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba, dok administrativnu podršku njenom radu pruža Hrvatska zajednica županija. Ona povezuje kapacitete svih savjeta, harmonizira njihov način rada i povećava uključenost mladih u kreiranje i implementaciju regionalnih politika.

FOTO: SAVJET MLADIH OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE