Studentska konferencija "Tour de Tourism"

Nevena Rendeli otkrila studentima turizma zanimljive anegdote s putovanja

Nevena Rendeli

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je studentska konferencija "Tour de Tourism" na kojoj je prvoga dana gostovala novinarka i voditeljica Nevena Rendeli.

Udruga studenata turizma Ekonomskog fakulteta u Zagrebu organizirala je studentsku konferenciju Tour de Tourism u svrhu što boljeg povezivanja studenata s gospodarskom zajednicom. Na prvom danu konferencije gostovala je novinarka i voditeljica poznate emisije Boje turizma, Nevena Rendeli.

Nevena je 2011. objavila knjigu Vodič jedne plavuše - Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku. U tom, kako i sama kaže vodiču jer smatra kako se knjiga ne bi trebala zvati putopisom, iako to ona u principu i jest, Nevena opisuje brojna skrivena i zavučena mjestašca, ali i posebnosti i detalje gradova o kojima naizgled znamo sve.

Vodič kroz Hrvatsku sam odlučila napisati jer dotad nije postojao niti jedan individualni pristup ni insajderska informacija – rekla je Nevena.

Nevena je na Vodiču radila godinu dana. Neke je priče čula od lokalnih ljudi, neke je osjetila na svojoj koži, a neke je izmislila. Kao primjer dala je priču svoje drage prijateljice iz Koreje i jednog Ličanina. Sada već par u sretnom braku, upoznao se u Americi, godinama održavao vezu na daljinu kako bi se djevojka na kraju iz Seula, glavnog grada Repulike Koreje, preselila u maleno mjesto Perušić u Lici. Jedna od Neveninih najdražih sjećanja vezana za avanturu po Hrvatskoj svoje mjesto radnje ima u malenom mjestu Završje, u Istarskoj županiji. U tom malenom mjestu živi samo jedan stariji bračni par sa slijepim psom i proizvode med. Nevena je pozvala sve studente koje se bave turizmom da poduzmu kakav pothvat ne bi li se ovaj grad sačuvao i ova ne bi li ova priča postala legenda i prepoznatljiv znak ovoga malenog istarskog gradića.

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Također, veliki je naglasak stavila na Ilok, koji je nazvala hrvatskom Provansom. Jako je oduševljena njime te je priznala kako joj do tada nikada nije palo na pamet da tamo provede, na primjer, sedam dana godišnjeg odmora. Osim divne prirode, Nevena se zaljubila u skrivene priče malenih mjestašaca kako diljem Hrvatske, tako i Iloka. Poput one da je talijanska aristokratska obitelj Odescalchi izgradila dovrac Odescalchi u Iloku u 17. stoljeću, a u Italiji se u istoimenom dvorcu Tom Cruise vjenčao s Katie Holmes. 

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Uz niz anegdota i prepričavanja najzanimljivijih i najsočnijih detalja studentima turizma, Nevena je navela kako nije prevela Vodič na engleski iz razloga što izdavač nije vidio način kako distribuirati vodič na engleskom i dostaviti ga strancu koji bi ga kupio. Problem je u tome što se mjesta i lokacije svakodnevno mijenjaju. Restorani se otvaraju pa zatvaraju, mijenjaju se nazivi, vlasnici odlaze i dolaze. Ali jedna stvar ostaje jasna – Nevena je prva koja je napravila ovakav vodič kroz Hrvatsku te će on uvijek ostati kao spomen na hrvatsku kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu koje svakako ima, samo je treba prezentirati u što boljem svjetlu, fokusirati se na najsitnije detalje te, poput Nevene, ići poljskim stazama u najzabačenije krajeve te upravo tamo otkriti najljepše i najsočnije priče.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/literature-book-adult-education-3068940/

Norveški dani u Rijeci

Konferencija na Filozofskom propituje mogućnost uvođenja obrazovanja za demokraciju u obrazovni sustav

Konferencija pod nazivom „Obrazovanje za demokraciju – Aktivni građani od učionice do zajednice” koja će se održati 23. travnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci otvorila je poziv za prijave za sudjelovanje sve do 17. travnja 2018. godine.

CECIIS 2019.

CECIIS 2019.

Na FOI-ju započela najznačajnija informatička konferencija u ovom dijelu Europe; posebna pažnja posvećena studentima

– Radi se o najznačajnijoj informatičkoj konferenciji u ovom dijelu Europe, a ovogodišnje jubilarno izdanje posvetili smo aktualnoj temi digitalne transformacije i utjecaja na budućnost jer se radi o pojmu koji obilježava našu eru. – istaknuo je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

Ex-pozicija

Desetogodišnjica Ex-pozicije

Uputite se na osjetilno-performativno putovanje u jedinstvenoj predstavi

Ex-pozicija iskustvena je avantura tijekom koje ispričana priča ulazi u svaku poru vašeg tijela i čijeg ćete se doživljaja teško otarasiti.

Star Wars u Dubrovniku

"Star Wars" se snima u Dubrovniku?

Hoće li se Sila probuditi u Dubrovniku?

Priča se da će "Star Wars: Episode VIII", čija je premijera najavljena za 15. prosinca 2017., biti sniman u Dubrovniku.

LEAP Summit 2018.

Konferencija na Zagrebačkom velesajmu

LEAP Summit iskače iz okvira i pruža još internacionalniji ugođaj

Uz paralelna predavanja, panel rasprave i radionice koje će se odvijati na čak pet paralelnih pozornica, LEAP 2018. donosi i bogat „networking" program za sve sudionike iz čak 40 zemalja svijeta.