Držite alergije pod kontrolom

Praktični savjeti za ublažavanje alergijskih tegoba

Kihanje

Ublažite simptome alergije u nekoliko jednostavnih koraka i nastavite bezbrižno uživati u toplim, proljetnim danima.

Proljeće je zasigurno omiljeno godišnje doba svima koji pate od alergija. Ako ste i vi u toj skupini, znate koliko boravak u prirodi može biti naporan. Dok drugi veselo skakuću poljima cvijeća, vi se borite s curenjem nosa, kihanjem i suznim očima. Na svijet gledate kroz koprenu suza, a maramice su vam postali stalni suputnici.

Iako se proljeće približava kraju, ne prestaju opasnosti za alergičare. Pelud se još uvijek osjeća u zraku. Da ne spominjemo da je jedan od najvećih uzročnika alergije, prašina, uvijek prisutna, bez obzira na godišnje doba. No, ne brinite, uskačemo vam u pomoć i donosimo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih ćete smanjiti simptome alergije i spriječiti ih da u potpunosti preuzmu kontrolu nad vašim životom.

Očistite sobu

Ako ste alergični na prašinu, ne moramo vam govoriti da redovito čistite sobu. Usisavač neka vam postane najbolji prijatelj za rješavanje prašine. Njime temeljito očistite sobu, posebno one zakutke koje već mjesecima niste taknuli. Nakon usisavanja svakako obrišite namještaj i pod vlažnom krpom.

Ako se u vašoj sobi još uvijek kriju zalutali plišani medvjedići iz djetinjstva, nemojte ih zaboraviti barem jednom mjesečno baciti na pranje jer su upravo oni legla prašine i grinja.

Posebnu pozornost obratite na madrac, posteljinu i jastuke. Podignite madrac i prozračite ga. U posteljini se kriju grinje koje grizu našu kožu uzrokujući crvenilo i svrbež, stoga ju je potrebno mijenjati svaka dva tjedna. Kada je sunčano i toplo vrijeme, jastuke stavite na prozor kako bi toplina uništila male napasnike.

FOTO: Flickr/José Manuel Ríos Valiente

Očistite kupaonicu

Veliki problem može predstavljati vlaga i plijesan koja se nakuplja na vlažnim mjestima. Mokri ručnici su izvrstan dom bakterijama, stoga ih morate redovito sušiti. Plijesan se često javlja iza umivaonika, na prljavom tušu ili popucalim pločicama u kadi, stoga dobro pregledajte ta mjesta i očistite ih. Pripazite da budu suha i čista jer ćete tako spriječiti širenje plijesni.

Riješite se tepiha i zavjesa

Tepisi i zavjese posebno privlače pelud i u njima se nakuplja prašina, stoga je dobro da ih redovito čistite, usisavate i perete. Imajte na umu da svaki put kada stanete na tepih otpuštate alergene u zrak. U ovo toplo vrijeme, tepisi vam nisu potrebni, stoga ih možete jednostavno izbaciti. Ako ipak ne možete bez njih, stavite neki maleni koji je lakše čistiti.

Čistite tenisice

Tenisice i cipele su često najveći i glavni uzročnik problema. Svaki put kad ulazite tenisicama u sobu, na njima nosite pelud i ostale alergene, stoga ih obavezno na ulazu zamijenite kućnim papučama. Također, ispred vrata obavezno stavite otirač i uvijek imajte dodate papuče za goste. Tako ćete alergene ostaviti na ulazu. Ne zaboravite nakon duljeg nošenja oprati tenisice.

Perite kosu svaku večer

Prije odlaska u krevet obavezno operite kosu. Kosa djeluje kao velika mreža u kojoj se skupljaju alergeni, posebice pelud. Dobro ju je oprati i tuširati se kada se vratite u stan nakon duljeg boravka na otvorenom.

Opustite se

Imate još jedan razlog da odvojite malo vremena za sebe. Naime, postoji veza između stresa i alergije. Kada smo pod stresom, tijelo otpušta kortizol koji stvara jaču alergijsku reakciju, stoga uronite u toplu kupku, pročitajte knjigu ili odspavajte. Učinite sve da se barem na trenutak opustite.

FOTO: Flickr/Heather Kaweck

Poduzmite preventivne mjere prije izlaska

Kada izlazite, nosite naočale i stavite šešir ili maramu i tako se zaštitite. Imajte kod sebe kapi za oči. Kada su vam oči crvene i svrbe vas, kapi će isprati pelud i zaustaviti crvenilo. Ako imate jake alergije, ne zaboravite na lijekove koje uvijek nosite u torbici ili ruksaku.

Vjerujemo da će se uz ove savjete povećati vaši izgledi u borbi s alergijama. Prihvatite naše preporuke i ne dopustite da vas alergijske tegobe spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i uživanju u toplim, proljetnim danima.

Komentari na članak

Vezani članci

Veze na daljinu

„Slatki" problemi

Kako se nositi s vezom na daljinu?

U današnje se vrijeme mnogo ljudi upoznaje na internetskim stranicama ili na putovanjima nakon čega su prisiljeni na vezu na daljinu. Otkrivamo kako se s time nositi i na što obratiti pažnju.

https://pixabay.com/en/doctor-medical-medicine-health-563428/

Stručno-znanstveno okupljanje

Studentski kongres Sanitas posvećen zaštiti zdravlja

Sanitas se održava 13. i 14. travnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a uključuje plenarna predavanja stručnjaka iz raznih grana znanosti, studentska usmena i poster izlaganja te tematske radionice.

gledanje na sat

Problemi s nedostatkom vremena

Pet načina kako olakšati prenatrpan raspored

Ako više ne znate kako rasčistiti svoj prenatrpani raspored i kako odabrati od kojih aktivnosti odustati, postoji pet jednostavnih načina kako donijeti ispravne odluke i olakšati si život.

Rezultati VND-a 2

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Mladi ne priznaju ni kilometre ni studentski budžet kad je ljubavna veza u pitanju

Provjerite koliko su daleko hrvatski studenti spremni ići da održe vezu na daljinu. Posvećujemo tekst svima koji se pitaju kako u takvoj vezi sačuvati ljubav.

Doručak

Najvažniji obrok u danu

Preskakanje doručka može izazvati probleme

Znanstvenici savjetuju obavezan doručak, preskakanje kasnovečernjih obroka i jedenje pod stresom.