LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodna konferencija za mlade

Na prvom danu LEAP Summita preko 3000 sudionika

Održan je prvi dan LEAP Summita. Donosimo kratki rezime onoga što je preko 3000 posjetitelja moglo čuti.

Održan je prvi dan LEAP Summita. Donosimo kratki rezime onoga što je preko 3000 posjetitelja moglo čuti.

Prvi dan LEAP Summita, najveće međunarodne konferencije za mlade u jugoistočnoj Europi, u zagrebačkom Plaza Event Centru okupio je više od 3000 sudionika. Mogli su birati između 39 predavanja koja su se održavala na četiri konferencijske pozornice (LEAP Stage, Ideas Powered Stage, Digital Stage by Algebra i EU and Me Stage). Teme su multidisciplinarne i uključuju digitalne tehnologije, poduzetništvo, Europsku uniju, održivi razvoj i inspirativne priče.

Program LEAP Stagea otvorio je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, zaslužne za besplatne kotizacije. Tom je prilikom predstavio programe EU-a za mlade, uključujući Erasmus+ i Europske snage solidarnosti. Istaknuo je da je budžet za Erasmus+ za razdoblje od idućih 7 godina udvostručen te da ga, uz studente, mogu koristiti i mladi poduzetnici i start-upovi kojima omogućava boravak u nekoj od zemalja EU-a u trajanju od 3 do 4 mjeseca uz rad s tvrtkom koja im može pomoći da nauče kako unaprijediti svoj posao. U program Europske snage solidarnosti, koji potiče volontiranje i solidarnost, uključeno je više od 120 000 mladih Europljana, među kojima je i više od 1000 Hrvata. Publiku je oduševio i Terence Mauri, autor globalnog bestselera The Leader's Mindset: How To Win in The Age of Disruption. Njegovo predavanje Brave: The Huge Power of Daily Courage ciljalo je u svakome aktivirati njegovu najbolju verziju – odvažne mislioce i one koji postižu mnogo pretvarajući bolne točke u posao, a priču u akciju.

Na Ideas Powered Stageu gostovala je Debra Giunta, osnivačica Design Dancea, tvrtke koja koristi ples da polaznike nauči društveno-emocionalnim vještinama, a godišnje radi s više od 3000 učenika u Chicagu. Ona je bila govornica i na TEDx-u, a u Zagrebu je govorila o važnosti društvenih i emotivnih kompetencija za razvoj karijere. Andrija Čolak, osnivač najuspješnije hrvatske franšize Surf'n'Fries koja posluje u gotovo 20 zemalja, ispričao je kako se franšiza razvijala i kako je postigao današnji status.

Prva govornica na Digital Stageu by Algebra bila je Tanja Folnović iz Agrivija, tvrtke koja ima najbolji softver za upravljanje farmama i mijenja industriju proizvodnje hrane. Ona je kreirala Agrivijevu bazu znanja koja sadrži najbolje prakse za više od 100 usjeva, a koriste je farmeri iz 150 zemalja svijeta pa je najavila što je sljedeće na području digitalne transformacije poljoprivrede. Željka Mojzeš iz Algebre govorila je o tome kako Algebra LAB pomaže digitalnim start-upovima – intenzivnim četveromjesečnim inkubacijskim programom zajedno s timovima razrađuju njihovu poslovnu strategiju, prototip usluge ili proizvoda te istražuju tržište i rješavaju probleme kroz networking. Upravo teku zadnji tjedni inkubacijskog programa 11. generacije, u kojem je nekoliko timova koji rade na projektima iz područja digitalne transformacije, od digitalizacije studentskog servisa do sustava za digitalno naručivanje mobitelom.

Na EU and ME Stageu Luka Fuček predstavio je projekt STEMI robota koji kombinira programiranje, izradu mobilnih aplikacija, 3D modeliranje te robotiku općenito. U STEMI tehnološkoj avanturi koriste se stvarni inženjerski alati – alati za 3D modeliranje i programiranje koji su primjenjivi puno šire od samog STEMI hexapod robota te se naučeno lako može primijeniti na drugim projektima pa takav pristup može osposobiti i ohrabriti djecu i mlade da krenu putevima stvaratelja, inženjera i znanosti. Kaja Pavlinić je predstavnica Hrvatske u inicijativi Young European Ambassadors organizacije EU NEIGHBOURS east s ciljem promoviranja vrijednosti Europske unije, prednosti koje EU donosi mladima, kao i dobrih odnosa Europske unije i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina) pa je predstavila mogućnosti za mlade ljude u Europskoj uniji.

Sutra se program nastavlja predavanjima na četiri pozornice: LEAP Stageu, Ideas Powered Stageu, Digital Stageu by Algebra i Green Stageu by InnoEnergy. LEAP Summit završit će velikim FLEAP Out! međunarodnim tulumom u disco stilu u Plaza Event Centru u subotu navečer. Ulaznice se mogu nabaviti u Entrio sustavu. Više informacija o LEAP Summitu i predavačima možete pronaći na društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i na službenoj internetskoj stranici.

FOTO: DRUKČIJE