Ulaganje u znanje

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Saznaj što su biohakeri, kako skladištiti vodik, zaviri u nanomaterijale, sprijatelji se s fotonima i kemijaj na najjače sa znanstvenicima! Otiđi na Ruđer i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!

Institut Ruđer Bošković poziva sve građane da se u subotu 14. svibnja od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na adresi Bijenička cesta 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima! Ove godine ruđerovci su za sve posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu Što sad znanost ima s tim?

Na čak 13 istraživačkih postaja, smještenih u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, istraživati nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima!

Tko pita, ne skita! stara je i popularna izreka. Na predavanjima će posjetitelji imati prilike saznati što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanog neba, sudarima atoma, lego kemijom, serotoninom ili pak kako nam o smislu života svjedoče jednostanični organizmi. Važno je napomenuti da su predavanja posebno prilagođena različitim uzrastima. Tako će se predavanja za uzrast od 5 do 14 godina odvijati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

Osim, toga i ove godine ruđerovci su u posebnom programu Kod šatora ugostili drage prijatelje popularizatore znanosti. Sjajan program pripremile su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice Minecraft-kodiranje, Arduino i Robotika, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota, koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci ponovno žele poslati poruku svim građanima da je znanje vrijedno te da bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda! Sve znalce, velike i male, znanstvenici IRB-a nagradit će diplomama i brojnim nagradama koje su omogućili vjerni partneri i sponzori. Naime, na programskim letcima koje su pripremili za posjetitelje izdvojili su posebno mjesto rezervirano za žigove znanja. Zadatak je prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati.

Foto: Institut Ruđer Bošković
 
Novost je da su organizatori u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana pokrenuli i mini projekt Istražujem svijet znanosti i inovacija koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru.

Kroz sudjelovanje na 19 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa ODI2016 u subotu.

Svi posjetitelji mogu se pridružiti u kreiranju online knjige dojmova. Pozivaju se da sve svoje fotografije i dojmove objavljuju na društvenim mrežama  pod ključnim riječima #ODI2016 #institutrb.

Komentari na članak

Vezani članci

FOI Varaždin

Obavezne edukacije

Pripreme za izradu završnih i diplomskih radova na FOI-ju

Od ove akademske godine Fakultet organizacije i informatike organizira pripremu/edukaciju studenata za izradu završnog/diplomskog rada studenata preddiplomskih i diplomskih studija.

Graffiti – street art radionica

Street art

Besplatni savjeti za izradu grafita

– Sudionici će dobiti priliku kreativnost izraziti sa sprejevima u rukama, a prije toga učit će o povijesti grafita i street arta. Uz savjete, razrađivat će ideje i prebacivati ih na papir, izrađivati šablone i osmišljavati konkretne umjetničke intervencije u prostoru. – najavljuje Ivan Svaguša.

https://pixabay.com/en/audience-speech-speaker-1677028/

Radionica u Info-centru za mlade

Tražiti posao je posao, naučite kako ga uspješno obaviti

U osječkom Info-centru za mlade održat će se radionica namijenjena svim onima koji žele poboljšati svoje vještine traženja posla. Prijave za sudjelovanje su u tijeku.

Marina Orsag, poslovna konferencija

Marina Orsag na konferenciji „Should I Stay or Should I Go?“

„Puno je više kul i veća si faca ako ostaneš u Hrvatskoj i uspiješ“

Shvativši da je smijeh najbolje oružje za borbu protiv predrasuda, Marina Orsag svojim je radom došla do konačnog zaključka – njezino oružje zaslužuje svoj Studio.

Project Management Workshop

Nacionalna radionica

Young Crew Croatia pomaže mladima da promijene način upravljanja projektima

Sedmo izdanje projekta "Project Management Workshop" obuhvaća "lean i "agile" metode kojima će studenti i mladi promijeniti način na koji upravljaju svojim projektima. U tijeku su prijave za sudjelovanje.