Držite alergije pod kontrolom

Praktični savjeti za ublažavanje alergijskih tegoba

Kihanje

Ublažite simptome alergije u nekoliko jednostavnih koraka i nastavite bezbrižno uživati u toplim, proljetnim danima.

Proljeće je zasigurno omiljeno godišnje doba svima koji pate od alergija. Ako ste i vi u toj skupini, znate koliko boravak u prirodi može biti naporan. Dok drugi veselo skakuću poljima cvijeća, vi se borite s curenjem nosa, kihanjem i suznim očima. Na svijet gledate kroz koprenu suza, a maramice su vam postali stalni suputnici.

Iako se proljeće približava kraju, ne prestaju opasnosti za alergičare. Pelud se još uvijek osjeća u zraku. Da ne spominjemo da je jedan od najvećih uzročnika alergije, prašina, uvijek prisutna, bez obzira na godišnje doba. No, ne brinite, uskačemo vam u pomoć i donosimo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih ćete smanjiti simptome alergije i spriječiti ih da u potpunosti preuzmu kontrolu nad vašim životom.

Očistite sobu

Ako ste alergični na prašinu, ne moramo vam govoriti da redovito čistite sobu. Usisavač neka vam postane najbolji prijatelj za rješavanje prašine. Njime temeljito očistite sobu, posebno one zakutke koje već mjesecima niste taknuli. Nakon usisavanja svakako obrišite namještaj i pod vlažnom krpom.

Ako se u vašoj sobi još uvijek kriju zalutali plišani medvjedići iz djetinjstva, nemojte ih zaboraviti barem jednom mjesečno baciti na pranje jer su upravo oni legla prašine i grinja.

Posebnu pozornost obratite na madrac, posteljinu i jastuke. Podignite madrac i prozračite ga. U posteljini se kriju grinje koje grizu našu kožu uzrokujući crvenilo i svrbež, stoga ju je potrebno mijenjati svaka dva tjedna. Kada je sunčano i toplo vrijeme, jastuke stavite na prozor kako bi toplina uništila male napasnike.

FOTO: Flickr/José Manuel Ríos Valiente

Očistite kupaonicu

Veliki problem može predstavljati vlaga i plijesan koja se nakuplja na vlažnim mjestima. Mokri ručnici su izvrstan dom bakterijama, stoga ih morate redovito sušiti. Plijesan se često javlja iza umivaonika, na prljavom tušu ili popucalim pločicama u kadi, stoga dobro pregledajte ta mjesta i očistite ih. Pripazite da budu suha i čista jer ćete tako spriječiti širenje plijesni.

Riješite se tepiha i zavjesa

Tepisi i zavjese posebno privlače pelud i u njima se nakuplja prašina, stoga je dobro da ih redovito čistite, usisavate i perete. Imajte na umu da svaki put kada stanete na tepih otpuštate alergene u zrak. U ovo toplo vrijeme, tepisi vam nisu potrebni, stoga ih možete jednostavno izbaciti. Ako ipak ne možete bez njih, stavite neki maleni koji je lakše čistiti.

Čistite tenisice

Tenisice i cipele su često najveći i glavni uzročnik problema. Svaki put kad ulazite tenisicama u sobu, na njima nosite pelud i ostale alergene, stoga ih obavezno na ulazu zamijenite kućnim papučama. Također, ispred vrata obavezno stavite otirač i uvijek imajte dodate papuče za goste. Tako ćete alergene ostaviti na ulazu. Ne zaboravite nakon duljeg nošenja oprati tenisice.

Perite kosu svaku večer

Prije odlaska u krevet obavezno operite kosu. Kosa djeluje kao velika mreža u kojoj se skupljaju alergeni, posebice pelud. Dobro ju je oprati i tuširati se kada se vratite u stan nakon duljeg boravka na otvorenom.

Opustite se

Imate još jedan razlog da odvojite malo vremena za sebe. Naime, postoji veza između stresa i alergije. Kada smo pod stresom, tijelo otpušta kortizol koji stvara jaču alergijsku reakciju, stoga uronite u toplu kupku, pročitajte knjigu ili odspavajte. Učinite sve da se barem na trenutak opustite.

FOTO: Flickr/Heather Kaweck

Poduzmite preventivne mjere prije izlaska

Kada izlazite, nosite naočale i stavite šešir ili maramu i tako se zaštitite. Imajte kod sebe kapi za oči. Kada su vam oči crvene i svrbe vas, kapi će isprati pelud i zaustaviti crvenilo. Ako imate jake alergije, ne zaboravite na lijekove koje uvijek nosite u torbici ili ruksaku.

Vjerujemo da će se uz ove savjete povećati vaši izgledi u borbi s alergijama. Prihvatite naše preporuke i ne dopustite da vas alergijske tegobe spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i uživanju u toplim, proljetnim danima.

Komentari na članak

Vezani članci

10 stvari koj trebaš znati prije nego napuniš četvrt stoljeća

Rođendanska kolumna

10 stvari koje trebaš znati prije nego napuniš četvrt stoljeća

Napuniti 25 nije isto kao i napuniti 18, ne otvaraju ti se neka magična vrata u svijet odraslih, ne postaješ glavni u društvu jer možeš kupiti Ribar i pljuge kod tete na kiosku i ostati vani do kad hoćeš jer sve to radiš već godinama.

Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek

Besplatne ulaznce za sportske aktivnosti

Sveučilište u Osijeku osiguralo studentima aktivnu veljaču

Ured za sport Sveučilišta Josipa J. Strossmayera u Osijeku u veljači je osigurao studentima besplatne ulaznice za različite sportske aktivnosti, uključujući klizanje, plivanje i ples.

šetanje; izvor: https://unsplash.com/photos/iABe6FVJ3hU

Briga o tijelu

19 zdravih navika za kvalitetniji život

Šetnja, osmijeh, opuštanje samo su neke od navika koje će doprinijeti kvaliteti vašeg života. Još ih je mnoštvo.

MOZAK

Zdrava hrana

Namirnice kojima ćete poboljšati zdravlje svoga mozga

Sasvim jednostavne, ali svojim djelovanjem izvanredne namirnice održavaju mozak zdravim, čime i tijelo i duh dugoročno profitiraju, te doprinose kvaliteti života.

ljutnja

Ljudska psihologija

Kako na miran i staložen način riješiti svaki konflikt

Konflikti su neizbježan dio svakodnevnog života, a za njihovo uspješno rješavanje iznimno je važno znati identificirati četiri tipa ljutnje: bihevioralnu, verbalnu, asertivnu ljutnju te pasivnu agresiju.