Istraživanje

Dajte svoj doprinos stvaranju Strategije o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih

Laptop, posao, rad

– Oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Svjetski savez mladih Hrvatska, u sklopu projekta Kompas – usmjeri budućnost u svojoj zajednici platforme Suprotiva, pokrenuo je online istraživanje čiji će se rezultati uključiti u smjernice za novu Strategiju o samozapošljavanju i zapošljavanju mladih s ciljem poboljšanja uvjeta i procesa zapošljavanja u Hrvatskoj. Na taj način potiče se mlade da preuzmu odgovornost za svoju budućnost i utječu na promjene potrebne za poboljšanje njihova statusa.

Ovo istraživanje, koje je otvoreno do 17. svibnja, obuhvatit će oko 1000 mladih u dobi od 18 do 35 godina. Uključuje teme informiranosti mladih o poticajima, mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje, korištenja navedenih u ruralnim i gradskim sredinama te njihovu provedbu i efikasnost na lokalnoj razini kao i poznavanje pojma društvenog poduzetništva.

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u Europskoj uniji, a podaci Eurostata iz siječnja 2018. pokazuju da nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u dobi 15–24 godine iznosi 24,5% te da se ona nalazi pri vrhu ljestvice po nezaposlenosti mladih. Zapošljavanje je jedno od ključnih područja koje mladi smatraju važnim za svoju budućnost, a podaci Eurostata pokazali su da stručno osposobljavanje i ostale mjere zapošljavanja ne daju očekivani ishod. Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine tako je pala tek s 45,5% u 2014. godini na 44,6 u 2015, s time da je Hrvatska u posljednje tri godine izgubila velik broj stanovnika, osobito mladih koji su za boljom budućnosti iselili u druge zemlje EU-a.

– Nedostatak aktivnosti kroz koje mladi mogu usvojiti vještine i znanja o aktivnom sudjelovanju u političkom i gospodarskom životu lokalnih zajednica u RH, nedostatak međusobnog povezivanja mladih i donositelja odluka s ciljem stvaranja novih mjera i politika koje će pridonijeti povećanju zaposlenosti mladih – samo su neki od problema koje smo prepoznali i s ciljem rješavanja tih tema oblikovali smo aktivnosti gdje ćemo zajedno sa sudionicima osmisliti preporuke koje će doprinijeti razvoju Strategije o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te omogućiti mladima da se njihov glas, kreativnost i stav o pitanju mjera i politika o zapošljavanju čuje. – rekla je Jelena Slavić Miljenović, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatske.

Konferencijama, panel-diskusijama i drugim edukativnim aktivnostima projekta Kompas članovi Svjetskog saveza mladih Hrvatska i partnera osposobit će i osnažiti mlade iz 7 županija, sudionike aktivnosti, kako bi mogli izraditi preporuke za Strategiju o zapošljavanju i samozapošljavanju mladih te zagovarati njezino donošenje koje uključuje nove mjere i poticaje kod relevantnih predstavnika lokalne i nacionalne vlasti.

Ispunite i vi online upitnik i dajte svoj doprinos novim smjernicama za Strategiju samozapošljavanja i zapošljavanja mladih.

Komentari na članak

Vezani članci

Restoran

Američko istraživanje pokazalo

Istraživanje: Gdje sjede mršavi ljudi u restoranima?

Istraživanje je pokazalo da različiti faktori odlučuju o tome gdje će sjediti osobe koje se hrane zdravije, a gdje osobe koje preferiraju brzu hranu.

youth unemployment

Hrvatska na visokom 9. mjestu

Grčka predvodi listu zemalja s najvećim rizikom nezaposlenosti mladih

Business Insider objavio je listu zemalja gdje su mladi u najvećem riziku od moguće nezaposlenosti. Popis zemalja rangirali su uzevši u obzir ekonomske i geopolitičke razloge koji su vodili do takvog stanja u pojedinoj zemlji.

https://pixabay.com/en/macbook-notebook-apple-device-407126/

EU Kids Online 2020

Dvije trećine djece vidjelo seksualne fotografije na internetu!

Europsko istraživanje mapiralo je iskustva djece koja uključuju elektroničko nasilje, gledanje štetnog sadržaja na internetu, zloupotrebu podataka, pretjeranu upotrebu interneta, seksting i upoznavanje nepoznatih osoba na internetu.

Auto u snijegu

Snijeg opet iznenadio

Studentske reakcije na snježno nevrijeme

Zanimljivo terensko istraživanje proveo je naš stručni istraživački tim, koji je marljivo prikupio podatke o mišljenjima studenata o snijegu koji nas je i ove godine uhvatio nespremne. 

Studenti

SIK-ov okrugli stol

Mladi s bogatim iskustvom progovaraju o značaju i izazovima volontiranja

Adela Juhas, Ivan Bota, Nediljko Jerković i Robi Špoljarić mlade su osobe s bogatim volonterskim iskustvom koje će o volontiranju kao putu do željenog posla progovoriti na SIK-ovom okruglom stolu 9. srpnja.