Tech festival "Brave New World"

Milijun kuna mladim genijalcima koji će novim tehnologijama unaprijediti Zagreb

Brave New World

Ovoga lipnja u Zagrebu će se održati najveći tech festival u ovom dijelu Europe – "Brave New World", koji objedinjuje besplatnu konferenciju, radionice, izlaganja i hackathon. Pobjednici "Brave New World hackathona" dobit će milijun kuna za širenje na globalna tržišta.

Od 4. do 12. lipnja Zagreb postaje središte najvećeg tech festivala u ovom dijelu Europe – Brave New World! Riječ je o maker festu koji će u prostorima HUB385 tijekom dva vikenda okupiti mlade makere, inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve zainteresirane za to da uz pomoć najnaprednijih tehnologija rješavaju konkretne izazove grada Zagreba.

U sklopu zagrebačkog Brave New Worlda, koji organiziraju HUB385 i CityOS iz San Francisca, održat će se inovativne konferencije, praktične radionice i 48-satni hackathoni koji će u kontekstu nove digitalne revolucije predstaviti već postojeća inovativna rješenja koja možemo implementirati u naš svakodnevni život, unaprijediti gradove, domove, pristup zdravlju i proizvodnji hrane, s ciljem da u tome sudjeluje čitava zajednica.

Nositelji ovog jedinstvenog događanja upravo su makeri – mladi poduzetnici, pokretači budućih start up-ova čiji će umovi biti tvornice inovativnih ideja kojima će mijenjati naš svakodnevni život, a Brave New World platforma je koja im pruža priliku za njihovu realizaciju.

– HUB385 dugoročno vidimo kao jedno od središta razvoja hrvatske tehnološke scene iz kojeg će stasati brojni projekti i inovacije koje će unaprijediti našu zajednicu. Kroz inicijativu Brave New World želimo podići tehnološke kompetencije mladih ljudi i ohrabriti ih da u međusobnoj suradnji i uz pomoć iskusnih mentora osmisle i izrade inovativna tehnološka rješenja kojima će konkurirati na globalnom tržištu, – izjavila je Ivana Šoljan ispred organizatora HUB385 na današnjem predstavljanju projekta Brave New World.

Program događanja obuhvaća tri dijela – predavanja koja se održavaju 4. lipnja, Zero-to-Hero radionice 5. lipnja, te 48-satni hackathon od 10. do 12. lipnja, s fokusom na IoT, pametne gradove, dronove, hidroponiju i robotiku.

Za govornike na konferenciji i voditelje radionica organizatori u Zagreb dovode neka od najpoznatijih svjetskih imena IoT industrije, kao i osnivače uspješnih start up-ova. Zvijezda konferencije mladi je genijalac Easton LaChappele, samouki tvorac robotičke ruke upravljane mislima.

Zero-to-Hero radionice, koje posjetitelje očekuju u nedjelju 5. lipnja, zamišljene su kao cjelodnevni događaj za makere, programere i inovatore svih dobi (4+), te sve osobe zainteresirane za tehnologiju budućnosti. Jednu od radionica vodit će i mladi maker i inovator Filip Kovačić Popov, pokretač hrvatskog start up-a Smart Lumies ili pametne kocke za djecu. Uz njegovu pomoć polaznici radionice naučit će kako funkcioniraju 3D printeri i koje mogućnosti pružaju, a svaki će sudionik otići kući s printom vlastitog 3D modela.

– Važno je mladima približiti nove tehnologije koje su nam postale dostupne i cjenovno prihvatljive. Potrebno je samo malo truda da bismo činili „velike stvari”. Svatko među nama može biti maker, u što će se uvjeriti svi koji dođu na naše radionice, – izjavio je Filip Kovačić Popov i pozvao sve zainteresirane da ne propuste ovu priliku.

Predavanja i radionice, kao i sve druge aktivnosti u sklopu Brave New Worlda potpuno su besplatne i namijenjene svima od 4 godine nadalje, no radi očekivanog velikog interesa potrebno je prijaviti se na mrežnoj stranici projekta koristeći Facebook profil ili e-mail adresu.

Tijekom cijeloga vikenda sve posjetitelje, osobito najmlađe, očekuju zanimljivi sadržaji izvan predavaona koje HUB385 priprema u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. U predvorju HUB385i okolici zgrade bit će izloženi projekti mladih makera i inovatora, a osobit će doživljaj biti najavljene utrke dronova. Cjelodnevni boravak bit će ugodniji i uz slasne zalogaje poznatih zagrebačkih bistroa.

Vrhunac događanja održavanje je 48-satnog hackathona od 10. do 12. lipnja. On će završiti odabirom šest najboljih razvojnih timova koji ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojega će uz pomoć mentora, bivših pobjednika hackathona, raditi na razvoju svojih projekata.

Razvojne timove sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj – VIPnet, HEP iRiT, a napredak timova iz tjedna u tjedan javnost će moći pratiti na odabranim kanalima. Pobjednički tim hackathona očekuje investicija u iznosu od milijuna kuna za lansiranje projekta na globalno tržište, šest mjeseci rada u co-working prostoru HUB385, pristup tech laboratoriju, oprema i vodstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka s bogatim iskustvom u pokretanju i razvijanju svjetskih projekata.

Brave New World, kojim će kulminirati obilježavanje European Makers Weeka, prvi se put održava u Zagrebu, no CityOS uspješno ga provodi u mnogim svjetskim gradovima već šestu sezonu zaredom. Putem CityOS programa dosad je gradovima domaćinima poklonjeno više od 60 uspješnih i funkcionalnih aplikacija i uređaja te je osnovano više od 15 različitih kompanija. Sljedeći je na redu – Zagreb!

Sve informacije o događaju i program zagrebačkog Brave New Worlda mogu se pronaći na službenim mrežnim stranicama. Video kojim organizatori najavljuju projekt pogledajte na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Završni party uz Calvina Harrisa

Sziget festival

FOTOGALERIJA: Sziget festival u fotkama i nekoliko riječi

Kako su protekla posljednja tri dana Szigeta, koliko je sveukupno bilo posjetitelja, kako je to sve izgledalo u fotkama...

Kaptol - razgled grada

Šetnja Kaptolom i Gornjim gradom

Razgled Zagreba povodom Međunarodnog dana vodiča

Društvo turističkih vodiča Zagreba u subotu 20. veljače organizira besplatni razgled grada. Ove godine naglasak je stavljen na tradiciju obrtništva.

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Objavljen natječaj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom

Natječaj za najam povoljnih državnih stanova u Zagrebu

Odlukom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom objavljen je natječaj za najam 14 stanova u centru Zagreba.

Let3 u Boogaloo-u

Koncert u klubu Boogaloo

Let 3 odgovoran za Veliku rock eksploziju

Ovogodišnja Velika rock eksplozija započinje 30. rujna, a zatvaraju je urnebesni brkati rockeri iz sastava Let3 6. listopada, kada će im se pridružiti Phantasmagoria i EoT.

Gospel zbor Sunce

Koncert Gospel zbora Sunce

Gospel pjesme, obrada popularne glazbe i tradicionalna zborska literatura – besplatno u Arheološkom muzeju

Na programu tradicionalnog koncerta Gospel zbora Sunce nagrađivane su izvedbe poznatih gospel pjesama te obrade popularne glazbe, kao i izvrsna višeglasja hrvatske tradicionalne zborske literature.