Sveučilište u Rijeci

Još jedno hrvatsko sveučilište dobiva dva tražena studija – logopediju i farmaciju

Grad Rijeka naslovna

Već posljednjih nekoliko godina studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu najpopularniji je izbor među maturantima. Do ove je godine to bio jedini studij logopedije u Hrvatskoj, no ovogodišnji maturanti moći će upisati logopediju i na Sveučilištu u Rijeci. Uz to, uskoro se u Rijeci pokreće još jedan traženi studij – farmacija.

Već posljednjih nekoliko godina najpopularniji izbor među maturantima bio je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Do ove godine to je bio jedini studij logopedije u Hrvatskoj, no na sreću mnogih sada se otvara i na Sveučilištu u Rijeci. Ovogodišnji maturanti moći će upisati logopediju i prva predavanja odslušati najesen, potvrđuju s riječkog sveučilišta govoreći da je za ovaj ljetni upisni rok sve spremno, kako prenosi Novi list.

Sveučilište u Rijeci usmjereno je prema studijima koji će studentima omogućiti dobru poziciju na tržištu rada, pa nije čudo da je još jedna novost, osim pokretanja studija logopedije, i pokretanje studija farmacije.

– Potreba za farmaceutima je velika ne samo u našoj županiji. Optimistična je procjena da bi taj studij krenuo već ove godine, sve činimo kako bismo uspjeli, ali sasvim sigurno kreće od sljedeće. Na žalost, postupak akreditiranja reguliranih profesija poput farmacije još je i složeniji od onih koji nisu u tom statusu. Međutim, na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz programsko financiranje, postoji veliko razumijevanje za pokretanje novih deficitarnih studija poput logopedije ili farmacije, ali i povećanje kvota u deficitarnom STEM području, što je od velikog značaja za sveučilišta. – izjavila je rektorica Prijić-Samaržija za Novi list.

Iako se u Zagrebu na studij farmacije može upisati popriličan broj studenata, odnosno njih čak 135, a u Splitu njih 30, sigurni smo da će veliki broj budućih maturanata obradovati mogućnost upisivanja studija farmacije u Rijeci, kao i studij logopedije one koji su trenutno maturanti.

Onima koji dolaze iz okolice Zagreba ili Slavonije, Rijeka je vjerojatno ipak nešto bolji izbor od Splita zbog manje udaljenosti od rodnog mjesta, a Riječani će, pak, imati priliku ostati studirati u svojem rodnom mjestu. Otvaranje tih dvaju studija zasigurno bi trebalo doprinijeti dobroj situiranosti mladih i manjku brige o pronalasku posla nakon završetka fakulteta.

Komentari na članak

Vezani članci

Hrvatski studiji, naslovna 640x480

Hrvatski studiji

Stiže novo akademsko pojačanje – studij demografije i hrvatskog iseljeništva

Hrvatski studiji dobit će studij demografije i hrvatskog iseljeništva, koji se uvodi od jeseni. Studij će moći upisati 25 hrvatskih studenata, odnosno 10 inozemnih, a trajat će pet godina.

PKMS 2018

Natjecanje farmaceuta i medicinara

PMKS: Uzbudljivu završnicu pratilo 200 gostiju, među njima i rektor Anđelinović

Dvodnevno natjecanje studenata farmacije i medicine obilježila je edukacija, ali i humanitarna nota. Brojnim posjetiteljima priključili su se ugledni profesori i splitski rektor.

IZVOR: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216480812425552&set=gm.356718498273399&type=3&theater

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Na simpoziju FARMEBS doznajte sve o lijekovima, od dizajna i sinteze do dijagnostike

U bogatom programu osmoga Simpozija studenata farmacije i medicinske biokemije 1. lipnja sudjeluju i studenti s fakulteta iz susjednih zemalja. Krovna je tema istraživanje lijekova u svim aspektima, a najuspješnijima će biti osigurane vrijedne nagrade i priznanja.

https://pixabay.com/en/coins-banknotes-money-currency-1726618/

Sveučilište u Zagrebu

Za Farmaceutsko-biokemijski fakultet iz europskih fondova izdvojeno čak 34 milijuna kuna

S ciljem unapređenja Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta iznos od 34 milijuna kuna izdvojen je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kongres Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske

Četvrto izdanje Kongresa

CPSA tvrdi da postoji pravi lijek za pravog pacijenta

Četvrti kongres Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske održao se od 13. do 15. listopada na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Više od 200 sudionika imalo je priliku dodatno se educirati o novom pristupu u liječenju koji u centar svega stavlja pojedinca i njegovu jedinstvenost,.