LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društveno odgovorni projekt

„Stanica 50”: Coca-Cola uređuje tri studentska središta na javnim sveučilištima

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova.

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova.

Na 132. rođendan Coca-Cole na svjetskoj razini predstavljen je novi društveno odgovorni projekt Coca-Cole u Hrvatskoj – Stanica 50. Riječ je o još jednom projektu usmjerenom prema mladim ljudima i njihovu obrazovanju koji je pokrenut povodom obilježavanja 50. obljetnice početka proizvodnje Coca-Cole u Hrvatskoj. U njegovu će se sklopu urediti tri studentska središta u prostorima javnih sveučilišta s namjerom da budu mjesta na kojima će studenti, ali i drugi mladi iz zajednice, stjecati dodatna znanja komplementarna sveučilišnim programima, a korisna u osobnome i profesionalnome razvoju.

– Prošle smo godine pokrenuli višegodišnji projekt Coca-Colina podrška mladima usmjeren na mlade ljude bez posla. U prošloj i ovoj godini kroz naše će obrazovne radionice proći 1250 mladih ljudi koji će steći dodatna znanja i vještine koje im pomažu u jačanju njihove konkurentnosti na tržištu rada i lakšem pronalaženju posla. Izvrsna iskustva, zadovoljstvo polaznika i činjenica da je prošle godine u samo nekoliko mjeseci 30 posto naših polaznika pronašlo posao potvrdili su da provedbom naših projekata itekako možemo pomoći u rješavanju bitnih problema u zajednici. Zbog toga smo povodom naše velike obljetnice pokrenuli još jedan projekt kojim želimo pomoći mladim ljudima da se razvijaju, u najvećoj mjeri iskoriste svoje potencijale te izgrade uspješne karijere. – istaknula je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Suvremeno uređena i opremljena Stanica 50 bit će mjesto na kojem će mladi imati priliku slušati predavanja, sudjelovati u radionicama i različitim raspravama, učiti ili raditi na razvojnim projektima i razvijati vlastite zamisli. Projekt vrijedan više od milijun kuna prepoznalo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ispred kojeg je okupljene na predstavljanju pozdravila državna tajnica Margareta Mađerić:

– Pohvalila bih ovakvu inicijativu gdje se javni i privatni sektor ujedinjuju oko zajedničkih ciljeva, a to je budućnost mladih u Hrvatskoj. Ovakvu je suradnju važno jačati, osobito po pitanju naših mladih, njihove budućnosti, egzistencije i zapošljavanja. Promjene koje se zbivaju u suvremenom svijetu, pa tako i u svim članicama Europske unije, veliki su izazovi za mlade. Sve duže trajanje formalnog obrazovanja i poteškoće u zapošljavanju, samo su neki od problema i zato mi je drago da ste baš u tom smjeru usmjerili svoje projekte i napore. Odgovornost je na svima nama koji sudjelujemo u društveno političkom životu da različitim inicijativama i aktivnostima ističemo značaj mladih u osiguravanju ekonomske budućnosti. I uz brojne napore našeg ministarstva, uvijek ima prostora za napredak. Jedan od takvih primjera je i ovaj projekt. Zajedničkim snagama trebamo mladima omogućiti stvaranje svoje karijere u Republici Hrvatskoj, što najbolje pokazuje ovaj primjer gdje je privatna firma povezana sa zajednicom i aktivno radi na njenom unaprjeđenju. Mladi su sadašnjost, ali i budućnost Hrvatske i drago mi je što ste to prepoznali.

Koja će sveučilišta dobiti studentska središta, odlučit će sami studenti i građani. Sveučilišta u Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu i Zagrebu predložila su svoje prostore, a Coca-Cola će, prema modernom i mladima prilagođenom idejnom konceptu tvrtke Lotus Group, urediti ona tri prostora na sveučilištima koja dobiju najveći broj glasova. Studenti i građani svoje glasove mogu dati na poveznici u razdoblju od 8. svibnja do 30. lipnja 2018. u 23:59.

PR foto; kreativna vizualna rješenja za izgled studentskih središta

Nakon uređenja Coca-Cola će studentska središta predati sveučilištima koja će njima upravljati u suradnji sa studentskim zborovima. Korištenje studentskim središtima Stanica 50 bit će besplatno i u njima neće biti nikakvih komercijalnih aktivnosti.

– Sveučilišta su mjesta koja obrazuju i razvijaju mlade talente. Trudimo se osigurati našim studentima što bolje uvjete za učenje i rad te im omogućiti pristup što širim znanjima te povezivanju onoga što uče u predavaonicama s onim što će im sutra donijeti praksa. Suradnja je s privatnim sektorom, koji nam može pomoći u ispunjavanju tih naših nastojanja, dobrodošla i zato smo zahvalni Coca-Coli na želji da doprinese ispunjenju naših ciljeva i zadaća. – izjavio je Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i izaslanik predsjednika Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlade Guberca.

Inicijativu Coca-Cole pozdravio je i predsjednik Hrvatskoga studentskog zbora Stjepan Ćurčić:

– Uređivanje prostora za stjecanje dodatnih, praktičnih znanja i učenje mnogo će značiti nama studentima. Uvijek smo zainteresirani za povezivanje teorijskih znanja s praksom. Kad počnemo tražiti posao, shvatimo da nam to najviše nedostaje. Zato je odlično da ćemo unutar sveučilišta dobiti mjesta na kojima ćemo moći više saznati i učiti od onih koji nam mogu prenijeti praktična znanja. Osobito je pohvalno što ovaj projekt nije usmjeren samo studentskoj populaciji nego i svim mladima od 18 do 30 godina, kao i planirano održavanje besplatnih radionica Coca-Coline podrške mladima u studentskim središtima. Na ovaj će način i mladi koji nisu u sustavu obrazovanja ili osposobljavanja, kao i nezaposleni mladi, dobiti svoje mjesto i priliku za učenje i usavršavanje.

Ruža Tomić Fontana zaključno je poručila:

– Kao što je i nama 50. godina poslovanja u Hrvatskoj samo jedna stanica na dugogodišnjem putu uspjeha, nadamo se da će i godine studiranja te služenje našom Stanicom 50 studentima i našim budućim mladim kolegama biti korisnim dijelom duge i uspješne karijere koja je pred njima te ispunjenoga i kvalitetnoga života.

FOTO: COCA-COLA ADRIA