Međunarodna konferencija

Umjetnost kao terapija za mentalno zdravlje u zajednici

S druge strane ogledala

Na međunarodnoj konferenciji o mentalnom zdravlju koristit će se umjetničke metode Kazališta potlačenih kao način rehabilitacije zajednice.

Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju u zajednici Client in the centre održat će se u Hotelu Westin u Zagrebu, u četvrtak i petak, 9. i 10. ožujka. Predavanja i radionice će voditi velik broj domaćih i stranih stručnjaka po profesiji i iskustvu. Među njima će se naći i predstavnici Udruge Ludruga te zagrebačkog Centra za kulturu Trešnjevka, koji otvaraju konferenciju predstavom kojom predstavljaju popularnu metodu psihodrame Forum teatra.

Umjetničko-dramska radionica i njezina prezentacija u formi predstave S druge strane ogledala inkluzivni i kreativni je alat koji kroz sistem kazališnih vježbi, igara i tehnike teži unaprijediti kvalitetu života osoba sa psihosocijalnim izazovima. Osnova su kratke forum-scene koje prikazuju probleme vezane uz te osobe i njihovu zajednicu. Ne traži se idealno rješenje, već je cilj istražiti što više mogućnosti. Nakon što se ljudi pokušaju poigrati s raznim rješenjima, moguće je da će im to biti poticaj za djelovanje u stvarnom životu, kada se suoče s istim problemom koji su imali u kazališnoj forum-sceni. Smještajući se u različite situacije, pojedinci uz kreativni integrativni pristup tragaju za vlastitim identitetom.

Forum kazalište je jedna od metoda unutar tzv. Kazališta potlačenih, razvijenog 1970-ih u Peruu, koje do danas koristi preko 100 zemalja svijeta. Iako je u svijetu prepoznat kao metoda koja donosi konkretne pozitivne rezultate, u Hrvatskoj se tek mali broj aktera aktivno bavi istraživanjem i promicanjem ovog umjetničko-terapijskog modela. On je istovremeno poučan i zabavan jer nema redatelja, a sudionici sami kreiraju tijek predstave. Granica između publike i glumaca se gubi te svi zajedno nalaze rješenja za problem određene zajednice. Stoga se ova metoda koristi u školama te u sredinama sa specifičnim grupacijama npr. ovisnicima, zlostavljanim ženama, zatvorenicima, invalidima, djecom s poteškoćama u školi i mnogim drugim čiji problemi rezultiraju raznim oblicima psihičkih poteškoća ili oboljenja.

Udruga Ludruga i Centar za kulturu Trešnjevka niz su godina primjer kvalitetne međusektorske suradnje i holističkoga pristupa čovjeku. Uvidjeli su na vlastitim projektima da je uvođenje izvođačkih umjetnosti kao sredstva inkluzije, forme za komunikaciju i medija za postavljanje važnih društvenih pitanja za sudionike i publiku idealan model ne samo za terapiju osobama sa psihosocijalnim izazovima i njihovim obiteljima, nego i za otvaranje šire zajednice prema njima te destigmatizaciju ovih marginaliziranih skupina.

Sudjelovanjem na konferenciji, u organizaciji Ministarstva Zdravlja RH u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i nizozemskim Trimbos institutom u ime Ministarstva zdravlja, socijalne skrbi i sporta Kraljevine Nizozemske, ovakav je oblik suradnje dobio i formalnu potvrdu te priznanje, kao i priliku za uvođenje ovakvih i sličnih metoda u javne strategije.

Više informacija, uključujući program i upute o registraciji za konferenciju, pronađite na službenoj internetskoj stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Saša Živković i Dejan Miljenković

Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Digitalna karijera u Zg, predavači

Završena #DigitalnaKarijera

„Izađite iz svoje komforne zone, budite uporni i ostvarite svoje digitalne karijere!”

Konferencijom u Zagrebu #DigitalnaKarijera powered by bonbon završila je ovogodišnju turneju Hrvatskom, ali i najavila svoj povratak u 2018. godini. Donosimo vam kratki rezime posljednjeg susreta.

SCool Fest

Edukacijski dio SCool Festa

SD Cvjetno naselje u svibnju postaje obrazovna meka za studente

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu najavljuje trodnevni „festival znanja” u Studentskom domu Cvjetno naselje, koji postaje edukacijsko naselje u sklopu najvećeg studentskog događanja u centru Zagreba – SCool Festa.

depresija

Tabu stare medicine

Žene će prije prihvatiti problem s mentalnim zdravljem od muškaraca

U Hrvatskoj i inozemstvu još se uvijek problemi s mentalnim zdravljem ne smatraju bolešću. Takvi su problemi veći kod muškaraca koje se često od malih nogu uči da ne pokazuju emocije.

novac 1

Konferencija Financijskog kluba

Na EFZG-u pruža se uvid u kriminal sfere digitalnog novca

Kako bi ukazao na trenutne trendove u svijetu financija, Financijski klub pripremio je konferenciju posvećenu kriptovalutama. Gosti ove studentske udruge dat će uvid u kriminal koji se odvija u sferi digitalnog novca.