LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uhvaćeni imigranti na riječkom području

Ilegalni prelasci granice ne zaobilaze Hrvatsku

U petak navečer hrvatska granična policija uspjela je spriječiti čak 16 stranih državljana u ilegalnom prelasku granice. Uhvaćeni su na području manjeg mjesta u Primorsko- goranskoj županiji

U petak navečer hrvatska granična policija uspjela je spriječiti čak 16 stranih državljana u ilegalnom prelasku granice. Uhvaćeni su na području manjeg mjesta u Primorsko- goranskoj županiji

Problem ilegalnog prelaska granice jedan je od problema s kojima se susreću mnoge zemlje. Stanovnici zemalja „Trećeg svijeta“ u nadi za boljim životom ilegalno prelaze granice kako bi došli do svoje obećane zemlje. Ovogodišnje brojke ukazuju na smanjenje ilegalnih prelazaka granice. Ipak, to ne znači da je problem riješen, nego su imigranti vjerojatno bolje organizirani. Poznata je balkanska tranzitna ruta od Turske i Grčke, preko Makedonije i Srbije do Mađarske. Širenje popularnosti rute među imigrantima uzrokovalo je priljev stranaca u Europu. Rješenje ilegalnih prelazaka nije jednostavno, posebice zato što imigranti konstantno napreduju u pronalasku načina za prelaženje granice. Neke države smatraju da se problem može riješiti zajedničkim akcijama. One bi uključivale povećanje nacionalnih mehanizama kontrole i jačanje suradnje s drugim državama.

Da ovaj problem nije zaobišao Hrvatsku pokazuju događaji ovog vikenda. U petak navečer hrvatska granična policija uspjela je spriječiti čak 16 stranih državljana u ilegalnom prelasku granice. Uhvaćeni su na području manjeg mjesta u Primorsko- goranskoj županiji. Zatečeni imigranti su iz Alžira, Afganistana, Sirije, Maroka i Albanije. U subotu su uhvaćena tri Sirijca i to na željezničkom graničnom prijelazu Špajane.

Imigranti su počinili prekršaje iz Zakona o strancima te u određenom vremenskom roku moraju napustiti Republiku Hrvatsku.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS