LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ornitološka zajednica

Glasajte za svog favorita u izboru za Pticu godine 2024.!

Među nominiranima za ovu vrijednu titulu, nalaze se suri orao, gačac i bijela roda – za svog favorita glasajte do 22. studenog.

Među nominiranima za ovu vrijednu titulu, nalaze se suri orao, gačac i bijela roda – za svog favorita glasajte do 22. studenog.

Ako već postoje raznorazni izbori za Miss, za najbolje filmove, glumce i slično, zašto ne bi postojao izbor za Pticu godine? Ornitološka zajednica prepoznala je priliku i nominirala surog orla, gačaca i bijelu rodu za Pticu godine 2024., uz inicijativu udruge Biom iz Zagreba i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka, piše Hina. 
 

„Sudjelovanje u izboru otvoreno je javnosti i zahvaljujući tome svi kojima je stalo do dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj imaju priliku dati svoj glas za Pticu godine 2024. Izbor se odvija putem web stranice Bioma i otvoren je do 22. studenoga“, stoji u priopćenju, prema Hini.

 

VEZANO: Ova životinjska vrsta približava se izumiranju: hitno potrebna intervencija



Ipak, prije no što dodijelite svoj glas, upoznajte favorite.
 

Suri orao


FOTO: Suri orao, Pixabay
 
On je istinski simbol divljine kojeg možete pronaći na čak četiri kontinenta – Africi, Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Njegova odlika je ona vrhunskog grabežljivca s teritorijem većim od 10 kilometara četvornih.
 

VEZANO: Bama rush: Izbor ljepote ili upis na studij?



Unatoč njegovim vrsnim obilježjima, prijeti mu krivolov, trovanje olovom zbog korištenja olovne municije u lovu i drugih oblika trovanja, ali i gubitak staništa jer on najviše lovi na otvorenim površinama bez šuma.
 

Gačac


FOTO: Gačac, Pixabay
 
Njegov prepoznatljiv outfit je posve crne boje s ljubičasto-plavim odsjajem te ušiljenim, sivim kljunom. Dolazi iz porodice vrana i zna biti poprilično glasan, ali izuzetno je inteligentan – njihova zajednica ima složene društvene odnose, uz što prenosi svoje znanje na pomladak.  Ipak, unatoč svojoj ljepoti i inteligenciji, izuzetno je plah i pripada gotovo ugroženoj vrsti...
 

Bijela roda


FOTO: Bijele rode, Pixabay
 
Jedna od naših najpoznatijih ptica, ističe se jedinstvenom veličinom i izgledom. Prepoznatljiva je i po gnijezdima koja radi na krovištima i električnim stupovima u naseljima. Prije 10 godina u Hrvatskoj je gnijezdio 1.741 par bijelih roda te se njihova gnijezdeća populacija svrstava u stabilnu. Rode u Hrvatskoj najčešće možete vidjeti u sjevernim, nizinskim dijelovima.
FOTO: PIXABAY, UNSPLASH, ILUSTRACIJA