Natrag u studentske klupe

Službeno je: Kolinda Grabar Kitarović upala na doktorski studij politologije

Kolinda Grabar Kitarović

Izašla je rang-lista doktorskog studija politologije na kojoj je predsjednica države treća.

Da. I to se dogodilo! Kolinda Grabar Kitarović ponovno nam dolazi u studentske klupe. Predsjednica RH opet će postati studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Na službenoj stranici Fakulteta političkih znanosti objavljeno je kako je predsjednica Republike Hrvatske podnijela prijavu za sveučilišni doktorski studij politologije – smjer Međunarodni odnosi. Sa 22,47 bodova, Kolinda je treća na rang listi kandidata, a između nje i studenta na prvom mjestu razlika je samo 0,73 boda. 

 

FOTO: Screenshot/Fpzg
 

Prije službene objave rezultata natječaja na koji se Kolinda prijavila i bivši ministar Gvozden Flego imao je potrebu prokomentirati činjenicu kako će Kolinda Grabar Kitarović upisati poslijediplomski studij.

Na Facebooku je napisao status u kojem, kao prvo, zahvaljuje predsjednici što je iskazala interes za studiranje na Sveučilištu u Zagrebu i nada se da će se prema njoj na fakultetu odnositi kao prema svakom drugom studentu:

– Gospođo Predsjednice,
Ovih dana mediji nas obavještavaju da se natječete za upis na doktorski studij jednog doktorskog programa Sveučilišta u Zagrebu. Kao još uvijek saborski zastupnik i nekadašnji ministar zadužen za visoko obrazovanje, želim Vam zahvaliti što ste pokazali toliki interes za znanstveno usavršavanje i stjecanje titule dr. sci.
Svesrdno Vam zahvaljujem što ste iskazali toliko povjerenje Sveučilištu u Zagrebu da će se ono, bez obzira što ste Vi neprekidno Predsjednica države, pa i kada ste na fakultetu, prema Vama odnositi kao prema studentici a ne kao predsjednici, zahtijevati da redovito obavljate svoje studentske obveze, da će profesori objektivno evaluirati Vaše studentske učinke a zahvaljujem i na tome što ste potaknuli novu praksu u akademski život, da voditelj poslijediplomskoga studija dočekuje studentice na ulazu u fakultet.

Nadalje, zahvaljuje i profesorima FPZG-a koji će biti hrabri i prihvatiti Kolindin iskazan interes za studiranje, a to su u ovom slučaju napravili doc. dr. sc. Igor Kanižaj, prof. dr. sc. Zoran Kurelić i prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel:

– Ako profesori toga studijskog programa ocijene da ste, kao Predsjednica države, u stanju obavljati redovite studentske obveze i odluče odobriti vam upis, i njima treba unaprijed zahvaliti na odvažnosti i principijelnosti.

Ironično iskazuje zadovoljstvo jer je predsjednica dovela Hrvatsku do Guinessove knjige rekorda te se nada da će biti jednakopravna s drugim studentima i da će javnost obaviještavati o svojim studentskim iskustvima: 

– Čestitam Vam što ste Hrvatsku doveli do Guinessove knjige rekorda jer ne znam ni za jednu državu kojoj bi predsjednik bio student odnosno studentica.
Uvjeren sam da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona u Hrvatskoj, svaki puta kada s djelatnicima sigurnosnih službi budete redovito dolazili na nastavu i konzultacije, poštovati čl. 55. Zakona o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti i visokom obrazovanju te od rektora ili dekanice zatražiti dopuštenje za dolazak policije na sveučilište, u prostor sveučilišta [koji] je nepovrediv.
Jednako sam uvjeren da ćete, kao čuvarica Ustava i zakona, održavati punu, Ustavom zajamčenu, jednakopravnost s ostalim studentima, da ih Vaše sudjelovanje u nastavi neće ni zbunjivati ni ometati te da ćete u odnosu i prema studentima i prema nastavnicima zatomiti svoj predsjednički autoritet, ako je takvo što uopće ustavno i zakonski dopušteno.
Nadasve sam uvjeren da ćete sa zainteresiranom javnošću i ubuduće dijeliti svoja studentska iskustva. I Vi, kao i uprava sveučilišta i fakulteta, znate da osim Zakona o zaštiti osobnih podataka u ovoj državi postoje i Zakon o pravu na pristup informacijama, i Zakon o ustanovama kao i niz internih propisa koji propisuju pravo javnosti da zna što se događa u (javnim) ustanovama. Uz to, Vi ste javna osoba pa javnost ima pravo znati što čini njihova predsjednica-studentica.

Na kraju, dodaje kako je ponosan što Hrvatska ima predsjednicu koja ima vremena i za vladanje državom i za studiranje:

– Ponosan sam da Hrvatska ima Predsjednicu koja, zapravo, živi dva života. Birači su Vas izabrali da budete Predsjednica države, koja ima što raditi 24 sata dnevno i 7 dana tjedno. Uz tako ispunjeni predsjednički život Vi imate još jedan, u kojem nalazite vremena i za studiranje Vi ste, nadam se, posve svjesni da je i doktorski studij (nastava, seminarski radovi, konzultacije, testovi, ispiti) odnosno znanstveno istraživanje radostan ali i mukotrpan full time job, u kojemu, počesto, ni 24 sata dnevno nije dostatno za obaviti planirano.
A jednako sam uvjeren da ćete i ubuduće, zajedno sa svojim savjetnicima, pomno promišljati posljedice svojih odluka i čina.

Gvozden Flego

Jadranka Kosor našalila se na račun predsjednice:

Mi našoj predsjednici možemo samo poželjeti sreću u studiranju i što manje stresa kada bude učila za ispite.

Komentari na članak

Vezani članci

SD Cvjetno naselje

Intervju s Patricijom Gerbec

Novi Domski odbor želi da Cvjetno doista bude studentski dom, a ne starački

– Na Facebook stranici Ekipa s Cvjetnog možete pročitati komentare kako se docimeri prijavljuju već u 18:00 sati zbog preglasnog pričanja te Cvjetno zbog toga nazivaju staračkim domom. –

Gypsy queen

Motivacijski razgovori uoči Rektorove nagrade

INTERVJU: Glazba s prostora bivše Jugoslavije pozitivna o Romima

Svaki posao koji se obavlja uvijek ima nagradu, a Rektorova nagrada kruna je studentskog uspjeha. Ususret prijavi za ovogodišnje Rektorove nagrade, odlučili smo razgovarati s prošlogodišnjim dobitnicima. Saznajte što su istraživali, koje savjete imaju za vas te kako je njihov rad promijenio naše društvo.

naslovna novinar

Transparentnost javne komunikacije

Studentsko istraživanje rasvijetlilo odnos Vlade i medija

Dvojica studenata istražili odnos Vlade RH prema medijima u Hrvatskoj. Pogledajte što su otkrili.

Naslovna

Projekt posvećen ulicama Zagreba i čarima koje one skrivaju

Projekt „Streets of Zagreb” – postanite i vi predstavnik svoje ulice!

Projekt se razvio u sklopu kolegija na fakultetu, no Petra se nada da će njen projekt zaći u svaku ulicu i svaki dio Zagreba.

Dan nakon jucer naslovnica

Recenzija knjige „Dan nakon jučer“

Jadranka Kosor snažno, britko i emotivno o političkom i privatnom životu

Iako ova knjiga lako može obeshrabriti ljude, posebice žene da se bave politikom, može i poslužiti kao priručnik naslova „Kako se baviti politikom i ostati čovjek“.