Istraživanje

Dajte svoj doprinos stvaranju Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih

Laptop, posao, rad

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Svjetski savez mladih Hrvatska, u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici platforme Suprotiva, pokrenuo je online istraživanje čiji će se rezultati uključiti u smjernice za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj. Na taj način potiče se mlade da preuzmu odgovornost za svoju budućnost i utječu na promjene potrebne za poboljšanje njihova statusa.

Ovo istraživanje, koje je otvoreno do 17. svibnja, obuhvatit će oko 1000 mladih u dobi od 18 do 35 godina. Uključuje teme informiranosti mladih o poticajima, mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, korištenja navedenih u ruralnim i gradskim sredinama te njihovu provedbu i efikasnost na lokalnoj razini kao i poznavanje pojma društvenog poduzetništva.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u Europskoj uniji, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15–24 godine iznosi 24,5% te da se ona nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine tako je pala tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6 u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU-a.

– Nedostatak aktivnosti kroz koje mladi mogu usvojiti vještine i znanja o aktivnom sudjelovanju u političkom i gospodarskom životu lokalnih zajednica u RH, nedostatak međusobnog povezivanja mladih i donositelja odluka s ciljem stvaranja novih mjera i politika koje će pridonijeti povećanju zaposlenosti mladih – samo su neki od problema koje smo prepoznali i s ciljem rješavanja tih tema oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je Jelena Slavić Miljenović, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Konferencijama, panel-diskusijama i drugim edukativnim aktivnostima projekta Kompas članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska i partnera osposobit će i osnažiti mlade iz 7 županija, sudionike aktivnosti, kako bi mogli izraditi preporuke za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te zagovarati njezino donošenje koje uključuje nove mjere i poticaje kod relevantnih predstavnika lokalne i nacionalne vlasti.

Ispunite i vi online upitnik i dajte svoj doprinos novim smjernicama za Strategiju samozapošljavanja i zapošljavanja mladih.

Komentari na članak

Vezani članci

Švicarska

UN-ovo globalno izvješće o sreći

Upoznajte najsretnije zemlje na svijetu

O kojim čimbenicima ovisi sreća stanovnika neke zemlje?

Isto

Važnost znanosti i istraživanja

Programu Europske noći istraživača pridružila su se i hrvatska sveučilišta

Ovogodišnja je Europska noć istraživača namijenjena poticanju znanosti, a održat će se 28. rujna u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. Program će obuhvatiti razne eksperimente, nagradne igre, glazbene nastupe i aktivnosti u kojima će svatko moći pronaći nešto za sebe.

DATACROSS

Predstavljanje projekta na FER-u

DATACROSS otvara radna mjesta za više od 40 novih istraživača

– Ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj među najnižima su u EU, više su nego dvostruko manja od prosjeka EU pa je u tom kontekstu značaj projekta DATACROSS posebno velik. – istaknuo je dekan FER-a.

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Rezultati istraživanja Eurobarometra

Zagrepčani među najzadovoljnijim europskim građanima

Prema istraživanju, koje svake tri godine provodi Eurobarometar, stanovnici Zagreba među najzadovoljnijim su stanovnicima europskih gradova. Također, Zagreb je prvi na listi percepcije uspješnosti integracije stranaca u društvo.

spavanje

Znanstveno istraživanje

DNA određuje jeste li ranoranioci ili „noćne ptice“

Pripadate li jutarnjem ili noćnom tipu ovisi o vašoj genskoj predispoziciji.