Prva testiranja odrađena na 16 majmuna

Revolucija na polju vazektomije

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

Za sve one koji ne žele imati svoje potomke, a vazektomija im je nešto što ne bi hjeli napraviti, znanost je otkrila nove načine kako da ne dođe do neželjene trudnoće.

Za sve muške studente koji žude za vazektomijom napokon je pronađen lakši način kako se riješiti potomaka ili, pak, kako izbjeći test očinstva nakon pijane noći u Roku. Možda ipak nećete morati zapjevati onu Sinanovu Dođe mi da plačem kao dijete jer, eto, spletom okolnosti nećete ni imati priliku čuti dječji plač koji bi potom oponašali. 

Prvi pali borci u borbi za ovu revoluciju bili su muški primjerci majmuna Makakija. Naime, Kalifornijski centar za istraživanje primata, na čelu s voditeljicom programa Catherine VandeVoort testirao je nehormonalnu inekciju polymer gela ubrizganu u majmunske testise. U eksperimentu je sudjelovalo 16 odraslih Makakija koji su, unatoč regularnom sudjelovanju u parenju sa ženkama, bili u nemogućnosti da ih oplode.

Inače, majmuni su se nakon ubrizgavanja oporavljali oko tjedan dana te potom bili pušteni nazad među ostatak populacije.Odabrani primjerci već su imali potomke u prošlosti, a u periodima parenja između rujna i svibnja šanse za trudnoću narastu i do oko 80 posto. Svi primjerci Makakija koji su bili podvrgnuti eksperimentu parili su se redovno u periodu od dvije godine Kasnije je dokazano da je učinkovitost gela 100 posto.

FOTO: Pixabay

Neki su primjerci iskusili blage simptome, kao što su spermatozoidni ugrušci oko mjesta ubrizgavanja ili pak curenje gela iz testisa kod drugog. Jedan od majmuna u bitci s drugim mužjakom ostao je kastriran te se njegovi rezultati nisu ubrajali u eksperiment.

– Važno je da smo dokazali kako je ubrizgavanje Vasalgela sigurno i u budućnosti bi moglo zamijeniti neugodne komplikacije koje mogu nastati prilikom vazektomije – istaknula je voditeljica programa Catherine VandeVoort.

Navodi i kako bi postupak trebalo biti moguće poništiti, a pomoglo bi njihovim partnericama da oporave organizam od učestale uporabe kontracepcijskih pilula. Problem za znanstvenike predstavlja to što je jedina kontracepcijska zaštita raspoloživa muškarcima – kondom. Tako je vazektomija jedino što im preostaje, a učinke je operacije često teško popraviti ako se osoba nakon nekoga vremena predomisli u vezi svoje odluke. Hormonalne terapije, za razliku od Vasalgela, često ubijaju i do 96% spermija te tako ostavljaju muškarce bez povratne karte. Uz to, u obzir treba uzeti i činjenicu da znanstvenici spominju blage nuspojave kod svih podvrgnutih hormonalnoj terapiji.

Kako bi ohrabrili muškarce diljem svijeta da poduzmu korake sterilizacije, objavljeno je istraživanje na muškarcima iz Europe, Amerike i Azije. Od 9 000 ispitanika preko 55 posto reklo je da bi spremno ili čak vrlo rado prihvatilo hormonalnu terapiju ili vazektomiju. Istraživanje je objavljeno u 2005. godini. Također, navode da je oko 40 posto trudnoća u cijelome svijetu neplanirano. 

Zanstvenici uvjeravaju da su na dobrom putu, ali još poneki eksperimenti moraju biti odrađeni kako bi se utvrdilo mogu li povratiti proces u eksperimentalnim majmunima. Odnosno, mogu li isti primjerci ponovno postati plodni. U susret prvim pozitivnim rezultatima, znanstvenici iz Berkeley fundacije počinju eksperimente na ljudima.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentski život

Dva različita problema s jednako ozbiljnim posljedicama

Prekrastinacija – ponašanje suprotno prokrastinaciji

Prokrastinacija je dobro poznat bihevioralni problem s kojim smo se svi susreli barem jednom u životu. No, ponašanje suprotno prokrastinaciji, koje su znanstvenici nazvali prekrastinacija, može biti jednako ozbiljan problem.

Lojha

Mladi znanstvenik

Lujendra Ojha: Student koji je otkrio vodu na Marsu

Lujendra tvrdi da se sve dogodilo slučajno. Pruge koje je vidio slijevale su se niz kanjone i zidiće kratera za vrijeme ljeta na Marsu.

Elektrijada 2017.

Studentsko natjecanje

FER-ovci osvojili drugo mjesto na Elektrijadi 2017.

U konkurenciji preko 1800 studenata s 23 različita fakulteta ponovno je potvrđena dominacija FER-a u sportu. U ukupnom plasmanu, zagrebački studenti zauzeli su drugo mjesto.

naslovna

„Večer kemije“ u Rijeci

Zaljubljenici u kemiju mogu uživati u interaktivnom predavanju i pokusima

U opuštenoj atmosferi riječkoga kafića imate priliku poslušati interaktivno predavanje kemičara Tomislava Portade i saznati nešto više o svijetu kemije i kemijskog inženjerstva.

Nobelova nagrada - medalja za mir

Na današnji dan

114 godina najprestižnije svjetske nagrade

573 nagrade, 900 laureata u dobi od 17 do 90 godina. Naravno, riječ je o Nobelovoj nagradi koja se dodjeljuje uvijek na isti datum - 10. prosinac.