LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZAPAŽEN DOPRINOS

Profesoru emeritusu Eriku Cohenu jučer je svečano dodijeljen počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić počasni je doktorat profesoru Cohenu dodijelio za doprinos razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u području društvenih znanosti, internacionalizaciji Sveučilišta u Zagrebu i njegovu otvaranju svjetskom prostoru visokoga obrazovanja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić počasni je doktorat profesoru Cohenu dodijelio za doprinos razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u području društvenih znanosti, internacionalizaciji Sveučilišta u Zagrebu i njegovu otvaranju svjetskom prostoru visokoga obrazovanja.

Jučer je u auli Sveučilišta u Zagrebu održana svečanost dodjele počasnoga doktorata prof. dr. sc. Eriku Cohenu, profesoru emeritusu Hebrejskoga sveučilišta u Jeruzalemu u Državi Izrael.

 

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić počasni je doktorat profesoru Cohenu dodijelio za doprinos razvoju znanstvenih istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u području društvenih znanosti, internacionalizaciji Sveučilišta u Zagrebu i njegovu otvaranju svjetskom prostoru visokoga obrazovanja.

 

Svečanost dodjele počasnoga doktorata započela je uvodnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića.
 

Poštovani profesore Cohen, iznimno sam počašćen što mi je pripala čast da Vas proglasim 102. počasnim doktorom našega Sveučilišta, koje je prepoznalo Vaše iznimne doprinose razvoju hrvatske i svjetske znanosti. Posebice mi to i osobno znači jer ste i prvi počasni doktor kojega proglašavam u svojem rektorskom mandatu. U ime cijele akademske zajednice veliko Vam hvala na ostvarenoj suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, istaknuo je rektor Lakušić.

 

Uslijedio je govor promotorice prof. dr. sc. Nevenke Čavlek, koja se posebice osvrnula na uspješnu suradnju prof. emer. Erika Cohena s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.
 

Ovaj smo trenutak svi s velikom radošću iščekivali jer ova dodjela počasnoga doktorata znači da je profesor emeritus Erik Cohen, čiji temelji znanstvene radoznalosti potječu upravo iz Zagreba, zaokružio svoje akademsko životno postignuće na čast i ponos svojoj dosad neostvarenoj Alma Mater ‒ Sveučilištu u Zagrebu, ali i na čast i ponos svojem vjernom Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. ‒ rekla je profesorica Čavlek.

 

Počasni doktorat prof. emer. Eriku Cohenu dodijelio je rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za ocjenu prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata, koje je prihvatio Senat 21. ožujka 2023. Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: prof. dr. sc. Nevenka Čavlek (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), predsjednica, akademik Gordan Družić (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) i prof. dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

 

Nakon što je rektor proglasio profesora emeritusa Erika Cohena počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, profesor Cohen upisao se u knjigu počasnih doktora te se obratio uzvanicima u auli.

 

Godine 1949., kada se moj otac, nakon što je sve izgubio za vrijeme NDH i ostao nezadovoljan komunističkim režimom, odlučio iseliti s obitelji u Izrael, ni u snu nisam mogao zamisliti da ću za gotovo tri četvrt stoljeća stajati ovdje pred vama, primajući počasni doktorat. Meni je to velika čast i zahvaljujem Sveučilištu u Zagrebu na tome“, istaknuo je novi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu Erik Cohen u svom emotivnom govoru. „Tijekom svih tih godina izgubio sam vezu sa Zagrebom i nisam ga posjetio 64 godine, dok me 2013. godine profesorica Nevenka Čavlek nije pozvala u Zadar na znanstvenu konferenciju Myths of Tourism i na sudjelovanje u edukacijskom programu Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – International Tourism & Hospitality Academy at Sea ‒ ITHAS. Time se stvorila nova veza s Hrvatskom i Zagrebom, koja je ojačala tijekom godina znanstvene suradnje i brojnih posjeta mojem rodnom gradu te konačno dovela na ovu svečanost.

 

Svečanost dodjele počasnoga doktorata Sveučilišta u Zagrebu završila je akademskom himnom Gaudeamus igitur.

 

Profesor emeritus Erik Cohen ubraja se u elitnu skupinu najpoznatijih i najpriznatijih znanstvenika u području društvenih znanosti u svijetu, posebice u području sociologije i antropologije turizma. Ono što ga izdiže iznad brojnih znanstvenika u pojedinim znanstvenim područjima jest njegova privrženost interdisciplinarnim i multidisciplinarnim istraživanjima i sposobnost premošćivanja jaza između mnogih znanstvenih disciplina od sociologije, ekonomije, etnologije i kulturne antropologije, do istraživanja posljedica razvoja turizma na gospodarstvo i društvo u cjelini.

 

Rođen je u Zagrebu 1932. godine, a njegova obitelj emigrirala je iz Zagreba u Izrael 1949. godine. Diplomirao je sociologiju i ekonomiju na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, na kojem je i magistrirao iz područja sociologije i filozofije religije te obranio i disertaciju pod naslovom The Power Structure of Israeli Development. Autor je više od 250 znanstvenih publikacija, a svojim radom pridonio je značajnom napretku znanosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Od 2013. godine prof. emer. Erik Cohen surađuje s Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, ponajviše na projektu iskustvenoga učenja u turizmu – International Tourism & Hospitality Academy at Sea, čime je iznimno pridonio internacionalizaciji Sveučilišta u Zagrebu i njegovu otvaranju svjetskom prostoru visokoga obrazovanja.

 

Uz prorektore i dekane Sveučilišta u Zagrebu te obitelj profesora Cohena, svečanoj dodjeli počasnoga doktorata nazočili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren, ministrica turizma i sporta RH prof. dr. sc. Nikolina Brnjac, predsjednik Hrvatsko-izraelskoga poslovnoga kluba prof. dr. sc. Saša Missoni i počasni predsjednik toga Kluba prof. dr. sc. Dragan Primorac, glavni rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, profesori i studenti te brojni uzvanici.

 

U glazbenom dijelu programa svečanosti sudjelovao je ansambl Celeste pod ravnanjem umjetničke voditeljice red. prof. art. Jasenke Ostojić s Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

 

FOTO: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, PRESS