Tabu stare medicine

Žene će prije prihvatiti problem s mentalnim zdravljem od muškaraca

depresija

U Hrvatskoj i inozemstvu još se uvijek problemi s mentalnim zdravljem ne smatraju bolešću. Takvi su problemi veći kod muškaraca koje se često od malih nogu uči da ne pokazuju emocije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira zdravlje kao psihičko, tjelesno i socijalno blagostanje, a ne samo kao odsustvo bolesti i slabosti. Psihičkim se zdravljem kod osobe smatra uravnoteženost, posjedovanje vlastitog mjesta i uloge u svojoj okolini i djelovanje osobe u skladu sa svojim mogućnostima, a ne samo odsustvo psihičkih poremećaja.

Nedavno se na naslovnicama svjetskih novina pojavljivala vijest o princu Harryju koji je priznao da je išao u savjetovalište kako bi se bolje nosio s majčinom smrću. Na području Velike Britanije u zadnje se vrijeme drastično povećao broj samoubojstava muškaraca ispod 45 godina. Zabrinjavajuće je što je broj žena koje traže pomoć i dalje veći od broja muškaraca.

Postoji više mogućih razloga za takvo ponašanje, pa se možemo pitati je li pritisak društva na muškarce koji priznaju probleme s emocijama veći zbog stereotipa ili su mentalni problemi statistički manji kod žena. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da mladi u dobi od 16 do 24 godine sve više traže pomoć psihologa i psihijatara. Postotak onih kojima je dijagnosticirana depresija ili anksioznost u samo četiri godine povećao se s 18 na 21 posto.

U periodu od 2014. do 2015. jedna od četiri mlade žene priznaje probleme s mentalnim zdravljem, dok je jedan od šest muškaraca učinio isto. Što se tiče zadovoljstva seksualnim životom, omjer žena i muškaraca gotovo se izjednačio, dok su žene prije bile nezadovoljnije. Također je zabrinjavajuć podatak da se broj mladih koji žive u kućanstvima u riziku od siromaštva povećao s 19 na poražavajućih 25 posto.

Ako mislite da imate kakav problem s mentalnim zdravljem, obratite se stručnjaku koji će vam zasigurno pomoći i olakšati vam život.

Komentari na članak

Vezani članci

Up T-shirt

Stiglo rješenje za pogrbljena leđa!

Majica koja popravlja držanje

Francuska tvrtka Up Couture na tržište je izbacila Up T-shirt - majicu koja ispravlja pogrbljeno držanje.

voće

Zdrava prehrana

Voće koje čuva vaše zdravlje, ali i pomaže pri mršavljenju

Donosimo vam popis voća koje može pomoći u procesu mršavljenja.

Studenti uživaju

Među prvih 10 samo američka i britanska sveučilišta

Sveučilišta s najboljom reputacijom na svijetu

Britanski Times Higher Education (THE) objavio je popis 100 sveučilišta s najboljom reputacijom na svijetu. U prvih 10 nalazi se čak osam američkih i dva britanska sveučilišta, dok se u 20 sveučilišta nalaze samo tri sveučilišta koja se ne nalaze u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

https://pixabay.com/en/work-stressed-accounts-2005640/

Briga o sebi

Kako se suočiti sa stresom kada ste zatrpani obvezama

Kada pokušavate biti odličan student, napredovati u poslu i upravljati odnosima – život može postati stresan. Ako se borite sa seminarima na faksu ili ste zatrpani na poslu te imate velika očekivanja, sve navedeno može vam ostaviti tonu stresa za kraj dana.

Ocean

Tajne oceana

Prvi put nakon sto godina u morskim dubinama viđeno neobično, bizarno biće

Prozirno biće u obliku punoglavca, okruženo „kućicom“ od proteina i celuloze.