Tabu stare medicine

Žene će prije prihvatiti problem s mentalnim zdravljem od muškaraca

depresija

U Hrvatskoj i inozemstvu još se uvijek problemi s mentalnim zdravljem ne smatraju bolešću. Takvi su problemi veći kod muškaraca koje se često od malih nogu uči da ne pokazuju emocije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira zdravlje kao psihičko, tjelesno i socijalno blagostanje, a ne samo kao odsustvo bolesti i slabosti. Psihičkim se zdravljem kod osobe smatra uravnoteženost, posjedovanje vlastitog mjesta i uloge u svojoj okolini i djelovanje osobe u skladu sa svojim mogućnostima, a ne samo odsustvo psihičkih poremećaja.

Nedavno se na naslovnicama svjetskih novina pojavljivala vijest o princu Harryju koji je priznao da je išao u savjetovalište kako bi se bolje nosio s majčinom smrću. Na području Velike Britanije u zadnje se vrijeme drastično povećao broj samoubojstava muškaraca ispod 45 godina. Zabrinjavajuće je što je broj žena koje traže pomoć i dalje veći od broja muškaraca.

Postoji više mogućih razloga za takvo ponašanje, pa se možemo pitati je li pritisak društva na muškarce koji priznaju probleme s emocijama veći zbog stereotipa ili su mentalni problemi statistički manji kod žena. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da mladi u dobi od 16 do 24 godine sve više traže pomoć psihologa i psihijatara. Postotak onih kojima je dijagnosticirana depresija ili anksioznost u samo četiri godine povećao se s 18 na 21 posto.

U periodu od 2014. do 2015. jedna od četiri mlade žene priznaje probleme s mentalnim zdravljem, dok je jedan od šest muškaraca učinio isto. Što se tiče zadovoljstva seksualnim životom, omjer žena i muškaraca gotovo se izjednačio, dok su žene prije bile nezadovoljnije. Također je zabrinjavajuć podatak da se broj mladih koji žive u kućanstvima u riziku od siromaštva povećao s 19 na poražavajućih 25 posto.

Ako mislite da imate kakav problem s mentalnim zdravljem, obratite se stručnjaku koji će vam zasigurno pomoći i olakšati vam život.

Komentari na članak

Vezani članci

Detoksikacija

Poboljšajte svoje zdravlje

Detoksikacija organizma nakon brutalnog vikenda

Nakon što ste za vikend popili prevelike količine alkohola i pojeli sve ono što se nalazi na listi nezdrave hrane, pravo je vrijeme za malo čišćenja organizma.

Vježbe disanja i vođena meditacija

Pronađi svoj unutarni Tai Chi

Besplatne vježbe disanja („pranayame”) i vođena meditacija svaki utorak tijekom cijele godine

Shakti centar poziva vas u svoje odaje na besplatan sat vježbi disanja („pranayame”) i vođenu meditaciju svakog utorka tijekom cijele godine, s početkom u 19:30.

rakija

Utjehe nema u vodi

Gubiš vid? Stavi malo rakije na to jer je zdrava!

Osim što je moćna kad je o opijanju riječ, rakija je moćna i u uništavanju bakterija i virusa te je korisna u prevenciji mnogih oboljenja. Umjerena konzumacija može uvelike pridonijeti zdravlju našeg organizma.

https://pixabay.com/en/breakfast-food-eating-meal-morning-690128/

Uravnotežena prehrana

FOTO: 7 ideja za brze i zdrave obroke za svaki dan u tjednu

Studenti teško pronalaze malo vremena kako bi nešto sami skuhali. Lakše je kupiti gotov proizvod koji možda nije uvijek najzdravija opcija. No postoje brzi i zdravi obroci koje je lako skuhati u vlastitom domu, poput rižota s gljivama ili ribe s povrćem.

"162 stube"

Promicanje zdravlja

„162 stube” – 11. izdanje izazovne utrke namijenjene studentima

U stazu koja povezuje Medicinski fakultet i Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar” uključene su 162 stube, a predstavljaju izazov koji će savladati svi zainteresirani studenti s Medicinskog i drugih zagrebačkih fakulteta.