Studentska konferencija "Tour de Tourism"

Nevena Rendeli otkrila studentima turizma zanimljive anegdote s putovanja

Nevena Rendeli

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je studentska konferencija "Tour de Tourism" na kojoj je prvoga dana gostovala novinarka i voditeljica Nevena Rendeli.

Udruga studenata turizma Ekonomskog fakulteta u Zagrebu organizirala je studentsku konferenciju Tour de Tourism u svrhu što boljeg povezivanja studenata s gospodarskom zajednicom. Na prvom danu konferencije gostovala je novinarka i voditeljica poznate emisije Boje turizma, Nevena Rendeli.

Nevena je 2011. objavila knjigu Vodič jedne plavuše - Putujte s Nevenom Rendeli kroz Hrvatsku. U tom, kako i sama kaže vodiču jer smatra kako se knjiga ne bi trebala zvati putopisom, iako to ona u principu i jest, Nevena opisuje brojna skrivena i zavučena mjestašca, ali i posebnosti i detalje gradova o kojima naizgled znamo sve.

Vodič kroz Hrvatsku sam odlučila napisati jer dotad nije postojao niti jedan individualni pristup ni insajderska informacija – rekla je Nevena.

Nevena je na Vodiču radila godinu dana. Neke je priče čula od lokalnih ljudi, neke je osjetila na svojoj koži, a neke je izmislila. Kao primjer dala je priču svoje drage prijateljice iz Koreje i jednog Ličanina. Sada već par u sretnom braku, upoznao se u Americi, godinama održavao vezu na daljinu kako bi se djevojka na kraju iz Seula, glavnog grada Repulike Koreje, preselila u maleno mjesto Perušić u Lici. Jedna od Neveninih najdražih sjećanja vezana za avanturu po Hrvatskoj svoje mjesto radnje ima u malenom mjestu Završje, u Istarskoj županiji. U tom malenom mjestu živi samo jedan stariji bračni par sa slijepim psom i proizvode med. Nevena je pozvala sve studente koje se bave turizmom da poduzmu kakav pothvat ne bi li se ovaj grad sačuvao i ova ne bi li ova priča postala legenda i prepoznatljiv znak ovoga malenog istarskog gradića.

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Također, veliki je naglasak stavila na Ilok, koji je nazvala hrvatskom Provansom. Jako je oduševljena njime te je priznala kako joj do tada nikada nije palo na pamet da tamo provede, na primjer, sedam dana godišnjeg odmora. Osim divne prirode, Nevena se zaljubila u skrivene priče malenih mjestašaca kako diljem Hrvatske, tako i Iloka. Poput one da je talijanska aristokratska obitelj Odescalchi izgradila dovrac Odescalchi u Iloku u 17. stoljeću, a u Italiji se u istoimenom dvorcu Tom Cruise vjenčao s Katie Holmes. 

IZVOR: Studentski.hr/Barbara Grgić

Uz niz anegdota i prepričavanja najzanimljivijih i najsočnijih detalja studentima turizma, Nevena je navela kako nije prevela Vodič na engleski iz razloga što izdavač nije vidio način kako distribuirati vodič na engleskom i dostaviti ga strancu koji bi ga kupio. Problem je u tome što se mjesta i lokacije svakodnevno mijenjaju. Restorani se otvaraju pa zatvaraju, mijenjaju se nazivi, vlasnici odlaze i dolaze. Ali jedna stvar ostaje jasna – Nevena je prva koja je napravila ovakav vodič kroz Hrvatsku te će on uvijek ostati kao spomen na hrvatsku kulturnu materijalnu i nematerijalnu baštinu koje svakako ima, samo je treba prezentirati u što boljem svjetlu, fokusirati se na najsitnije detalje te, poput Nevene, ići poljskim stazama u najzabačenije krajeve te upravo tamo otkriti najljepše i najsočnije priče.

Komentari na članak

Vezani članci

LEAP Summit 2018.

Konferencija na Zagrebačkom velesajmu

LEAP Summit iskače iz okvira i pruža još internacionalniji ugođaj

Uz paralelna predavanja, panel rasprave i radionice koje će se odvijati na čak pet paralelnih pozornica, LEAP 2018. donosi i bogat „networking" program za sve sudionike iz čak 40 zemalja svijeta.

Naslovnica knjige

Etnolog Aleksej Gotthardi Pavlovsky održao predavanje na temu turbofolka

IZVJEŠTAJ: U Zadru održano predavanje „Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj”

Iako se smatra da je turbofolk relativno novi fenomen, njegova prisutnost u Hrvatskoj dulja je od pet desetljeća. Tajna njegovog uspjeha je prilagodljivost trenutnim glazbenim stilovima.

Putovati svijetom za 0 kuna

Besplatna putovanja

Urbana mladež otkriva kako putovati svijetom za 0 kuna

Na prezentaciji „How can I travel for free? CRO – EU – PLANET EARTH“ Urbana mladež predstavit će ideje i načine kako putovati besplatno te podijeliti svoja iskustva s vama.

BUS konferencija

Business u sportu

Dario Šimić, Dino Rađa, Marko Šapit – tek su neki od ovogodišnjih BUS govornika

Na novom izdanju nagrađivane BUS konferencije posjetitelje očekuje kombinacija predavanja i interaktivnog panela te sasvim novi sadržaji. Sudjelovanje je besplatno.

Kampusijada

Kampus Borongaj

Od nogometa do beer ponga: ovogodišnja Kampusijada oborila rekorde

Sportsko-rekreacijsko događanje Kampusijada okupilo je više od 1500 ljudi. Organizatori ističu kako im je lijepo vrijeme zasigurno išlo u prilog.