LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostavština Augusta Šenoe

U Kući Šenoa još se uvijek osjeća prisutnost jednog od najvećih hrvatskih pisaca

Posjetili smo Kuću Šenoa, kroz koju nas je provela gospođa Jasmina Reis, njezina idejna začetnica i nasljednica.

Posjetili smo Kuću Šenoa, kroz koju nas je provela gospođa Jasmina Reis, njezina idejna začetnica i nasljednica.

Nedavno smo proslavili rođendan jednoga od najvećih kako zagrebačkih, tako i hrvatskih pisaca, Augusta Šenoe. Kako bismo uveličali taj dan, odlučili smo posjetiti Kuću Šenoa, mjesto gdje je duh Augusta Šenoe sveprisutan i osjeća se kroz njegovu materijalnu ostavštinu, trud i volju njegovih potomaka, a jedna od njih je i gospođa Jasmina Reis, kći iz prvoga braka Marije i Zdenka Šenoe. Zdenko je, naime, bio posljednji Šenoa, unuk velikog Augusta.

IZVOR: Barbara Grgić/Studentski.hr

Augustova ostavština na taj je način prelazila s koljena na koljeno, uvijek s ciljem da se možda nešto novo otkrije, neko novo lice Šenoe. A to im je i uspjelo jer su predano, s velikim trudom skupljali komadić po komadić ove zavidne kolekcije. Tako je i gospođa Reis neke nove stvari otkrila tek prošle godine

Na dvije etaže može se razgledati materijalna ostavština Augusta te njegovih potomaka, kao npr. Branka Šenoe, slikara i Augustova sina. Brankove stvari poput istrošenih tempera te umrljane palete za miješanje boja, ali i pravih malih remek-djela, mogu se vidjeti na katu Kuće Šenoa.

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Kuća Šenoa u okviru Dana Augusta Šenoe priredila je izložbu u dva dijela. U prvome dijelu koji je trajao od 14. do 26. studenoga mogli su se razgledati osobni Šenoini dokumenti mladosti i života do prije potresa, kada se razbolio i umro, što je tema drugog dijela izložbe koji ne smijete propustiti, a traje od 28. studenoga do 13. prosinca.

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Manifestacija Dani Augusta Šenoe otvorena je 14. studenoga (na Augustov rođendan) i bit će otvorena do 13. prosinca (datum Šenoine smrti). Kuću Šenoa možete posjetiti na adresi Ive Mallina 27. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 14.00 do 19.00 sati, a subotom od 11.00 do 18.00. Posjet možete dogovoriti s gospođom Reis pozivom na broj 091 7555 388 ili e-mailom na adresu jasmina.reis@gmail.com. Više informacija potražite na službenim stranicama Kuće Šenoa.

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

FOTO: STUDENTSKI.HR/BARBARA GRGIĆ