LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobro došla nazad!

Sredozemna medvjedica uočena kod Mljeta prvi put nakon 40 godina

Ova rijetka vrsta danas se smatra gotovo izumrlom, a krivci za to su gospodarski ribolov i nautički turizam.

Ova rijetka vrsta danas se smatra gotovo izumrlom, a krivci za to su gospodarski ribolov i nautički turizam.

Prvi put od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet uočena je sredozemna medvjedica.

Tu endemsku životinju, koja spada u najugroženiju skupinu sisavaca na svijetu, primijetili su i fotografirali biolog Luka Jurinović i čuvar prirode Nacionalnog parka Mljet Davor Stražičić, piše Nacionalni park Mljet.

Sredozemna medvjedica spada u porodicu tuljana, a hrani se ribom i mekušcima. Može biti duga više od 2 i pol metra i teška preko 300 kilograma. Iako je nekad bila vrlo raširena, zbog gospodarskog ribolova i nautičkog turizma danas je gotovo izumrla.

Ipak, područja zaštite prirode kao što je Nacionalni park Mljet pokazuju da je ipak moguće napraviti siguran prostor kojim će se pomoći ugroženim vrstama. Tamo su uređene zone bez ribolova te one gdje je moguć samo ribolov niskog intenziteta. Također, sidrenje je dozvoljeno samo na širem području uvala Pomena i Polače.

Takvi uvjeti ključni su za sredozemnu medvjedicu, za čije su preživljavanje ključni bogati riblji fond i neuznemiravanje ljudi.

U Parku se nadaju kako jedinka nije sama te kako će se Mljet pretvoriti u trajno stanište te rijetke vrste.
FOTO: LUKA JURINOVIĆ / NACIONALNI PARK MLJET