Garancija za mlade

Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj pala s gotovo 50 na 21 posto

Foto: Wikipedija

– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala. – istaknuo je ministar Pavić.

Na 154. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog plana implementacije Garancije za mlade za razdoblje od 2019. do 2020. godine Predstavio ga je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, a, kako stoji na službenim stranicama Vlade, istaknuo je da je Generacija za mlade instrument koji je Hrvatska itekako iskoristila.

Predsjednik Vlade na Socijalnom summitu u Göteborgu naveo je Generaciju za mlade kao jedan od ključnih instrumenata kojim je Hrvatska smanjila stopu nezaposlenosti mladih s gotovo 50 na 21 posto. Na sjednici je također naglašeno da je stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj već peti mjesec manja od stope nezaposlenosti u eurozoni.

U periodu od 2014. do 2020. s budžetom od 2 milijarde kuna većinom su financirane mjere aktivne politike zapošljavanja. U 2019. i 2020. je za Generaciju za mlade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, naglasio je ministar Pavić.

– Prošle dvije godine investicije su bile preko milijardu i 200 milijuna kuna, a u Planu za 2019. i 2020. imamo dodatnih 400 milijuna kuna. Većinom se to troši na mjere aktivne politike zapošljavanja koje je ova Vlada revidirala.

Među onim što je posebno važno za mlade, Pavić je izdvojio jačanje samozapošljavanja, gdje su utrostručene potpore za zapošljavanje te pripravništvo, koje omogućuje poslodavcima da bez ograničenja gornje visine plaće mogu dati prvu plaću mladima.

– Ako netko želi zadržati mladog IT inženjera može dati 10 tisuća kuna, a država sufinancira pola iz Garancije za mlade. – pojasnio je ministar rada i mirovinskoga sustava.

Ministar Mako Pavić osvrnuo se i na kritike vezane uz ugovore na određeno vrijeme koji su u ponudi mladima te je istaknuo da je pozitivan trend prisutan i na tom području. Naime, poslodavci unutar godine dana mlade zaposlenike sve više prebacuju iz određenog u neodređeni radni status.

Komentari na članak

Vezani članci

Stripaški kružok Kluba Zona

Program Kluba Zona

Nova strip forma „Novele od Stanca” i novi medij za rad s mladima

– Kastrapeli je djelo Marina Držića, inače srednjoškolski lektirni naslov, približio ljubiteljima stripa, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika. – ističe voditeljica Stripaških kružoka.

Informativni ponedjeljak: udruge

„Informiranje – pravo mladih”

Udruge mladih i za mlade predstavile se na trećem „Informativnom ponedjeljku”

Pročitajte kako je bilo na „Informativnom ponedjeljku” na kojem su se predstavile udruge mladih i za mlade te se pridružite sljedećem koji će se održati krajem ožujka.

SAD

"Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute"

Jednomjesečni program u SAD-u omogućuje bolje upoznavanje američke kulture

Mladi u dobi od 16 do 18 godina pozvani su da se prijave na jednomjesečni program "Benjamin Franklin Fellows Summer Institute" u SAD-u. Kroz radionice, rasprave i prezentacije naučit će više o američkoj kulturi i načinu života.

Rast nezaposlenosti u Hrvatskoj

Mjera aktivne politike zapošljavanja

Stručno osposobljavanje kao rješenje za nezaposlenost – ima li napretka?

U sklopu mjere aktivne politike zapošljavanja uvedeno je stručno osposobljavanje, što je prvi korak u zapošljavanju. Cilj je mjere bio pružanje prilike pripravnicima za iskustvo i povećanje zaposlenosti u Hrvatskoj. Je li se cilj ostvario?

Hrvatske svjetske igre, Sve na dlanu

Hrvatske svjetske igre

Projekt Sve na dlanu rasplesao Hrvate iz cijeloga svijeta

Projekt Sve na dlanu Udruge studenata Grada Zagreba druženjem, plesom i pjesmom prvih je dana uljepšao boravak u domovini Hrvatima iz cijeloga svijeta.