Društveno odgovorni projekt

„Stanica 50”: Coca-Cola uređuje tri studentska središta na javnim sveučilištima

Stanica 50

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova.

Na 132. rođendan Coca-Cole na svjetskoj razini predstavljen je novi društveno odgovorni projekt Coca-Cole u Hrvatskoj – Stanica 50. Riječ je o još jednom projektu usmjerenom prema mladim ljudima i njihovu obrazovanju koji je pokrenut povodom obilježavanja 50. obljetnice početka proizvodnje Coca-Cole u Hrvatskoj. U njegovu će se sklopu urediti tri studentska središta u prostorima javnih sveučilišta s namjerom da budu mjesta na kojima će studenti, ali i drugi mladi iz zajednice, stjecati dodatna znanja komplementarna sveučilišnim programima, a korisna u osobnome i profesionalnome razvoju.

– Prošle smo godine pokrenuli višegodišnji projekt Coca-Colina podrška mladima usmjeren na mlade ljude bez posla. U prošloj i ovoj godini kroz naše će obrazovne radionice proći 1250 mladih ljudi koji će steći dodatna znanja i vještine koje im pomažu u jačanju njihove konkurentnosti na tržištu rada i lakšem pronalaženju posla. Izvrsna iskustva, zadovoljstvo polaznika i činjenica da je prošle godine u samo nekoliko mjeseci 30 posto naših polaznika pronašlo posao potvrdili su da provedbom naših projekata itekako možemo pomoći u rješavanju bitnih problema u zajednici. Zbog toga smo povodom naše velike obljetnice pokrenuli još jedan projekt kojim želimo pomoći mladim ljudima da se razvijaju, u najvećoj mjeri iskoriste svoje potencijale te izgrade uspješne karijere. – istaknula je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Suvremeno uređena i opremljena Stanica 50 bit će mjesto na kojem će mladi imati priliku slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i različitim raspravama, učiti ili raditi na razvojnim projektima i razvijati vlastite zamisli. Projekt vrijedan više od milijun kuna prepoznalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ispred kojeg je okupljene na predstavljanju pozdravila državna tajnica Margareta Mađerić:

– Pohvalila bih ovakvu inicijativu gdje se javni i privatni sektor ujedinjuju oko zajedničkih ciljeva, a to je budućnost mladih u Hrvatskoj. Ovakvu je suradnju važno jačati, osobito po pitanju naših mladih, njihove budućnosti, egzistencije i zapošljavanja. Promjene koje se zbivaju u suvremenom svijetu, pa tako i u svim članicama Europske unije, veliki su izazovi za mlade. Sve duže trajanje formalnog obrazovanja i poteškoće u zapošljavanju, samo su neki od problema i zato mi je drago da ste baš u tom smjeru usmjerili svoje projekte i napore. Odgovornost je na svima nama koji sudjelujemo u društveno političkom životu da različitim inicijativama i aktivnostima ističemo značaj mladih u osiguravanju ekonomske budućnosti. I uz brojne napore našeg ministarstva, uvijek ima prostora za napredak. Jedan od takvih primjera je i ovaj projekt. Zajedničkim snagama trebamo mladima omogućiti stvaranje svoje karijere u Republici Hrvatskoj, što najbolje pokazuje ovaj primjer gdje je privatna firma povezana sa zajednicom i aktivno radi na njenom unaprjeđenju. Mladi su sadašnjost, ali i budućnost Hrvatske i drago mi je što ste to prepoznali.

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će, prema modernom i mladima prilagođenom idejnom konceptu tvrtke Lotus Group, urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova. Studenti i građani svoje glasove mogu dati na poveznici u razdoblju od 8. svibnja do 30. lipnja 2018. u 23:59.

PR foto; kreativna vizualna rješenja za izgled studentskih središta

Nakon uređenja Coca-Cola će studentska središta predati sveučilištima koja će njima upravljati u suradnji sa studentskim zborovima. Korištenje studentskim središtima Stanica 50 bit će besplatno i u njima neće biti nikakvih komercijalnih aktivnosti.

– Sveučilišta su mjesta koja obrazuju i razvijaju mlade talente. Trudimo se osigurati našim studentima što bolje uvjete za učenje i rad te im omogućiti pristup što širim znanjima te povezivanju onoga što uče u predavaonicama s onim što će im sutra donijeti praksa. Suradnja je s privatnim sektorom, koji nam može pomoći u ispunjavanju tih naših nastojanja, dobrodošla i zato smo zahvalni Coca-Coli na želji da doprinese ispunjenju naših ciljeva i zadaća. – izjavio je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i izaslanik predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlade Guberca.

Inicijativu Coca-Cole pozdravio je i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Stjepan Ćurčić:

– Uređivanje prostora za stjecanje dodatnih, praktičnih znanja i učenje mnogo će značiti nama studentima. Uvijek smo zainteresirani za povezivanje teorijskih znanja s praksom. Kad počnemo tražiti posao, shvatimo da nam to najviše nedostaje. Zato je odlično da ćemo unutar sveučilišta dobiti mjesta na kojima ćemo moći više saznati i učiti od onih koji nam mogu prenijeti praktična znanja. Osobito je pohvalno što ovaj projekt nije usmjeren samo studentskoj populaciji nego i svim mladima od 18 do 30 godina, kao i planirano održavanje besplatnih radionica Coca-Coline podrške mladima u studentskim središtima. Na ovaj će način i mladi koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja, kao i nezaposleni mladi, dobiti svoje mjesto i priliku za učenje i usavršavanje.

Ruža Tomić Fontana zaključno je poručila:

– Kao što je i nama 50. godina poslovanja u Hrvatskoj samo jedna stanica na dugogodišnjem putu uspjeha, nadamo se da će i godine studiranja te služenje našom Stanicom 50 studentima i našim budućim mladim kolegama biti korisnim dijelom duge i uspješne karijere koja je pred njima te ispunjenoga i kvalitetnoga života.

Komentari na članak

Vezani članci

Dvadesete

Životna pitanja

10 egzistencijalnih pitanja koja ćete si postaviti u dvadesetima

Dvadesete su doba sazrijevanja i rasta, no i doba postavljanja mnogih pitanja koja mogu izazvati pravu egzistencijalnu krizu.

Hrvoje Balen

Analiza Agencije za znanost i visoko obrazovanje

Nastavak trenda porasta interesa za studijima iz područja računarstva i informatike

Analiza hrvatske Agencije za znanost i visoko obrazovanje, koja je provedena drugu godinu za redom u sklopu EU inicijative "eSkills for Jobs", pokazala je i ove godine rast interesa za studijima iz kojih izlaze IT stručnjaci.

https://cdn.pixabay.com/photo/2015/11/07/08/49/hand-1030565__340.jpg

Dan planeta Zemlje

Osigurajte bolju i "zeleniju" budućnost podizanjem svijesti o zagađenju okoliša

Na Dan planeta Zemlje nastoji se podignuti svijest građana o održivom razvoju, klimatskim promjenama i zagađenju okoliša. Svemu navedenom možete i vi doprinijeti stvaranjem "Zelenog akta", sadnjom stabala, nekorištenjem plastike ili nekom drugim "zelenim" činom.

Knjižnica

Pascalina

Ljetna škola u Danskoj: Studenti plaćeni jer studiraju?!

Obrazovanje je potpuno besplatno. Studenti u jednom semestru moraju odraditi praksu (internship), za koju dobiju normalnu plaću (nije da oni moraju nekome platiti jer će raditi…). Nakon što se odsele od svojih roditelja (nekad između 18. i 21. godine) država im plaća stan, režije, hranu, daje im džeparac. Studenti mogu tako „zaraditi“ i do 6000 kruna (6120 kuna) mjesečno.

Udruga Balkanac u Beogradu

Udruga "Balkanac" protiv mržnje i netrpeljivosti među mladima u regiji

"Granica ne smije biti prepreka za sklapanje novih prijateljstava"

Udruga "Balkanac" okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedno žele promijeniti negativne stavove mladih i izgraditi društvo koje nije zatrovano mržnjom.