LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bespilotna letjelica na Savi

Pad letjelice kraj studentskog doma: što sve dosad znamo?

U četvrtak kasno navečer, oko 23 sata, kraj Studentskog doma Stjepan Radić srušila se bespilotna letjelica. Evo što do sada znamo o tom incidentu.

U četvrtak kasno navečer, oko 23 sata, kraj Studentskog doma Stjepan Radić srušila se bespilotna letjelica. Evo što do sada znamo o tom incidentu.

Besposadna letjelica u četvrtak oko 23 sata, srušila se u Zagrebu, u blizini Studentskog doma Stjepan Radić. Snažan prasak uznemirio je građane, a na tlu je ostao 3 metra širok i metar dubok krater, pronađeni su i padobrani. Na sreću, u incidentu nema ozlijeđenih. Letjelica se srušila nakon što je 7 minuta bila u hrvatskom zračnom prostoru preletjevši prije toga nekoliko zemalja članica NATO-a.

Nakon što je nad Mađarskom letjela 40 minuta, letjelica je u Hrvatsku ušla u 22 sata i 57 minuta. U našem zračnom prostoru letjela je 7 minuta i kretala se brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara. U Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost održan je sastanak tijela sigurnosno-obrambenog sustava. Premijer Plenković razgovarao je, među ostalim, s predsjednikom Milanovićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, prenosi HRT

– Riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne znamo u ovom trenutku je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske, da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a prema riječima premijera Orbana, u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Zašto se to dogodilo, da li je neka pogreška ili izgubljena kontrola, to u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi. – rekao je Andrej Plenković.

Predsjednik Zoran Milanović okupio je jučer ujutro čelnike sigurnosno-obavještajnih agencija i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

– Procjenjujemo da ovo nije usmjereno, to je prvi i drugi dojam, protiv Hrvatske i da se, kao što rekoh, radi o jednom incidentu koji je, srećom, završio bez ljudskih žrtava. – rekao je Milanović.

Temeljem onoga što znamo, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine i srušila se u Zagrebu kad joj je nestalo goriva. Kako je rečeno novinarima, hrvatski vojni radari pratili su letjelicu tijekom cijelog leta. Međutim, vrijeme za reakciju bilo je prekratko jer srušila se za manje od 7 minuta. Riječ je o ruskoj letjelici, a istragom se utvrđuje tko ju je lansirao.

Na pitanje je li Hrvatska dobila upozorenje iz Mađarske, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj odgovara:

– Ne mogu komentirati druge države, ne želim komentirati druge države. Naravno da smo mi snimili letjelicu našim radarima FP 117, ti su svi radari međusobno umreženi.

Letjelica je preletjela tri zemlje NATO-a - Rumunjsku, Mađarsku i Hrvatsku. Predsjedniku je postavljeno pitanje je li moguće da Hrvatska ništa nije učinila a u smislu protuzračne obrane.

– To je trenutno predmet ozbiljne istrage u ovim drugim državama nad kojima je ta letjelica letjela dugo vremena, a nad Hrvatskom jako kratko. Pitanje je bismo li s ovom razinom opreme koju imamo uopće mogli što napraviti. Mene najviše zanima kako je moguće da jedna nesofisticirana letjetlica provede na teritoriju članica NATO-a, a da to nitko ne vidi. – upozorio je predsjednik Milanović.

Premijer ističe – najvažnije je utvrditi tko je lansirao letjelicu i je li do Hrvatske došla namjerno ili slučajno. O incidentu je izvijestio sve čelnike u Europskom vijeću.

– S maksimalnom ozbiljnošću su primili ovu informaciju. Nije baš uobičajeno da na glavni grad padne besposadna letjelica veličine 14 metra, teška 6 tona. To nije nešto što se olako čuje, niti bi se prečulo. – kaže Plenković.

Ministar Mario Banožić obišao je mjesto na koje je letjelica pala. Tvrdi – sustav domovinske sigurnosti nije zakazao, a građanima poručuje:

– Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku, nema mjesta strahu. 

FOTO: MONIKA POSAVEC / STUDENTSKI.HR