Ulaganje u znanje

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Saznaj što su biohakeri, kako skladištiti vodik, zaviri u nanomaterijale, sprijatelji se s fotonima i kemijaj na najjače sa znanstvenicima! Otiđi na Ruđer i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!

Institut Ruđer Bošković poziva sve građane da se u subotu 14. svibnja od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na adresi Bijenička cesta 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima! Ove godine ruđerovci su za sve posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu Što sad znanost ima s tim?

Na čak 13 istraživačkih postaja, smještenih u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, istraživati nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima!

Tko pita, ne skita! stara je i popularna izreka. Na predavanjima će posjetitelji imati prilike saznati što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanog neba, sudarima atoma, lego kemijom, serotoninom ili pak kako nam o smislu života svjedoče jednostanični organizmi. Važno je napomenuti da su predavanja posebno prilagođena različitim uzrastima. Tako će se predavanja za uzrast od 5 do 14 godina odvijati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

Osim, toga i ove godine ruđerovci su u posebnom programu Kod šatora ugostili drage prijatelje popularizatore znanosti. Sjajan program pripremile su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice Minecraft-kodiranje, Arduino i Robotika, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota, koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci ponovno žele poslati poruku svim građanima da je znanje vrijedno te da bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda! Sve znalce, velike i male, znanstvenici IRB-a nagradit će diplomama i brojnim nagradama koje su omogućili vjerni partneri i sponzori. Naime, na programskim letcima koje su pripremili za posjetitelje izdvojili su posebno mjesto rezervirano za žigove znanja. Zadatak je prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati.

Foto: Institut Ruđer Bošković
 
Novost je da su organizatori u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana pokrenuli i mini projekt Istražujem svijet znanosti i inovacija koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru.

Kroz sudjelovanje na 19 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa ODI2016 u subotu.

Svi posjetitelji mogu se pridružiti u kreiranju online knjige dojmova. Pozivaju se da sve svoje fotografije i dojmove objavljuju na društvenim mrežama  pod ključnim riječima #ODI2016 #institutrb.

Komentari na članak

Vezani članci

Volonteri

Projekt Udruge „Zamisli”

„Neka krene od mene”: radionica o volontiranju na FPZG-u

U utorak, 5. lipnja, radionicu pod nazivom „Neka krene od mene” održat će doc. dr. sc. Marta Zorko na Fakultetu političkih znanosti.

Sveučilište u Dubrovniku

Međunarodna znanstvena konferencija

SINCERE: Eminentni znanstvenici o socio-ekonomskim učincima digitalne transformacije

Kako svijet u kojem živimo postaje sve više digitaliziran, a nove tehnologije mijenjaju naše društvo, drugo je izdanje međunarodne konferencije SINCERE posvećeno upravo digitalnoj transformaciji.

suvremeni ples

Umjetnost pokreta

Poslovnica za sport zagrebačkog SC-a pokreće radionice suvremenog plesa

Radionice suvremenog plesa održavat će se svakog ponedjeljka i srijede od 21 do 22:30 u društvenoj dvorani Studentskog naselja „Stjepan Radić”.

Održan Znanstveni piknik

Spoj znanosti i umjetnosti

Znanstveni piknik dokazao da je znanost zabavna

Znanstveni piknik se održava već pet godina zaredom kako bi se senzibilizirala javnost s ciljem da i Hrvatska dobije ZEZ – Znanstveno-edukativno-zabavni centar. Tema ovogodišnjeg izdanja bila je spoj znanosti i umjetnosti.

https://pixabay.com/en/technology-information-digital-2082642/

16. Festival znanosti

Zakoračite u svijet znanosti sa sveučilištima diljem Hrvatske

Pogledajte što vam Festival ove godine donosi u pet hrvatskih gradova – u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Splitu.