LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bespilotna letjelica na Savi

Iz olupine letjelice izvučena crna kutija, dio fragmenata ukazuje na eksplozivnu napravu?

Brigadir Kovačević izjavio je kako jedan dio fragmenata ukazuje na eksplozivnu napravu, no ne možemo ni u što još biti sigurni.

Brigadir Kovačević izjavio je kako jedan dio fragmenata ukazuje na eksplozivnu napravu, no ne možemo ni u što još biti sigurni.

Poslijepodne je iz olupine letjelice izvučena crna kutija. Djelomično je oštećena, ali trebali bismo dobiti podatke o letu i radu raketnog motora, izjavio je u Dnevniku HTV-a brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odjela Vojne policije GS-a OSRH.

– Pristupili smo očevidnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli operirati oko. Imali smo ometače – električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čiji su korijeni bili duboko u zemlji paralelno uz letjelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da još uvijek može biti eksplozivna naprava u trupu letjelice. Najbitnije – izvukli smo i došli do sigurnosne kutije narančaste boje, tzv. crna kutija – dio podataka će se saznati iz nje na temelju vještačenja. – rekao je. 

Upitan u kakvom je stanju crna kutija, Kovačević je rekao da postoje djelomična manja oštećenja. Crna bi kutija trebala dati podatke o letu i radu raketnog motora. Kovačević je rekao da za sada ne može reći tko je vlasnik drona, odakle je došao ili koja mu je bila misija.

Tijekom dana upotrijebljen je i georadar s pomoću kojeg je snimljena površina. Može li se na temelju tih snimaka zaključiti da u ostacima letjelice nema nekog skrivenog eksploziva ili drugih opasnih materijala?

– Današnjim razgovorom možemo pretpostavljati da se radi o eksplozivnoj napravi koju je nosila letjelica, jedan dio fragmenata ukazuje na to, ali još nismo sigurni u kojem to smjeru ide, sve ćemo to tek vidjeti. – izjavio je Kovačević te objasnio da kada je letjelica špijunske ili obavještajne namjene, eksploziv se ne koristi pa je stoga, prema svemu sudeći, letjelica bila s drugom namjenom.

Čitanjem kutije bavit će se vojni stručnjaci iz područja zrakoplovstva, a uključit će se i oni s Fakulteta strojarstva te znanstvenici, nije isključena suradnja i s partnerskim zemljama koje imaju iskustvo u tome.
FOTO: STUDENTSKI.HR