LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje

Dajte svoj doprinos stvaranju Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Svjetski savez mladih Hrvatska, u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici platforme Suprotiva, pokrenuo je online istraživanje čiji će se rezultati uključiti u smjernice za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj. Na taj način potiče se mlade da preuzmu odgovornost za svoju budućnost i utječu na promjene potrebne za poboljšanje njihova statusa.

Ovo istraživanje, koje je otvoreno do 17. svibnja, obuhvatit će oko 1000 mladih u dobi od 18 do 35 godina. Uključuje teme informiranosti mladih o poticajima, mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, korištenja navedenih u ruralnim i gradskim sredinama te njihovu provedbu i efikasnost na lokalnoj razini kao i poznavanje pojma društvenog poduzetništva.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u Europskoj uniji, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15–24 godine iznosi 24,5% te da se ona nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine tako je pala tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6 u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU-a.

– Nedostatak aktivnosti kroz koje mladi mogu usvojiti vještine i znanja o aktivnom sudjelovanju u političkom i gospodarskom životu lokalnih zajednica u RH, nedostatak međusobnog povezivanja mladih i donositelja odluka s ciljem stvaranja novih mjera i politika koje će pridonijeti povećanju zaposlenosti mladih – samo su neki od problema koje smo prepoznali i s ciljem rješavanja tih tema oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je Jelena Slavić Miljenović, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Konferencijama, panel-diskusijama i drugim edukativnim aktivnostima projekta Kompas članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska i partnera osposobit će i osnažiti mlade iz 7 županija, sudionike aktivnosti, kako bi mogli izraditi preporuke za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te zagovarati njezino donošenje koje uključuje nove mjere i poticaje kod relevantnih predstavnika lokalne i nacionalne vlasti.

Ispunite i vi online upitnik i dajte svoj doprinos novim smjernicama za Strategiju samozapošljavanja i zapošljavanja mladih.

FOTO: PIXABAY