Ulaganje u znanje

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Pridruži se znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković

Saznaj što su biohakeri, kako skladištiti vodik, zaviri u nanomaterijale, sprijatelji se s fotonima i kemijaj na najjače sa znanstvenicima! Otiđi na Ruđer i uloži u svoje znanje bar na jedan dan!

Institut Ruđer Bošković poziva sve građane da se u subotu 14. svibnja od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na adresi Bijenička cesta 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima! Ove godine ruđerovci su za sve posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu Što sad znanost ima s tim?

Na čak 13 istraživačkih postaja, smještenih u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u zgradama Instituta, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim pokusima te pronaći odgovore na zagonetke suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako skladištiti vodik, prikupljati dokaze i zaviriti u svijet CSI-a, istraživati nanomaterijale i sprijateljiti se s fotonima!

Tko pita, ne skita! stara je i popularna izreka. Na predavanjima će posjetitelji imati prilike saznati što znanost ima s kemijskim osjetilima, tamnom stranom zvjezdanog neba, sudarima atoma, lego kemijom, serotoninom ili pak kako nam o smislu života svjedoče jednostanični organizmi. Važno je napomenuti da su predavanja posebno prilagođena različitim uzrastima. Tako će se predavanja za uzrast od 5 do 14 godina odvijati u predavaonici 3. krila, a za uzrast od 14+ u dvorani 1. krila Ivana Supeka.

Osim, toga i ove godine ruđerovci su u posebnom programu Kod šatora ugostili drage prijatelje popularizatore znanosti. Sjajan program pripremile su Fora radionice, Udruga Profesor Baltazar, Tehnička škola Sisak, koja predstavlja 3D tvornicu budućnosti i rovere te Udruga za darovitost DAR koja je pripremila radionice Minecraft-kodiranje, Arduino i Robotika, gdje će na mBoot robotima edukatori posjetiteljima omogućiti da nauče osnove programiranja robota, koje je udruzi donirao Nenad Bakić.

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci ponovno žele poslati poruku svim građanima da je znanje vrijedno te da bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema inovacija ni novih proizvoda! Sve znalce, velike i male, znanstvenici IRB-a nagradit će diplomama i brojnim nagradama koje su omogućili vjerni partneri i sponzori. Naime, na programskim letcima koje su pripremili za posjetitelje izdvojili su posebno mjesto rezervirano za žigove znanja. Zadatak je prikupiti šest žigova i znalački odgovoriti na nagradna pitanja na istraživačkim postajama te ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17 sati.

Foto: Institut Ruđer Bošković
 
Novost je da su organizatori u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana pokrenuli i mini projekt Istražujem svijet znanosti i inovacija koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru.

Kroz sudjelovanje na 19 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa ODI2016 u subotu.

Svi posjetitelji mogu se pridružiti u kreiranju online knjige dojmova. Pozivaju se da sve svoje fotografije i dojmove objavljuju na društvenim mrežama  pod ključnim riječima #ODI2016 #institutrb.

Komentari na članak

Vezani članci

ZIMS 2017.

Znanstveni kongres

Studenti medicinari pripremili ZIMS za medicinare i nemedicinare

Mladi doktori, studenti medicinskog i biomedicinskog područja izlažu svoje radove, a svi zainteresirani slušaju predavanja i sudjeluju na radionicama za vrijeme trajanja novog izdanja ZIMS-a posvećenog hitnoj medicini.

Paris

Ljetna konferencija u Parizu

Radionice o obrazovanju i ljudskim pravima za mlade

Tema ovogodišnjeg izdanja je „Obrazovanje i ljudska prava“, a uključuje tematske obilaske, radionice i konferencije. Program je namijenjen mladima koji žele usavršiti francuski jezik.

Junior Freshhh 2017.

Srednjoškolsko natjecanje

INA otvorila prijave za Junior Freshhh – „online” natjecanje

– Želimo privući najbolje talente i stručnjake u svoj tim i uvjerena sam da se potencijalni budući zaposlenici Ine kriju upravo među natjecateljima koji će kroz izazovne zadatke moći pokazati svoja dosadašnja stečena znanja te se dodatno motivirati za nastavak svog obrazovanja u jednom od polja prirodnih znanosti. – istaknula je Vladimira Senčar Perkov.

Jogurt; izvor: https://pixabay.com/en/yogurt-joghurt-food-fresh-dessert-763373/

Hrana kao lijek

VIDEO: Bakterije iz jogurta kao lijek protiv depresije

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Virginiji uspjela je ukloniti simptome depresije kod pokusnih miševa hraneći ih bakterijom Lactobacillus, koja se inače nalazi i u jogurtu.

izvor: https://unsplash.com/photos/C05KN4h8WKw

Zanimljiva radionica

Organizira se još jedna u nizu radionica u okviru ciklusa Karijeriranje

Majda Jelenčić, Lana Lukačić i Martina Sajko Olovec zainteresirane će upoznati s radom i cjeloživotnim profesionalnim usmjeravanjem HZZ-a, dostupnim e-alatima kao što su CISOK portal i e-Usmjeravanje.